- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
23 stycznia 2013, 18:48
Hej ,
nigdy nie posiadałam takiego czegoś a teraz mąż przywiózł od mamy , ja kupiłam marchewki i jabłka, ale specjalnie nie wiem jak zrobić jakiś dobry sok.
Dodajecie cukru?
Wody chyba na końcu dolewacie?
Macie jakieś sprawdzone przepisy co dodać z czymś jakieś proporcje porady?
I czy można zetrzeć w tym ziemniaki na placki ziemniaczane :D
23 stycznia 2013, 18:50
matko dolewać cukru do świeżo zrobionego naturalnego soku, który jest właśnie ekstra, bo jest bez cukru...!
nie dolewałam wody.
co do placków - nie, sokowirówka nie trze tylko robi sok jak nazwa wskazuje;p
- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto:
- Liczba postów: 2514
23 stycznia 2013, 18:50
nie wiem jaki sens miałoby robienie soków domowych, dodając cukier... a wody to już zupełnie nie rozumiem... :P
placki z tego wychodzą bardzo średnie, strasznie suche:P
23 stycznia 2013, 18:50
ja takiego czegoś nie mam, ale wydaje mi się, że robiłabym bez dodatku cukru.
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
23 stycznia 2013, 18:52
pytam się ponieważ nie znam się, nie piłam nigdy takiego soku, i nie wiem czy nie jest gorzki , przecież jeśli tak by było to ludzie by dodawali miód itp. Nie miałam nigdy styczności więc się pytam
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Gwiazdkowo
- Liczba postów: 1492
23 stycznia 2013, 18:52
Cukru nie dodaje. Wodę natomiast do soku jabłkowego dodawałam, bo moje jabłka okazały się zbyt ostre jak dla mnie w smaku. Ziemniaki "tarłam", potem do pulpy dolewałam sok i skrobię jaka powstała na dnie i placki były pyszne. Soku tyle ile chcesz.
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
23 stycznia 2013, 18:53
jesli chodzi o wode. Tp dodając 2 marchewki do 2 jabłek to marchew za dużo soku nie ma. Raczej dużo soku nie wyjdzie. Może z pół szklanki. Tak na logike.
- Dołączył: 2013-01-23
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 2
23 stycznia 2013, 18:54
witaj
ja mam sokowirówke, co prawda firma tragiczna i nie daje rady - tzn jest plastikowa cala prakrycznie poza nozem i nie radzi sobie z warzywami...
ale jesli chodzi o soki, to moge Ci cos podpowiedziec.
wody sie nie dodaje - nie ma potrzeby, cukru tez nie!
ja ostatnio zachwycam sie sokiem z burakow i jabłek, proporcje poł na poł... mega energetyczne i pyszne.. wiem, ze buraki moga zle brzmiec , ale powiem ci ze tez mialam takie podejscie, dopoki nie sprobowalam... polecam! tylko buraki podluzne ( chodzi o kształt) nie kupuj tych okraglych..
ja mieszalam
marchew , jablko
marchew , seler
marchew , pietruszka, jablko
ale najbardziej naprawde sproboj to buraki z jabłakami... odjazdowe
- Dołączył: 2012-02-18
- Miasto: Katmandu
- Liczba postów: 1541
23 stycznia 2013, 18:56
Cukier do soku? Absolutnie nie. Właśnie po to używa się tego rodzaju sprzętów, żeby pozbyć się konserwantów czy chociażby cukru.
Wody do soków również nie dolewam.
Uwielbiam sok marchewka z jabłkiem (czasem zamiast jabłka dodaję pietruszkę). Uwielbiam sok cytryna, grapefruit, pomelo. Uwielbiam masę innych soków, wymyślanych przeze mnie od tak na poczekaniu, łącząc smaki z owoców i warzyw, które mam pod ręką.
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Gwiazdkowo
- Liczba postów: 1492
23 stycznia 2013, 18:59
Z sokowirówki może być jeszcze jedna korzyść, bo ja swoje jabłka przerobiłam na soki na zimę, a pulpę przesmażałam z cukrem i cynamonem i mam pyszne dżemy przez całą zimę. Tyle, że roboty więcej, bo jabłek całych wtedy nie wrzucam.