Temat: soki z sokowirówki

Hej ,
nigdy nie posiadałam takiego czegoś a teraz mąż przywiózł od mamy , ja kupiłam marchewki i jabłka, ale specjalnie nie wiem jak zrobić jakiś dobry sok.
Dodajecie cukru?
Wody chyba na końcu dolewacie?
Macie jakieś sprawdzone przepisy co dodać z czymś jakieś proporcje porady?
I czy można zetrzeć w tym ziemniaki na placki ziemniaczane :D
Pasek wagi
matko dolewać cukru do świeżo zrobionego naturalnego soku, który jest właśnie ekstra, bo jest bez cukru...!
nie dolewałam wody.
co do placków - nie, sokowirówka nie trze tylko robi sok jak nazwa wskazuje;p
nie wiem jaki sens miałoby robienie soków domowych, dodając cukier... a wody to już zupełnie nie rozumiem... :P
placki z tego wychodzą bardzo średnie, strasznie suche:P
Pasek wagi
ja takiego czegoś nie mam, ale wydaje mi się, że robiłabym bez dodatku cukru.
pytam się ponieważ nie znam się, nie piłam nigdy takiego soku, i nie wiem czy nie jest gorzki , przecież jeśli tak by było to ludzie by dodawali miód itp. Nie miałam nigdy styczności więc się pytam
Pasek wagi
Cukru nie dodaje. Wodę natomiast do soku jabłkowego dodawałam, bo moje jabłka okazały się zbyt ostre jak dla mnie w smaku. Ziemniaki "tarłam", potem do pulpy dolewałam sok i skrobię jaka powstała na dnie i placki były pyszne. Soku tyle ile chcesz.
Pasek wagi
jesli chodzi o wode. Tp dodając 2 marchewki do 2 jabłek to marchew za dużo soku nie ma. Raczej dużo soku nie wyjdzie. Może z pół szklanki. Tak na logike.
Pasek wagi
witaj
ja mam sokowirówke, co prawda firma tragiczna i nie daje rady - tzn jest plastikowa cala prakrycznie poza nozem i nie radzi sobie z warzywami...
ale jesli chodzi o soki, to moge Ci cos podpowiedziec.
wody sie nie dodaje - nie ma potrzeby, cukru tez nie!
ja ostatnio zachwycam sie sokiem z burakow i jabłek, proporcje poł na poł... mega energetyczne i pyszne.. wiem, ze buraki moga zle brzmiec , ale powiem ci ze tez mialam takie podejscie, dopoki nie sprobowalam... polecam! tylko buraki podluzne ( chodzi o kształt) nie kupuj tych okraglych..
ja mieszalam
marchew , jablko
marchew , seler
marchew , pietruszka, jablko
ale najbardziej naprawde sproboj to buraki z jabłakami... odjazdowe

Cukier do soku? Absolutnie nie. Właśnie po to używa się tego rodzaju sprzętów, żeby pozbyć się konserwantów czy chociażby cukru.

Wody do soków również nie dolewam.

Uwielbiam sok marchewka z jabłkiem (czasem zamiast jabłka dodaję pietruszkę). Uwielbiam sok cytryna, grapefruit, pomelo. Uwielbiam masę innych soków, wymyślanych przeze mnie od tak na poczekaniu, łącząc smaki z owoców i warzyw, które mam pod ręką.

Z sokowirówki może być jeszcze jedna korzyść, bo ja swoje jabłka przerobiłam na soki na zimę, a pulpę przesmażałam z cukrem i cynamonem i mam pyszne dżemy przez całą zimę. Tyle, że roboty więcej, bo jabłek całych wtedy nie wrzucam. 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.