- Dołączył: 2013-01-07
- Miasto: Helenowo
- Liczba postów: 139
29 marca 2013, 15:08
Czy stanie się coś gdy zamiast masła/margaryny zalecanej w przepisie użyje oleju ? Czy ciasto wyrośnie itp ?
Chodzi mi o babkę:)
Jeśli w przepisie w którym jest podział na mąkę ziemniaczaną i zwykłą ja użyje tylko zwykłej zepsuje ciasto ?tak też mi chodzi o babkę
- Dołączył: 2011-07-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1223
29 marca 2013, 15:12
możesz dodać olej , tylko że nie sam , jak masz dodac 250 gr masła/ margaryny to dodaj pół szklanki oleju i pół szklanki przegotowanej wody, a mąkę dodaj tak jak jest w przepisie wtedy ciasto będzie bardziej puszyste,
- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11119
29 marca 2013, 15:28
Ja bym nie ryzykowała - może być różnie... Poszukaj po prostu przepisu na babkę "na oleju"
- Dołączył: 2009-06-03
- Miasto: Moniga Del Garda
- Liczba postów: 404
29 marca 2013, 16:06
na masle bedzie smaczniejsze i bardziej delikatne, a jesli juz chcesz uzyc oleju to najlepiej znalesc przepis z olejem
- Dołączył: 2013-04-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 10
24 kwietnia 2013, 13:12
Zależy w sumie do czego, olej dobry jest np. do gofrów, ale jak ktoś się uprze i lubi maślane ;]
ASTON