Temat: sernik na zimno

Dziewczyny potrzebuje małej pomocy. Chciałam zrobić jutro sernik na zimno z truskawkami, bo mam w domu mase truskawek, i wiadereczko kilogramowe twarogu do serników, ale niestety jestem zielona w kuchni dlatego muszę Was prosic o radę:) Naczytałam się troche przepisów w internecie i planuje zrobic tak: rozmieszać 2 cytrynowe galaretki w 0,5l wody i po wystygnięciu zmiksowac to z moim serem- wylać na blache i wstawić do stężenia do lodówki. Potem pokrojone truskawki ułożyć na zastygnięty ser i zalać wcześniej przy gotowaną galaretką truskawkową (znowu 2 galaretki na 0,5l wody) która będzie już zaczynala tężęć- i znowu do lodówki.

 1. Ale moje pierwsze pytanie i wątpliwość- nie mam w domu żadnych biszkoptów/herbatników- nic co mogłabym dać jako spód. Czy mogę po prostu ser wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia? Czy taki sernik bez spodu mi wyjdzie?

2. I kolejne pytanie- myślicie że podane proporcje składników wystarczą na dużą blachę? Nie wiem ile moja ma dokładnie ale to jedna z tych większych, o ile sie nie myle 32cm-24cm mniej więcej. Czy tej galaretki i sera jest odpowiednia ilość na taka blachę? czy jednak sernik z tych składników będzie bardzo mizerny i płaski?

A to jest tortownica?
Pasek wagi
Co do spodu - nie da rady zrobić po prostu biszkoptu? 
jasne ze wyjdzie tylko troche ciezko bedzie go odkleic ladnie od blaszki. a na duzo blache sera moze byc troche malo bo 1 kg zuzywam na sernik do pieczenia gdzie daje na spod ciasto, potem rozne dodtaki do masy serowej i na gore brzoskwienie. troche plaski ci wyjdzie. a masz moze smietanke kremowke? ja zawsze daje do sernika na zimno ubita smietane i wtedy wychodzi puszysty no i wiecej go jest
Pasek wagi

Logic07 napisał(a):

A to jest tortownica?

nie, prostokątna blacha

Lenag0 napisał(a):

Co do spodu - nie da rady zrobić po prostu biszkoptu? 

no właśnie nigdy nie robiłam, nie umiem, chcialam zrobic coś na szybko beż zbytniej "zabawy" w kuchni, żeby rodzina miała co wszamać po powrocie do domu:)

malaja1989 napisał(a):

jasne ze wyjdzie tylko troche ciezko bedzie go odkleic ladnie od blaszki. a na duzo blache sera moze byc troche malo bo 1 kg zuzywam na sernik do pieczenia gdzie daje na spod ciasto, potem rozne dodtaki do masy serowej i na gore brzoskwienie. troche plaski ci wyjdzie. a masz moze smietanke kremowke? ja zawsze daje do sernika na zimno ubita smietane i wtedy wychodzi puszysty no i wiecej go jest

a co myślisz o tej galaretce? Bo właśnie podejrzałam jeden przepis z blogu kulinarnego i tam dziewczyna mieszała ser z tymi galaretkami? Jakby nie było to dodatkowe 0,5l galaretki chyba troszke zwiększy objętość sera, to może nie będzie tak źle:)

agatqa1 napisał(a):

Lenag0 napisał(a):

Co do spodu - nie da rady zrobić po prostu biszkoptu? 
no właśnie nigdy nie robiłam, nie umiem, chcialam zrobic coś na szybko beż zbytniej "zabawy" w kuchni, żeby rodzina miała co wszamać po powrocie do domu:)

Jest banalny, to są 3 składniki, tylko wytrzepać, wymieszać - łącznie około pół godziny roboty z pieczeniem. I dla mnie, osobiście, sernik na zimno na biszkopcie jest sto razy smaczniejszy niż na herbatnikach. 

ja robie na zelatynie (rozpuszczam w kilku lyzkach zaledwie wody) wiec te dodatkowe 0,5 litra na pewno cos da. tylko ja osobiscie nie lubie robic na galaretkach bo taka ilosc wody rozwadnia ta mase serowa. a czasem w sklepach te sery wiaderkowe sa same w sobie jakies malo geste wodniste i jak sie mikserem przejedzie to w ogole woda wychodzi.
Pasek wagi

Lenag0 napisał(a):

agatqa1 napisał(a):

Lenag0 napisał(a):

Co do spodu - nie da rady zrobić po prostu biszkoptu? 
no właśnie nigdy nie robiłam, nie umiem, chcialam zrobic coś na szybko beż zbytniej "zabawy" w kuchni, żeby rodzina miała co wszamać po powrocie do domu:)
Jest banalny, to są 3 składniki, tylko wytrzepać, wymieszać - łącznie około pół godziny roboty z pieczeniem. I dla mnie, osobiście, sernik na zimno na biszkopcie jest sto razy smaczniejszy niż na herbatnikach. 

a mogłabyś napisać przepis na taki biszkopt?:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.