Temat: ciasto na pierogi

Hej robie pierogi ruskie, farsz to nie problem, Ale nie mam talentu do ciast. Nawet do takiego na pierogi. Wychodzą twarde. Nie jednokrotnie tak wstraszne że zjeść się nie da. Nie dodaje jajka bo wiem że od tego są twarde. Z tego co pamiętam powinno się dawać mąke sól, ciepłą wode. Prosze o jakiś przepis z proporcjami ale łatwy dla laika
Pasek wagi
wiesz.. ja robię na wyczucie 1kg mąki i dodaje wody  aż będzie miękkie(nie rozlazłe)  no i dodaje jajko więc nie pomogę
Kilogram mąki to podstawa do tego aby mniej więcej wiedzieć ile reszty :)
małe jajko, ciepła woda i ja wyrabiam ciasto w misce. Kiedy jest juz spójne, ale troche jeszcze klei sie do rąk to i tak wiecej nie wyrabiam. Na dłonie mąkę robię kulę zostawiam w misce pod przykryciem na 10 minut. I przystępuje do pierogów . Za każdym razem obtaczając i posypując mąka.

Lepiej zrobić rzadsze ciasto i potem posypywać niż wyrobić dokładne plastyczne, a potem jeść twarde :P Bo ciasto w trakcie podsycha ....
Pasek wagi
http://www.wielkiezarcie.com/recipe44836.html  z tego przepisu wychodzą super
Pasek wagi

Do ciasta na pierogi jajka? Woda i mąka

dorotuniaa napisał(a):

http://www.wielkiezarcie.com/recipe44836.html  z tego przepisu wychodzą super

na make ziemniaczaną neistety nie byłam przygotowana;/
Pasek wagi

mritula napisał(a):

Kilogram mąki to podstawa do tego aby mniej więcej wiedzieć ile reszty :)małe jajko, ciepła woda i ja wyrabiam ciasto w misce. Kiedy jest juz spójne, ale troche jeszcze klei sie do rąk to i tak wiecej nie wyrabiam. Na dłonie mąkę robię kulę zostawiam w misce pod przykryciem na 10 minut. I przystępuje do pierogów . Za każdym razem obtaczając i posypując mąka. Lepiej zrobić rzadsze ciasto i potem posypywać niż wyrobić dokładne plastyczne, a potem jeść twarde :P Bo ciasto w trakcie podsycha ....

moze w tym mój błąd wyrabiam na idealne a potem podsypuje mąką i psuje i robią się za twarde;/
nie wiem jak to zrobić by nie psuć tak dobrego farszu
Pasek wagi
http://www.wielkiezarcie.com/recipe27473.html    jeszcze z tego przepisu robiłam kiedyś, też fajne :)
Pasek wagi
spróbuj nie wyrabiać do końca i potem podsypywać odrobinę. Nie dodawaj też soli !!! Twardnieją tym bardziej.
Sól dodaj do wody w której będą się gotować. Wyjmuj po 2/3 minutach od wypłynięcia. Dasz rade !!! Do dzieła i daj znać :)
Pasek wagi

dorotuniaa napisał(a):

http://www.wielkiezarcie.com/recipe27473.html    jeszcze z tego przepisu robiłam kiedyś, też fajne :)

heh jak nie ziemniaczana to krupczatka :D a może to to samo .. nie wiem ale amm tylko zykłą mąke ;/
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.