11 czerwca 2013, 11:31
Hejka
A więc u mnie dzisiaj schaboszczak na obiad, ale nie chce jeść go tak jak wszyscy w panierce, bo boje się o kalorie skończył mi się karnet na siłowni i nie chce przytyć... Myślałam, żeby go do pierkarnika wciepnąć
Taki rozbity kawałek plaster schabu jak upiec? Może jakieś dodatki domu mam odrobinę pieczarek i pomidora cebule i czosnek może jakieś roladki? Ale ile to piec?
- Dołączył: 2013-02-22
- Miasto: Bieruń
- Liczba postów: 5024
11 czerwca 2013, 11:33
ja rozbijam, przyprawiam solą,pieprzem i czerwoną papryka, opiekam z obu stron (najlepiej bez tłuszczu jak masz mozliwosć), poddusze trochę, potem na górę daję przesmazone pieczarki i plasterek zółtego sera i jeszcze chwilę duszę, aż ser się roztopi...pycha :)
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
11 czerwca 2013, 11:33
schab to zwarte i dosć chude mięso, jeśli dasz plasterek do piekarnika, to Ci się moze wysuszyć- lepiej dac w kawałku
albo chociaż zawinać w rękaw lub folię
plaster schabu mozesz też udusić (podpiec na odrobinie oleju, a potem podlać małą ilością wody i dusić pod przykryciem)
- Dołączył: 2013-02-22
- Miasto: Bieruń
- Liczba postów: 5024
11 czerwca 2013, 11:34
Mozesz też zrobić w formie rolady...mocno rozbić, do środka co tylko Ci się podoba, przyprawic, w folie aluminiowa i do piekarnika. Myśle, ze tak 1,5 godz starczy
11 czerwca 2013, 11:34
Ja piekę cały kawał schabu zawsze. Taki pojedynczy kotlet może się wysuszyć. Może wsadź do folii alu. z jakimś dodatkiem - pieczarki, cebulka itp .Kilogramowy kawałek piecze się ok godziny . Myślę że mały kawałek odpowiednio krócej 20-30 minut. Albo usmaż sote na oleju - tylko dopraw i nie panieruj
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
11 czerwca 2013, 11:38
montignaczka napisał(a):
Mozesz też zrobić w formie rolady...mocno rozbić, do środka co tylko Ci się podoba, przyprawic, w folie aluminiowa i do piekarnika. Myśle, ze tak 1,5 godz starczy
o właśnie, też miałam zasugerować rolady, pyszne, nieskomplikowane a efektowne i nietłuste
Edytowany przez Lozari 11 czerwca 2013, 11:38
- Dołączył: 2011-01-21
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 573
11 czerwca 2013, 11:40
Wsadź do folii aluminiowej, nie wysuszy się na pewno. Ja robię w różnych opcjach. Zazwyczaj rozbijam i "faszeruję" szpinakiem i fetą ;)
Edytowany przez julite83 11 czerwca 2013, 11:40
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 6339
11 czerwca 2013, 11:43
Nie rozbijalabym,ale podlala woda, dodala przypraw, ewentualnie te warzywa I do piekarnika. Sam to moze sie wysuszyc chyba ze masz duzy kawal schabu z tluszczem na boku.
11 czerwca 2013, 11:44
zrób np z fetą w środku .. zrób kieszeń w schabie ale nie rozbijaj mięsa , nafaszeruj . Poten na rozgrzany ogien po kilka minut opiekaj z każdej strony na oliwie .. Jak opieczesz to do worka i dodaj marcher inne warzywa , zlej resztki z patelni do środka i piecz . na oko jak bedzie miał ładny kolor. Możesz zafaszerować śliwkami
- Dołączył: 2013-06-06
- Miasto:
- Liczba postów: 1478
11 czerwca 2013, 12:02
ja bym zrobiła roladkę. np uduś pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, wsadź to do środka, zawiń i albo do małego naczynka żaroodpornego z przykrywką, albo w folię aluminiową :D Ja bym dodała jeszcze mozarelle do srodka, ale jak boisz sie o kalorie to możesz bez. albo z papryką i cukinią :)