Temat: Jak zagęścić sos pieczeniowy?

Witajcie ;-) potrzebuję pomocy przy sosie. Robię sos pieczeniowy na żeberkach, smak jest w porządku, kolor ciemny brąz ale gęstość nie taka :/ jak próbowałam zagęścić mąką to z kolei zepsuł się kolor no i znowu aż taki gęsty się nie zrobił...Jak go zagęścić i nie stracić ciemnego koloru ?
Na suchą patelnie wsyp (w zależności jaki gesty chcesz uzyskać sos) 2-3 łyżki mąki krupczatki. Poczekaj aż mąką się podrumieni na brązowy kolor.Dodaj trochę sosu intensywnie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Całość wlej do reszty sosu i dobrze zamieszaj, poczekaj aż sos się zagotuje i gotowe! Pamiętaj o ciągłym mieszaniu w celu uniknięcia tych nieszczęsnych grudek.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.