- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
17 czerwca 2013, 11:35
Dziś mija 9 lat od naszego ślubu. Chciałam zrobić kolację niespodziankę w domu przy świecach. Macie jakiś pomysł? Chcę zrobić także deser. Może któraś z Was robiła ostatnio coś fajnego?
Edytowany przez olgafigmat 17 czerwca 2013, 11:35
- Dołączył: 2011-05-11
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 5264
17 czerwca 2013, 11:46
olgafigmat napisał(a):
Dziś mija 9 lat od naszego ślubu. Chciałam zrobić kolację niespodziankę w domu przy świecach. Macie jakiś pomysł? Chcę zrobić także deser. Może któraś z Was robiła ostatnio coś fajnego?
hmm ja nie doradzę, ale dzisiaj mija moja 13-sta rocznica ślubu:) - podpinam się pod pytanie
Gratuluję dziewiątej:)
Edytowany przez iga333 17 czerwca 2013, 11:46
17 czerwca 2013, 11:46
Na przystawkę sałatka np. połączenie liści szpinaku z owocami
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/szpinak_z_truskawkami_mozzarella_balsamico_czekoladowe/przepis.html
na obiad łosoś w cieście francuskim
http://www.amuamu.eu/amu/losos-w-ciescie-francuskim-ze-szpinakiem-pieczarkami-i-serem-smietankowym/
A na deser czekoladowe fondue z półmiskiem owoców do nabijania plus szampan. :)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7LePp4m6o3U#!
Edytowany przez szczesliwa13 17 czerwca 2013, 11:48
- Dołączył: 2013-05-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3115
17 czerwca 2013, 11:51
Deser - ja zrobiłam tartę z
tego przepisu, ale proponuję zrobić warstwową - trochę mascarpone utrzeć z truskawkami, dac to na spód. Do masy, tej białej, dodałam startą skórkę cytrynową. Bardzo fajnie wyszło.
Obiad -
Pieczone pomidorki , ale ja to robiłam z mniejszą ilością oliwy, dużo pomidorków, wyszedł sos, a pomidorków nie podsuszałam, zostawiłam soczyste.
Proponuję też łososia na kilka sposobów:
zapiekany ,
z pistacjami ,
w cieście lub
z soczewicą - Dołączył: 2011-04-19
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 243
17 czerwca 2013, 11:54
Poszperaj na blogu Kwestia smaku, ja robię rzeczy stamtąd i zawsze wcyhodzą smaczen, osttanio stir fry (kurczak z ananasem w sosie sojowym, pyszne!).
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
17 czerwca 2013, 11:54
fajne pomysły :) fajny pomysł z tartą na deser :) zastanawiałam się nad jakimś sernikiem na zimno w pucharku z owocami
czekam na dalsze inspiracje, zaraz muszę na jakieś zakupki skoczyć :)
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
17 czerwca 2013, 12:17
Ze względu na pogodę (u mnie upał) oraz późna pora (kolacja ) zrobiłabym coś lekkiego.
Jeśli lubicie ryby to kawal grillowanego łososia ( albo w ulubionej marynacie,świetnie pasuje koperek a już nie wspomnę o cytrynie) a do tego fajny mix sałat - ruccola, roszpunka itd , krążki cebuli czerwonej,pomidorki koktajlowe a całość polana dobry sosem winegret lub na bazie octu balsamicznego.
A jeśli nie lubicie ryb to może pierś kurczaka (wcześniej zamarynowana )a potem upieczona lub grillowana i sałatka jak przy łososiu lub grillowane warzywa - cukinia,papryka,pomidory,bakłażan itd.
A na deser sernik jak dla mnie idealny .Inne propozycje to panna cotta z musem truskawkowym lub lekka pianka truskawkowa.
- Dołączył: 2010-09-12
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 680
17 czerwca 2013, 12:23
słyszałam że bardzo łatwym deserem jest tiramisu :) nie wymaga żadnego pieczenia
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
17 czerwca 2013, 12:48
dziewczyny dzieki za pomysly :)))
zrobie albo piers z kaczki z zurawiną albo łososia w cieście francuskim
sałatke ze szpinakiem i truskawkami - super przepis
a na deser sernik o ten: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno_truskawkowy/przepis.html
buziaki! :)
Edytowany przez olgafigmat 17 czerwca 2013, 12:49
- Dołączył: 2012-12-04
- Miasto: Krynica-Zdrój
- Liczba postów: 412
18 czerwca 2013, 11:43
delikatnaa napisał(a):
Poszperaj na blogu Kwestia smaku, ja robię rzeczy stamtąd i zawsze wcyhodzą smaczen, osttanio stir fry (kurczak z ananasem w sosie sojowym, pyszne!).
Ten blog jest wspaniały! Mają też teraz FB. Za każdym razem jak patrze na ich zdjęcia chce mi się tworzyć piękne i pyszne potrawy:)