- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
23 stycznia 2013, 18:48
Hej ,
nigdy nie posiadałam takiego czegoś a teraz mąż przywiózł od mamy , ja kupiłam marchewki i jabłka, ale specjalnie nie wiem jak zrobić jakiś dobry sok.
Dodajecie cukru?
Wody chyba na końcu dolewacie?
Macie jakieś sprawdzone przepisy co dodać z czymś jakieś proporcje porady?
I czy można zetrzeć w tym ziemniaki na placki ziemniaczane :D
- Dołączył: 2012-11-16
- Miasto: Tomaszów Mazowiecki
- Liczba postów: 725
23 stycznia 2013, 18:59
Ja nie dodaję ani wody ani cukru. Mi najlepiej smakuje zestaw - marchew plus pomarańcze. I taka moja rada tutaj - pomarańcze zeskrob tylko z tej wierzchniej pomarańczowej skórki zostawiając ten taki biały "nalot" - nie wiem jak to inaczej nazwać ;-) W każdym bądź razie ma to sporo błonnika i nadaje ciekawy smak. Normalnie do jedzenia jest to nie bardzo, ale w soku jakoś fajnie smakuje... Nie potrafię opisać tego - musisz spróbować sama.
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
23 stycznia 2013, 19:09
ulica13
ja właśnie znam soki z buraków bo jestem w ciąży i na początku ciagle je piłam na zmiane z pomidorowymi. Ale chyba przesadziłam bo teraz mam wstręt na samą myśl. Ale dziekuje za proporcje i pomysły :)
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
23 stycznia 2013, 19:11
lidka1987 dziekuja za rade. Wiem ze niektórzy ta czesc jedza na odchudzanie :)
- Dołączył: 2011-04-21
- Miasto: Tłuszcz
- Liczba postów: 3796
23 stycznia 2013, 19:12
A ja robię tak placki! Wkładam ziemniaki i do miąższu dodaję trochę soku, są bardzo smaczne :)
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
23 stycznia 2013, 19:17
mam sokowirówkę - sok z jabłka i marchwi robię najczęściej, cukru ani wody nie dodaję, nawet ich nie obiera tylko szoruję (i wycinam gniazda nasienne).
A ja się zastanawiam czy z tej papki co zostaje po wycisnięciu soku nie dałoby się tych placków jednak zrobić. U mnie przynajmniej chyba by to wyszło.
- Dołączył: 2012-08-22
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 2122
23 stycznia 2013, 19:18
Placki możesz zrobić, ale do miąższu dolej trochę odwirowanego soku. Nie trzeba wtedy mąką podsypywać.