- Dołączył: 2010-01-11
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 674
20 lutego 2013, 11:05
Witajcie ;-) potrzebuję pomocy przy sosie. Robię sos pieczeniowy na żeberkach, smak jest w porządku, kolor ciemny brąz ale gęstość nie taka :/ jak próbowałam zagęścić mąką to z kolei zepsuł się kolor no i znowu aż taki gęsty się nie zrobił...Jak go zagęścić i nie stracić ciemnego koloru ?
- Dołączył: 2012-12-03
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 32
20 lutego 2013, 13:00
Na suchą patelnie wsyp (w zależności jaki gesty chcesz uzyskać sos) 2-3 łyżki mąki krupczatki. Poczekaj aż mąką się podrumieni na brązowy kolor.Dodaj trochę sosu intensywnie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Całość wlej do reszty sosu i dobrze zamieszaj, poczekaj aż sos się zagotuje i gotowe! Pamiętaj o ciągłym mieszaniu w celu uniknięcia tych nieszczęsnych grudek.