Temat: schab jak upiec?

Hejka
A więc u mnie dzisiaj schaboszczak na obiad, ale nie chce jeść go tak jak wszyscy w panierce, bo boje się o kalorie skończył mi się karnet na siłowni i nie chce przytyć... Myślałam, żeby go do pierkarnika wciepnąć

Taki rozbity kawałek plaster schabu jak upiec? Może jakieś dodatki  domu mam odrobinę pieczarek i pomidora cebule i czosnek może jakieś roladki? Ale ile to piec?
ja rozbijam, przyprawiam solą,pieprzem i czerwoną papryka, opiekam z obu stron (najlepiej bez tłuszczu jak masz mozliwosć), poddusze trochę, potem na górę daję przesmazone pieczarki i plasterek zółtego sera i jeszcze chwilę duszę, aż ser się roztopi...pycha :)
Pasek wagi
schab to zwarte i dosć chude mięso, jeśli dasz plasterek do piekarnika, to Ci się moze wysuszyć- lepiej dac w kawałku
albo chociaż zawinać w rękaw lub folię
plaster schabu mozesz też udusić (podpiec na odrobinie oleju, a potem podlać małą ilością wody i dusić pod przykryciem)
Pasek wagi
Mozesz też zrobić w formie rolady...mocno rozbić, do środka co tylko Ci się podoba, przyprawic, w folie aluminiowa i do piekarnika. Myśle, ze tak 1,5 godz starczy
Pasek wagi
Ja piekę cały kawał schabu zawsze. Taki pojedynczy kotlet może się wysuszyć. Może wsadź do folii alu. z jakimś dodatkiem - pieczarki, cebulka itp .Kilogramowy kawałek piecze się ok godziny . Myślę że mały kawałek odpowiednio krócej 20-30 minut. Albo usmaż sote na oleju - tylko dopraw i nie panieruj

montignaczka napisał(a):

Mozesz też zrobić w formie rolady...mocno rozbić, do środka co tylko Ci się podoba, przyprawic, w folie aluminiowa i do piekarnika. Myśle, ze tak 1,5 godz starczy

o właśnie, też miałam zasugerować rolady, pyszne, nieskomplikowane a efektowne i nietłuste
Pasek wagi
Wsadź do folii aluminiowej, nie wysuszy się na pewno. Ja robię w różnych opcjach. Zazwyczaj rozbijam i "faszeruję" szpinakiem i fetą ;)
Nie rozbijalabym,ale podlala woda, dodala przypraw, ewentualnie te warzywa I do piekarnika. Sam to moze sie wysuszyc chyba ze masz duzy kawal schabu z tluszczem na boku.
zrób np z fetą w środku .. zrób kieszeń w schabie ale nie rozbijaj mięsa , nafaszeruj . Poten na rozgrzany ogien po kilka minut opiekaj z każdej strony na oliwie .. Jak opieczesz to do worka i dodaj marcher inne warzywa , zlej resztki z patelni do środka i piecz . na oko jak bedzie miał ładny kolor. Możesz zafaszerować śliwkami 
ja bym zrobiła roladkę. np uduś pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, wsadź to do środka, zawiń i albo do małego naczynka żaroodpornego z przykrywką, albo w folię aluminiową :D Ja bym dodała jeszcze mozarelle do srodka, ale jak boisz sie o kalorie to możesz bez. albo z papryką i cukinią :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.