- Dołączył: 2010-01-11
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 674
20 lutego 2013, 11:05
Witajcie ;-) potrzebuję pomocy przy sosie. Robię sos pieczeniowy na żeberkach, smak jest w porządku, kolor ciemny brąz ale gęstość nie taka :/ jak próbowałam zagęścić mąką to z kolei zepsuł się kolor no i znowu aż taki gęsty się nie zrobił...Jak go zagęścić i nie stracić ciemnego koloru ?
20 lutego 2013, 11:10
Hmm ciężko będzie zagęścić czymś i nie stracić ciemnego koloru. Może mąka pełnoziarnista?
- Dołączył: 2013-01-28
- Miasto: Wolsztyn
- Liczba postów: 242
20 lutego 2013, 11:10
zetrzyj ziemniaka jak na plince, albo uzyj mąki ziemniaczanej na zaklepke możesz też skibke chleba pokruszyć
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
20 lutego 2013, 11:11
razowy chleb :) bez skórki
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
20 lutego 2013, 11:14
a dla kolorku polecam ciemny sos sojowy :)
- Dołączył: 2012-11-05
- Miasto: Gniezno
- Liczba postów: 1268
20 lutego 2013, 11:14
pol szklanki zimnej wody + 2 lyzki mąki, dobrze wymieszaj by nie bylo grudek (najlepiej trzepaczka do jajek), dolej do sosu. Sos będzie trochę jaśniejszy.
- Dołączył: 2011-08-11
- Miasto: Honolulu
- Liczba postów: 175
20 lutego 2013, 11:15
zagęścić można zasmażką, i jak dłużej będziesz mąkę zasmażać to będzie coraz ciemniejszy kolor
20 lutego 2013, 11:23
ja kiedyś znalazłam fajny sposób - dodajesz bułkę tartą. Tylko powoli i mieszamy, bo szybko i niepostrzeżenie potrafi za bardzo zgęstnieć ;)
20 lutego 2013, 11:25
ja często zagęszczam chlebem lub bułką :)
- Dołączył: 2010-02-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5262
20 lutego 2013, 11:59
ja ciemnym chlebem zageszczam gulasz/sos