Temat: zapiekanka makaronowa z mielonym miesem

Hej planuje zrobić właśnie zapiekanke, tylko mam problem z sosem by nie wyszło suche, beszamel, mleko ze smietana i jajami?Co dodajecie do takich zapiekanek nie chce by zrobilo sie mlde od sosu
Pasek wagi
Ja przełożyłam kiedyś sosem słodko-kwaśnym - takim ze słoika, ze sklepu ;)
Pasek wagi
Sos beszamelowy najlepszy! Choć niekoniecznie dietetyczny, niestety :(
Beszamelowy mniam mniam :D.
Ja daję też pomidorowy ze świeżych pomidorków. Pyyyycha
Ja zawsze używam sosów pomidorowych - bolonese, słodko-kwaśny, pomidorowo-czosnkowy itp, zależy co akurat jest w lodówce.
no własnie nie wiem, pomidorowy też kusi, a z beszmalelem boje sie że bedzie mdłe, hmm kurcze nie wiem :(
Pasek wagi

mysz57 napisał(a):

Ja zawsze używam sosów pomidorowych - bolonese, słodko-kwaśny, pomidorowo-czosnkowy itp, zależy co akurat jest w lodówce.
Nie pchaj w siebie nie potrzebnych składników. Makaron i jeszcze do tego węglowodany z mąki i mleka, tłuszcz ze śmietany ktory nie jest najzdrowszy..No chyba zbędne składniki na redukcji.
Ja bym zalała domowym sosem pomidorowym, passatą czy pomidorami z puszki lub innym sosem warzywnym, Niby węglowodany również, ale jakoś zupełnie inna. 
Ewentualnie sos  z jajek i mleka dobrze doprawionej dla wyrazistego smaku. Albo domowym pesto. Albo szpinakiem z jogurtem gęstym i jajkiem.
Gotowe sosy to masa niepotrzebnych składników które do nich pchają: cukier, zagęstniki, mąka, stropy glukozowe..
ja śmietanę mieszam z jajkiem zabkiem czosnku i troszkę koncentratu pomidorowego plus przyprawy polewam zapiekankę w  srodku i z wierzchu,wychodzi nie za suche i nie pływa. :)

samosa napisał(a):

Nie pchaj w siebie nie potrzebnych składników. Makaron i jeszcze do tego węglowodany z mąki i mleka, tłuszcz ze śmietany ktory nie jest najzdrowszy..No chyba zbędne składniki na redukcji.Ja bym zalała domowym sosem pomidorowym, passatą czy pomidorami z puszki lub innym sosem warzywnym, Niby węglowodany również, ale jakoś zupełnie inna. Ewentualnie sos  z jajek i mleka dobrze doprawionej dla wyrazistego smaku. Albo domowym pesto. Albo szpinakiem z jogurtem gęstym i jajkiem.Gotowe sosy to masa niepotrzebnych składników które do nich pchają: cukier, zagęstniki, mąka, stropy glukozowe..

ja nie jestem na diecie, 9 mc ciazy wiec kalorii nie licze, gotowych sosów nie kupuje, sosy robie sama :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.