Temat: barszcz pomocy

chcę ugotować barszcz :D ale kompletnie nie umiem :D znajde przepis... chodzi o co innego są takie buraki w opakowaniach z nich da sie ugotowac barsz?:D wiecie w ogole o co chodzi ? :D

studentka1986 napisał(a):

Ja robię tak (czysty barszcz). 2 kilo buraków (obranych i pokrojonych na ćwiartki) gotuję na kostce rosołowej (lub na kościach zależy co mam) z kilkoma suszonymi grzybami i kilkoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Pod koniec gotowania doprawiam octem i cukrem w proporcji łyżka cukru na łyżkę octu (na tą ilość buraków po trzy łyżki) i pieprzem. Jeśli nie lubisz jałowego, a gotowałaś na kostce rosołowej możesz rozpuścić ćwiartkę masła - pięknie pachnie! W garnku zostaw kilka buraczków dla "podtrzymania koloru".


Robie bardzo podobnie, z tym, że na żeberkach (z których następnie robię farsz do pierogów) i na końcu ucieram na tarce jednego lub dwa buraki dla koloru i urozmaicenia konsystencji.
a ja robie baszcz ktory kazdy chwali...surowe eburaki  scieram na tarce na grubych oczkach  (duzo burakow pol gara zeby bylo wtedy wyjdzie gesty barszcz a nie jakas lura)i zaleam woda wrzucam kostke rosolowa i gotuje do miekkosci potem wrzucam jedna torebka barszczu w proszku przyprawiam pieprzem octem i cukrem ...ziemiaki gotuje oddzielnie i jak sa poltwrade to dorzucam do gotujacego sie na malym ogniu barszczu....i jak juz sa miekke dodaje smietany albo jogurtu o koniec ewentualnie jak czegos brakuje to doprawiam..moze niezbyt dobry pomysl z ta torebka ale barszcz jest naprawde super
Pasek wagi

Współczuję ścierania surowych buraków na tarce :D 

Najlepiej surowe buraki dokładnie wyszorować i ugotować w całości. Potem dopiero obrać i zetrzeć na tarce (lub pokorić w kostkę). Do tego wywar z grzybów (lub suszone grzyby), sól, pieprz, majeranek, czosnek. Można dodać trochę octu i/lub Barszczyku z buteleczki (do smaku) i trochę cukru. Najważniejsze w barszczu to jego odpowiednie doprawienie.

niie a czemu ladnie sie scieraja....wtedy ladnie puszczaja kolor i barszc jest czrwoniutku :)
Pasek wagi
Jej, jak możecie się faszerować tą chemią? Kostki rosołowe, gotowe zakwasy? Brrr.

Gotujesz wywar z warzyw, dodajesz bardzo dużo buraków i gotujesz przez dwie godziny. Doprawiasz solą, pieprzem, liściem laurowym i majerankiem. Do tego ocet jabłkowy lub sok z cytryny do zakwaszenia.

u mnie kostki rosolowe sa przydatne bo nie mam co zrobic z warzywami z zupy i tylko laduja do kosza. moze to normalne?czasem moge zrobic salatke ale nie kilka razy w miesiacu 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.