Temat: Pełen smaku kurczak

Wymyśliłam jakiś czas temu taką marynatę do piersi z kurczaka i wychodzi rewelacyjnie. Jest pyszna, intensywna w smaku, świetna i na ciepło do obiadu i na zimno do sałatek.

Wiem, że pierś z kurczaka to często przyrządzane danie przez vitalijki, więc dzielę się moim sposobem.

Składniki na 1 pierś:
ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
łyżeczka słodkiej musztardy
sos sojowy
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oleju lub oliwy
papryka słodka
sól, pieprz

Rozgnieciony czosnek zasolić, rozmieszać z musztardą, oliwą, sosem sojowym, cytryną, dodać przyprawy. Wytaplać w tym pierś. Zostawić min. 20 min, a najlepiej smakuje marynowana całą noc.
na pewno sprobuje .:)
Przypuszczam, że zamiast cytryny można spróbować ocet balsamiczny - bardzo fajnie się komponuje z czosnkiem i sosem sojowym, także polecam :)
Pasek wagi
narobiłaś mi smaka :P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.