23 maja 2013, 16:24
Wymyśliłam jakiś czas temu taką marynatę do piersi z kurczaka i wychodzi rewelacyjnie. Jest pyszna, intensywna w smaku, świetna i na ciepło do obiadu i na zimno do sałatek.
Wiem, że pierś z kurczaka to często przyrządzane danie przez vitalijki, więc dzielę się moim sposobem.
Składniki na 1 pierś:
ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
łyżeczka słodkiej musztardy
sos sojowy
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oleju lub oliwy
papryka słodka
sól, pieprz
Rozgnieciony czosnek zasolić, rozmieszać z musztardą, oliwą, sosem sojowym, cytryną, dodać przyprawy. Wytaplać w tym pierś. Zostawić min. 20 min, a najlepiej smakuje marynowana całą noc.
- Dołączył: 2013-05-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3115
23 maja 2013, 16:53
Przypuszczam, że zamiast cytryny można spróbować ocet balsamiczny - bardzo fajnie się komponuje z czosnkiem i sosem sojowym, także polecam :)