Temat: sernik na zimno

Dziewczyny potrzebuje małej pomocy. Chciałam zrobić jutro sernik na zimno z truskawkami, bo mam w domu mase truskawek, i wiadereczko kilogramowe twarogu do serników, ale niestety jestem zielona w kuchni dlatego muszę Was prosic o radę:) Naczytałam się troche przepisów w internecie i planuje zrobic tak: rozmieszać 2 cytrynowe galaretki w 0,5l wody i po wystygnięciu zmiksowac to z moim serem- wylać na blache i wstawić do stężenia do lodówki. Potem pokrojone truskawki ułożyć na zastygnięty ser i zalać wcześniej przy gotowaną galaretką truskawkową (znowu 2 galaretki na 0,5l wody) która będzie już zaczynala tężęć- i znowu do lodówki.

 1. Ale moje pierwsze pytanie i wątpliwość- nie mam w domu żadnych biszkoptów/herbatników- nic co mogłabym dać jako spód. Czy mogę po prostu ser wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia? Czy taki sernik bez spodu mi wyjdzie?

2. I kolejne pytanie- myślicie że podane proporcje składników wystarczą na dużą blachę? Nie wiem ile moja ma dokładnie ale to jedna z tych większych, o ile sie nie myle 32cm-24cm mniej więcej. Czy tej galaretki i sera jest odpowiednia ilość na taka blachę? czy jednak sernik z tych składników będzie bardzo mizerny i płaski?

Bez spodu nie da rady, podjedź do sklepu po herbatniki.
Ja dziś robiłam to dałam herbatniki + ser w proszku który miesza się z mlekiem (pycha!), truskawki + brzoskwinie + galaretka cytrynowa. Swoją drogą wyszedł super! Truskawki pysznie smakują na serniku
http://www.youtube.com/watch?v=T_D0jHZVNKA
http://smak-zdrowia.blogspot.com/2013/06/sernik-na-zimno-z-truskawkami.html     odpowiedź :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.