Temat: Przepis na królika.

Cześć, 
zna któraś z Was jakiś fajny przepis na królika (poza "królikiem w śmietanie")? Mięso niby zdrowe, delikatne, a jednak mało popularne, to i w sieci za dużo przepisów nie ma ;/ 

Pomożecie? 
Pasek wagi
sory, ale nie pomogę...w życiu nie zjem królika
Ja po prostu wkładam do rękawa (taki do pieczenie), przyprawiam i wkładam do piekarnika. Jest pyszny :)

Aloomka napisał(a):

sory, ale nie pomogę...w życiu nie zjem królika

Ja również
Pasek wagi
Możesz zrobić w białym winie, wychodzi pyszny sosik.
Pasek wagi
Biedny królik. 
Pasek wagi
O rety krolik jest pyszny, ale niestety nei wiem jak zrobic.
A te co sie tak obruszaja to wegetarianki? Jesli nie, to swini, krowy, kurczaka wam nei szkoda? Co za hipokryzja.
Pasek wagi

KotkaPsotka napisał(a):

O rety krolik jest pyszny, ale niestety nei wiem jak zrobic.A te co sie tak obruszaja to wegetarianki?


Haha, dokładnie! :D A szyneczką to się pewnie zajadają :P 

KotkaPsotka napisał(a):

O rety krolik jest pyszny, ale niestety nei wiem jak zrobic.A te co sie tak obruszaja to wegetarianki? Jesli nie, to swini, krowy, kurczaka wam nei szkoda? Co za hipokryzja.



Nic dodać - nic ująć


Ja kiedyś robiłam królika z tego przepisu http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/krolik-pieczony-w-bialym-winie-i-ziolach/  i skoro moja teściowa chwaliła to znak że wyszedł przepyszny

Moja mama robi przepysznego królika oto przepis :
Królika naciera czosnkiem,pieprzem,solą (czasami zamiast soli dodaje wegete).
Na patelni podsmaża posiekaną cebulę,dodaje (na tą samą patelnię) królika i obsmaża go z każdej strony.Podlewa wodą i dusi do miękkości (dużo zależy jak duże są kawałki,ale ok 2 godzin trzeba liczyć).W razie potrzeby dolewamy wodę i przyprawiamy sos do smaku.A potem lekko zaciąga sos śmietaną wymieszaną z mąką.
Krolik jest pyszny, a rosol na bulionie to bajka.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.