- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
28 czerwca 2013, 14:16
Hej planuje zrobić właśnie zapiekanke, tylko mam problem z sosem by nie wyszło suche, beszamel, mleko ze smietana i jajami?Co dodajecie do takich zapiekanek nie chce by zrobilo sie mlde od sosu
- Dołączył: 2012-06-20
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 3836
28 czerwca 2013, 14:20
Ja przełożyłam kiedyś sosem słodko-kwaśnym - takim ze słoika, ze sklepu ;)
- Dołączył: 2013-03-25
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 719
28 czerwca 2013, 14:24
Sos beszamelowy najlepszy! Choć niekoniecznie dietetyczny, niestety :(
- Dołączył: 2010-04-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 18652
28 czerwca 2013, 14:27
Beszamelowy mniam mniam :D.
Ja daję też pomidorowy ze świeżych pomidorków. Pyyyycha
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
28 czerwca 2013, 14:28
Ja zawsze używam sosów pomidorowych - bolonese, słodko-kwaśny, pomidorowo-czosnkowy itp, zależy co akurat jest w lodówce.
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
28 czerwca 2013, 14:30
no własnie nie wiem, pomidorowy też kusi, a z beszmalelem boje sie że bedzie mdłe, hmm kurcze nie wiem :(
- Dołączył: 2009-08-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2937
28 czerwca 2013, 14:34
Nie pchaj w siebie nie potrzebnych składników. Makaron i jeszcze do tego węglowodany z mąki i mleka, tłuszcz ze śmietany ktory nie jest najzdrowszy..No chyba zbędne składniki na redukcji.
Ja bym zalała domowym sosem pomidorowym, passatą czy pomidorami z puszki lub innym sosem warzywnym, Niby węglowodany również, ale jakoś zupełnie inna.
Ewentualnie sos z jajek i mleka dobrze doprawionej dla wyrazistego smaku. Albo domowym pesto. Albo szpinakiem z jogurtem gęstym i jajkiem.
Gotowe sosy to masa niepotrzebnych składników które do nich pchają: cukier, zagęstniki, mąka, stropy glukozowe..
28 czerwca 2013, 14:57
ja śmietanę mieszam z jajkiem zabkiem czosnku i troszkę koncentratu pomidorowego plus przyprawy polewam zapiekankę w srodku i z wierzchu,wychodzi nie za suche i nie pływa. :)
Edytowany przez vitaliowalady 28 czerwca 2013, 14:58
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
28 czerwca 2013, 14:59
samosa napisał(a):
Nie pchaj w siebie nie potrzebnych składników. Makaron i jeszcze do tego węglowodany z mąki i mleka, tłuszcz ze śmietany ktory nie jest najzdrowszy..No chyba zbędne składniki na redukcji.Ja bym zalała domowym sosem pomidorowym, passatą czy pomidorami z puszki lub innym sosem warzywnym, Niby węglowodany również, ale jakoś zupełnie inna. Ewentualnie sos z jajek i mleka dobrze doprawionej dla wyrazistego smaku. Albo domowym pesto. Albo szpinakiem z jogurtem gęstym i jajkiem.Gotowe sosy to masa niepotrzebnych składników które do nich pchają: cukier, zagęstniki, mąka, stropy glukozowe..
ja nie jestem na diecie, 9 mc ciazy wiec kalorii nie licze, gotowych sosów nie kupuje, sosy robie sama :)