- Dołączył: 2006-04-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3686
13 marca 2013, 12:52
od jakiegos czasu pieke mezusiowi drozdzowki. sa przepyszne. wczoraj postanowilam upiec zdrowsza wersje dla siebie:tzn zamiast cukru dalam stevie, a make pszenna wymieszalam z zytnia razowa (mniej wiecej pol na pol). niestetey ciasto prawie w ogole nie wyroslo:( w smaku sa pyszne, ale te ktore pieke dla meza tak slicznie wyrastaja sa takie puchate...myslicie ze te moje nie wyrosly przez make?
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
13 marca 2013, 12:56
Maka jest za ciezka chyba....zytnia razowa do buleczek drozdzowych? Ooo.
Edytowany przez lola7777 13 marca 2013, 12:57
- Dołączył: 2011-11-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 326
13 marca 2013, 12:57
Przez stewię, która ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, więc zabiła drożdże. A skoro drożdże były martwe, to ciasto nie mogło wyrosnąć.
13 marca 2013, 13:00
Zamiast zmieniac make, to pol szklanki zastap otrebami i sezamem :)
13 marca 2013, 13:00
A zamiast tec stevi daj miod lub syrop klonowy :)
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
13 marca 2013, 13:03
Drozdzowka z maki zytniej nie wyjdzie...chleb ale nie puszysta drozdzowka.
- Dołączył: 2006-04-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3686
13 marca 2013, 13:13
czyli to pewnie maka....a to w takim razie jaka ciemna bedzie sie nadawala do takich wypiekow?
Edytowany przez aaniaa20 13 marca 2013, 13:13
- Dołączył: 2011-11-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 326
13 marca 2013, 13:26
Mąka razowa też się nadaje do wypieków drożdżowych.
Tak jak pisałem, winna jest stewia. Polecam
link - Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
13 marca 2013, 13:32
Artekm napisał(a):
Mąka razowa też się nadaje do wypieków drożdżowych. Tak jak pisałem, winna jest stewia. Polecam link
maka zytnia razowa na drozdzowki? To podaj przepis a pzniej zapraszam na zytnie drozdzowki nadziene mozesz sobie wybrac dowolne...tylko obecaj ze zjesz wszystkie.
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
13 marca 2013, 13:35
aaniaa20 napisał(a):
czyli to pewnie maka....a to w takim razie jaka ciemna bedzie sie nadawala do takich wypiekow?
mysle ,ze pszenna ale chyba nie 2000 tylko mniej w polaczeniu ze zwykla...