Temat: Jak zagęścić sos pieczeniowy?

Witajcie ;-) potrzebuję pomocy przy sosie. Robię sos pieczeniowy na żeberkach, smak jest w porządku, kolor ciemny brąz ale gęstość nie taka :/ jak próbowałam zagęścić mąką to z kolei zepsuł się kolor no i znowu aż taki gęsty się nie zrobił...Jak go zagęścić i nie stracić ciemnego koloru ?
Hmm ciężko będzie zagęścić czymś i nie stracić ciemnego koloru. Może mąka pełnoziarnista?
zetrzyj ziemniaka jak na plince, albo uzyj mąki ziemniaczanej na zaklepke możesz też skibke chleba pokruszyć
Pasek wagi
razowy chleb :) bez skórki
Pasek wagi
a dla kolorku polecam ciemny sos sojowy :)
Pasek wagi
pol szklanki zimnej wody + 2 lyzki mąki, dobrze wymieszaj by nie bylo grudek (najlepiej trzepaczka do jajek), dolej do sosu. Sos będzie trochę jaśniejszy.
zagęścić można zasmażką, i jak dłużej będziesz mąkę zasmażać to będzie coraz ciemniejszy kolor
ja kiedyś znalazłam fajny sposób - dodajesz bułkę tartą. Tylko powoli i mieszamy, bo szybko i niepostrzeżenie potrafi za bardzo zgęstnieć ;)
ja często zagęszczam chlebem lub bułką :)
ja ciemnym chlebem zageszczam gulasz/sos
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.