- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
4 stycznia 2013, 16:50
http://olgaucztuje.blogspot.com/2012/01/zupa-pomidorowa-bardzoooo-pomidorowa.html
ja jeszcze miksuję wszystko - pomidory i warzywa (oczywiście bez mięsa)
Edytowany przez olgafigmat 4 stycznia 2013, 16:52
- Dołączył: 2010-09-20
- Miasto: B
- Liczba postów: 4650
4 stycznia 2013, 16:51
wywar na kościach, potem gotuje w tym włoszczyzne, dodaje zmiksowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy i zaciagam. Przecież to chyba najprostsza zupa do zrobienia ;)
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
4 stycznia 2013, 16:56
każdy robi inną i uważa ją za najlepszą na świecie :) - ja też.
na wolnym ogniu gotuję ćwiartkę z kurczaka, po pewnym czasie (godzince), wyjmuję ją, obieram z mięsa, które dodaję do zupy, dodaję 1kg pokrojonej w kostkę włoszczyzny (bez cebuli i kapusty), 2 listki laurowe, 3 ziela angielski, jak to się ugotuje dodaję 2 puszki krojonych pomidorów, pół dużego słoiczka przecieru, sól, śmietanę, czosnek i bazylię. Czasem podaję z ryżem, czasem z makaronem, ostatnio z kaszą jaglaną, czasem dorzucam mozzarellę, zawsze natkę pietruszki. Dziś mam na obiad nawet!
4 stycznia 2013, 16:57
nastawiam żeberko jak sie troche pogotuje wrzucam cebule, marchewkę, pietruszke , jak na nagotuje to zaprawiam koncetratem 3 łyzeczki + łyzka mąki i odrobina smietany , dorzucam makaron, doprawiam pieprzem ziołowym , solą itd.. :) prościzna :)
- Dołączył: 2012-11-16
- Miasto: Tomaszów Mazowiecki
- Liczba postów: 725
4 stycznia 2013, 17:07
ja zamiast koncentratu leje mniej wody i sok pomidorowy ;-)
- Dołączył: 2012-11-15
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 1144
4 stycznia 2013, 17:11
ja robie bez dodatku zadnego miesa. gotuje warzywa, dodaje opaloną na ogniu cebulę, przyprawy, koncentrat i/lub przecier.
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
4 stycznia 2013, 17:36
Każda z nas robi inaczej :-)
Ja "bazę" robię tak jak rosół.Wybieram tylko inne mięso.Rosół - kura zagrody babci
![]()
a na pomidorówkę - udka,skrzydełka czy też żeberka.
A dalej : Gotuję wywar i w razie potrzeby zbieram łyżką powstała pianę. Dodaje przyprawy (liść laurowy,pieprz ziarnisty,ziele angielskie ) oraz warzywa (przypalona cebula,marchewki,seler,por,pietruszkę ) .I tak gotuję do miękkości mięsa i warzyw (później mięso i warzywam wyciągam z gara) .Dodaję koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy a latem jak są dobre pomidory to dodaje świeże (pozbawione skórki i przysmażone/upieczone w piekarniku) .Na koniec zabielam śmietaną ,doprawiam do smaku - solą,pieprzem,odrobiną cukru.
Podaję z makaronem,czasem z ryżem.A w każdej porcji jest pokrojona marchew oraz posiekana natka pietruszki.
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
4 stycznia 2013, 17:39
Jak Was czytam, to widzę, że tylko u mnie tak dużo "pływa" - mięso, pomidory (nie miksuję), mozzarella, włoszczyzna (wszystkie warzywa), natka, a no i jeszcze ryż/makaron/kasza
- Dołączył: 2009-05-18
- Miasto: Rajskie Wyspy
- Liczba postów: 88311
4 stycznia 2013, 17:42
Ja robię tak, robię najpierw wywar z warzyw- z włoszczyzny, cebulę, czosnek, ewentualnie jak nie mam czasu to z kostki. Sparzam pomidory, obieram ze skórek, wrzucam, miksuję. I viola! Czasem dodaję łyżkę koncentratu, jak np. miałam za mało pomidorów i nie wyszło bardzo pomidorowe. Trzeba też dać łyżkę masła, bo wtedy coś tam coś się dzieje z lipidami, ale nie wiem dokładnie :P
Edytowany przez cancri 4 stycznia 2013, 17:43