10 lipca 2013, 18:05
Nie chce używać kostek rosolowych ani innych gotowych przypraw do zup bo wiadomo, ze to samo świństwo.
Do każdej zupy robię najpierw podstawę - bulion na drobiowych zeberkach + wloszczyzna + liście laurowe + ziele angielskie ale to wychodzi jakoś bez smaku. Dotychczas dodawalam zawsze kostkę ale chce z niej zrezygnować, jak zrobić bulion żeby miał wyrazisty smak. Wiecej mięsa? Wiecej warzyw?
10 lipca 2013, 18:06
a posoliłaś? Ja ostatnio jestem fanką płatków drożdżowych, naturalnie podkręcają smak:)
10 lipca 2013, 18:10
vegety nie dawaj, to śmieć, magi to samo. Lubczyk jak najbardziej
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
10 lipca 2013, 18:10
Lubczyk, sol, pieprz, galka muszkatolowa, do rosolu mozna dodac curry, chilli i wkroic por- wtedy wychodzi orientalnie
- Dołączył: 2012-05-13
- Miasto: Guildford
- Liczba postów: 10534
10 lipca 2013, 18:10
Vegetale, maggi.. Zalezy jaka zupa:)
- Dołączył: 2013-06-01
- Miasto: Kobylarnia
- Liczba postów: 152
10 lipca 2013, 18:11
Edytowany przez olava 4 sierpnia 2019, 23:09
10 lipca 2013, 18:13
zakwas też polecam i robiłam jakiś czas temu, nakręciłam to, więc masz gotowe z przepisem na chudy żurek:
- Dołączył: 2012-02-08
- Miasto: -
- Liczba postów: 3546
10 lipca 2013, 18:14
ja w sumie robię tak, że gotuję na mięsku jakimś, sole, ziele, listek i w sumie tyle, dużo warzyw nadaje smak, jak jest za mało to faktyczie może być taka nijaka zupa, u mnie zawsze jest marchew i seler lub pietrucha, zalezy też jaka zaupka, dziś miałam brokułową to dałam cały średni seler, dwie marchewki, 0,5 kg ziemniaków i brokuł no i czosnek, więc warzyw daje zawsze dużo
10 lipca 2013, 18:15
Może to faktycznie kontrast do zupy z kostka spowodował wrażenie braku smaku. Będę eksperymentować. Dziś robiłam ogorkowa więc kminek i ogórki kiszone urotowaly smak, ale jak sprobowalam rosolu to jakbym wodę pila ;) a zielska był cały garnek, żeberka 2 na jednoosobowo garnek (czyt. na ok. 3 talerze zupy) tez powinny wystarczy.
- Dołączył: 2013-02-13
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 425
10 lipca 2013, 18:39
poopiekaj nad gazem cebulę - nadaje fajny smak rosołowi. Zawsze jak doprawiam rosół po zagotowaniu dodaję trochę soli i pieprzu (oczywiście ful zestaw musi być czyli wywar na mięsie i warzywach, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, czosnek też dodaję jak wiem, że zupa będzie zjedzona od razu;P) na koniec doprawiam jeszcze trochę solą i pieprzem. stopniowo zmniejszałam ilość dodawanej maggi do zupy. Obecnie tylko czasem na talerzu już dodaję. Do pomidorowej nie trzeba w ogóle dodawać maggi- bardzo fajnie smakuje z podpieczoną w piekarniku i zblendowaną papryką- trzeba tylko skórkę zdjąć- oczywiście troszkę bazylii, chili, czosnek też pasuje. Do ogórkowej dodaję sporo zieleniny- koper, pietruszka ale tez czosnku:P (wszędzie gdzie się da dodaję czosnek).
do jarzynowej dodaję podsmażony na odrobinie masła por- pokrojony w plasterki (por w zasadzie nadaje się też do większości kremowych zup)