Temat: ciasto na pierogi

Hej robie pierogi ruskie, farsz to nie problem, Ale nie mam talentu do ciast. Nawet do takiego na pierogi. Wychodzą twarde. Nie jednokrotnie tak wstraszne że zjeść się nie da. Nie dodaje jajka bo wiem że od tego są twarde. Z tego co pamiętam powinno się dawać mąke sól, ciepłą wode. Prosze o jakiś przepis z proporcjami ale łatwy dla laika
Pasek wagi
a ja zawsze wsypuję do miski mąkę około 1kg a do sporego kubka wlewam ciepłe mleko i roztrzepuję w nim jajko . Wlewasz takie mleko do mąki delikatnie wyrabiasz . Dalej standardowo tylko jak już ulepisz pierogi to obtocz je w mące bo ciasto po ugotowaniu będzie bardzo delikatne a to zapobiegnie rozgotowaniu się pierogów . Jeszcze delikatniejsza wersja ciasta to do mleka dodaje się jeszcze łyżkę masła ale to już dla bardzo wprawionych osób bo łatwo o rozgotowanie takich pierogów.
my jajko dajemy jedno zawsze  , to może też daj  bo one chyba raczej konieczne
Ja robię tak, dwie szklanki mąki i 3/4 wody. 
kilo mąki, ciepła  woda, 2 łyżki oleju, szczypta soli. dobrze wyrób na dość miękkie. dopiero wtedy dodaj jajko. po wyrobieniu włóż do miski i przykryj ściereczką  żeby nie wysychało. ciasto będzie sprawiać wrażenie trochę zbyt mokrego, ale przy wałkowaniu używa się mąki do podsypywania, więc ciasto stanie się idealne. pracowałam w dużej kuchni dla dzieci i młodzieży, gdzie byłam mistrzynią w robieniu pierogów. 
pol kilo maki, jedno jajko, ciepla woda... hmmm... tylko ile... leje 1,5 miarki ale mysle ile ta miarka moze miec... chyba ze 100ml, czyli 150ml wody w sumie
soli nie dodaje
hmm ja na  ok 1 kg mąki (lub trochę mniej)  daje ok 1/4 kostki masła, sól i ciepłą wode powoli wlewam mieszajac nozem, w razie potrzeby dosypuje mąki..a  potem wyrabiam ręcznie ok 5-10 minut, następnie  odstawiam  opruszone mąką na 15-30 minut pod przykryciem ściereczki, ciasto zazwyczaj jest delikatne i miękkkie
Pasek wagi
Ja nie dodaję jajka, wrzucam do miski mąkę, dużą szczypę soli, wlewam ciepłą kranówę i w razie potrzeby dolewam, nigdy nie myślałam nad proporcjami. Musi wyjść, jak zrobisz za rzadkie to dosyp mąki :)
Hm widzę że ile osób - tyle przepisów 
Daj trochę oleju, to będzie bardziej elastyczne ;P Przepisu nie znam, bo robię na oko ..
Pasek wagi
A ja mam świetny przepis. Szklanka mąki na dwie szklanki wrzątku i tyle :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.