Temat: Karp - jak go przyrządzić?

Hej!

W tym roku po raz pierwszy będziemy miały karpia na stole wigilijnym i w ogóle nie mamy pojęcia jak się za niego zabrać.. Kupiłyśmy od razu fileta, a nie żywego, bo z zasady nie zabijamy.

Może wy macie jakiś przepis na przygotowanie smacznego karpia? Chciałabym, żeby to było jak najbardziej minimalistyczne, bo u mnie w domu generalnie nikomu nie smakują aromatyczne, wymyślne dania.  Jak wy go przygotowujecie?

filety karpia należy najpierw oblożyć plasterkami cytryny i cebuli, obsypać przyprawami ( sól, pieprz, wegeta, majeranek) na kilka dni ( zamarynowaną rybę trzymać w lodówce).
Gotowe filety należy oczyścić z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić ( sól, pieprz, wegeta), ulożyć na tym świeże plasterki cebuli, kawałki masła i wszystko zalać gęstą, kwaśną śmietaną ( prawdziwą).
Piec w piekarniku ok 60 min

tak przyrządzony karp jest najwspanialszym wigilijnym daniem
  POLECAM !!!!
Zrobiłam następująco:
- cytryna + cebula i do lodówki na dobę
- potem w mące 

- usmażone na oliwie

I co? Była obrzydliwa :D Nigdy nie będziemy już miały karpia na wigilijnym stole, to jest pewne. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.