Temat: ciasto drozdzowe z maki razowej nie wyroslo:( dlaczego?

od jakiegos czasu pieke mezusiowi drozdzowki. sa przepyszne. wczoraj postanowilam upiec zdrowsza wersje dla siebie:tzn zamiast cukru dalam stevie, a make pszenna wymieszalam z zytnia razowa (mniej wiecej pol na pol). niestetey ciasto prawie w ogole nie wyroslo:( w smaku sa pyszne, ale te ktore pieke dla meza tak slicznie wyrastaja sa takie puchate...myslicie ze te moje nie wyrosly przez make?
Możemy się kłócić i polemizować do wieczora. Uczepiłyscie się tej mąki, a ona jest najmniej w tym wszystkim ważna.
Pewnie, że ciasto drożdżowe najpiękniej wyrasta, gdy jest zrobione z pszennej, leciutkiej mąki. Ale tak jak pisałem, z razowej też wyrośnie.
Ale żeby wyrosło, drożdże muszą być żywe i muszą się odżywiać cukrem. Jak zamiast cukru doda się słodziku albo stewii to drożdże zdechną z głodu (słodzik), albo wręcz zostaną zabite (grzybobójcza) stewia. I tutaj właśnie tkwi podstawowy problem.
A problem doboru mąki ma w tym konkretnym drugorzędne znaczenie.
Pasek wagi
czyli musze zmienic make i slodzik:) dzieki za rady. przynajmniej wiem co robie zle.

Artekm napisał(a):

Możemy się kłócić i polemizować do wieczora. Uczepiłyscie się tej mąki, a ona jest najmniej w tym wszystkim ważna.Pewnie, że ciasto drożdżowe najpiękniej wyrasta, gdy jest zrobione z pszennej, leciutkiej mąki. Ale tak jak pisałem, z razowej też wyrośnie.Ale żeby wyrosło, drożdże muszą być żywe i muszą się odżywiać cukrem. Jak zamiast cukru doda się słodziku albo stewii to drożdże zdechną z głodu (słodzik), albo wręcz zostaną zabite (grzybobójcza) stewia. I tutaj właśnie tkwi podstawowy problem.A problem doboru mąki ma w tym konkretnym drugorzędne znaczenie.
tak uczepilam sie maki.ona dala make ZYTNIA i chce upiec drozdzowki. Mozna piec z maki pelnoziarnistej,bulki,chleb ale nie drozdzowki.moze i stevia ma znaczenie ale maka tez.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.