Temat: Zamiast masła olej

Czy stanie się coś gdy zamiast masła/margaryny zalecanej w przepisie użyje oleju ? Czy ciasto wyrośnie itp ?
Chodzi mi o babkę:)
Jeśli w przepisie w którym jest podział na mąkę ziemniaczaną i zwykłą ja użyje tylko zwykłej zepsuje ciasto ?tak też mi chodzi o babkę 
możesz dodać olej , tylko że nie sam , jak masz dodac 250 gr masła/ margaryny to dodaj pół szklanki oleju i pół szklanki przegotowanej wody, a mąkę dodaj tak jak jest w przepisie wtedy ciasto będzie bardziej puszyste,
Ja bym nie ryzykowała - może być różnie... Poszukaj po prostu przepisu na babkę "na oleju"
na masle bedzie smaczniejsze i bardziej delikatne, a jesli juz chcesz uzyc oleju to najlepiej znalesc przepis z olejem
Zależy w sumie do czego, olej dobry jest np. do gofrów, ale jak ktoś się uprze i lubi maślane ;]
ASTON

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.