- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 czerwca 2013, 22:55
Dziewczyny potrzebuje małej pomocy. Chciałam zrobić jutro sernik na zimno z truskawkami, bo mam w domu mase truskawek, i wiadereczko kilogramowe twarogu do serników, ale niestety jestem zielona w kuchni dlatego muszę Was prosic o radę:) Naczytałam się troche przepisów w internecie i planuje zrobic tak: rozmieszać 2 cytrynowe galaretki w 0,5l wody i po wystygnięciu zmiksowac to z moim serem- wylać na blache i wstawić do stężenia do lodówki. Potem pokrojone truskawki ułożyć na zastygnięty ser i zalać wcześniej przy gotowaną galaretką truskawkową (znowu 2 galaretki na 0,5l wody) która będzie już zaczynala tężęć- i znowu do lodówki.
1. Ale moje pierwsze pytanie i wątpliwość- nie mam w domu żadnych biszkoptów/herbatników- nic co mogłabym dać jako spód. Czy mogę po prostu ser wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia? Czy taki sernik bez spodu mi wyjdzie?
2. I kolejne pytanie- myślicie że podane proporcje składników wystarczą na dużą blachę? Nie wiem ile moja ma dokładnie ale to jedna z tych większych, o ile sie nie myle 32cm-24cm mniej więcej. Czy tej galaretki i sera jest odpowiednia ilość na taka blachę? czy jednak sernik z tych składników będzie bardzo mizerny i płaski?
Edytowany przez agatqa1 21 czerwca 2013, 22:57
21 czerwca 2013, 22:59
21 czerwca 2013, 22:59
21 czerwca 2013, 23:02
Co do spodu - nie da rady zrobić po prostu biszkoptu?
no właśnie nigdy nie robiłam, nie umiem, chcialam zrobic coś na szybko beż zbytniej "zabawy" w kuchni, żeby rodzina miała co wszamać po powrocie do domu:)
21 czerwca 2013, 23:04
jasne ze wyjdzie tylko troche ciezko bedzie go odkleic ladnie od blaszki. a na duzo blache sera moze byc troche malo bo 1 kg zuzywam na sernik do pieczenia gdzie daje na spod ciasto, potem rozne dodtaki do masy serowej i na gore brzoskwienie. troche plaski ci wyjdzie. a masz moze smietanke kremowke? ja zawsze daje do sernika na zimno ubita smietane i wtedy wychodzi puszysty no i wiecej go jest
a co myślisz o tej galaretce? Bo właśnie podejrzałam jeden przepis z blogu kulinarnego i tam dziewczyna mieszała ser z tymi galaretkami? Jakby nie było to dodatkowe 0,5l galaretki chyba troszke zwiększy objętość sera, to może nie będzie tak źle:)
21 czerwca 2013, 23:06
no właśnie nigdy nie robiłam, nie umiem, chcialam zrobic coś na szybko beż zbytniej "zabawy" w kuchni, żeby rodzina miała co wszamać po powrocie do domu:)Co do spodu - nie da rady zrobić po prostu biszkoptu?
Jest banalny, to są 3 składniki, tylko wytrzepać, wymieszać - łącznie około pół godziny roboty z pieczeniem. I dla mnie, osobiście, sernik na zimno na biszkopcie jest sto razy smaczniejszy niż na herbatnikach.
21 czerwca 2013, 23:07
21 czerwca 2013, 23:24
Jest banalny, to są 3 składniki, tylko wytrzepać, wymieszać - łącznie około pół godziny roboty z pieczeniem. I dla mnie, osobiście, sernik na zimno na biszkopcie jest sto razy smaczniejszy niż na herbatnikach.no właśnie nigdy nie robiłam, nie umiem, chcialam zrobic coś na szybko beż zbytniej "zabawy" w kuchni, żeby rodzina miała co wszamać po powrocie do domu:)Co do spodu - nie da rady zrobić po prostu biszkoptu?
a mogłabyś napisać przepis na taki biszkopt?:)