- Dołączył: 2012-09-03
- Miasto: Rumia
- Liczba postów: 2051
21 czerwca 2013, 15:25
Witam,
dostałam dzisiaj kilogram białych szparagów. Jedyne co z nimi na razie zrobiłam to odłamałam stwardniałe końcówki i je obrałam. Wiem, że należy gotować je w osolonej wodzie na stojąco. Ale co ja mogę z nich zrobić? Albo z czym podawać?
Nigdy nie przyrządzałam szparagów, a jadłam je tylko w restauracji:P
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
21 czerwca 2013, 15:33
do białych dodajemy też cukru (do wody)
możesz zrobić zupę-krem, zgrilować, pokroić i dodać do sałatki, podać do mięsa
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3696
21 czerwca 2013, 15:33
Tu i
tu masz różne sposoby przyrządzania :)
Edytowany przez Galijka 21 czerwca 2013, 15:37
- Dołączył: 2013-05-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3115
21 czerwca 2013, 15:36
Jest masa przepisów, np. na
kwestii smaku - Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
21 czerwca 2013, 15:46
Ja robie tak:
Gotuje je na parze(na lezaco;). Do tego ugotowane
ziemniaczki, najlepiej w skorkach. Podaje to z
szynka jakas (zimne plasterki poprostu) i polewam
sosem holenderskim (najlepiej kupic saszetke, wyhodzi taniej niz taki z pudelka a robi sie prosto jak drut). Pysznosci
- Dołączył: 2012-09-03
- Miasto: Rumia
- Liczba postów: 2051
21 czerwca 2013, 15:58
dziekuję dziewczyny za pomoc i rady:) biorę się za pichcenie hehe