24 grudnia 2012, 07:39
Hej!
W tym roku po raz pierwszy będziemy miały karpia na stole wigilijnym i w ogóle nie mamy pojęcia jak się za niego zabrać.. Kupiłyśmy od razu fileta, a nie żywego, bo z zasady nie zabijamy.
Może wy macie jakiś przepis na przygotowanie smacznego karpia? Chciałabym, żeby to było jak najbardziej minimalistyczne, bo u mnie w domu generalnie nikomu nie smakują aromatyczne, wymyślne dania.
Jak wy go przygotowujecie?
- Dołączył: 2011-04-01
- Miasto: Anglia
- Liczba postów: 878
24 grudnia 2012, 07:45
Ja tez nigdy nie przygotowywalam karpia zawsze robila go moja mama ale wpisz sobie w google albo moze na youtubie cos znajdziesz.
24 grudnia 2012, 07:51
dorcia19812 napisał(a):
Ja tez nigdy nie przygotowywalam karpia zawsze robila go moja mama ale wpisz sobie w google albo moze na youtubie cos znajdziesz.
Właśnie tam spojrzałam na jakieś przepisy i wszystie są.. dziwne. Jakieś galaertki, sery, parmezany, XXX, YYY.. A ja bym chciała zrobić tego karpia tak, żeby go zjeść z chlebem i być zadowoloną :P
- Dołączył: 2011-04-01
- Miasto: Anglia
- Liczba postów: 878
24 grudnia 2012, 08:06
Wydaje mi sie ze karpia robi sie tak jak kazda rybe czyli solisz piepszysz w bulce tartej obtaczasz albo w mace i na patelnie.
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
24 grudnia 2012, 09:14
U mnie podstawowy przepis na karpia to :
Domowa vegeta - miksuję w malakserze suszoną pietruszkę,pora,marchewkę,natkę pietruszki,doprawiam solą morską.
Posypuję rybę tą mieszanką,dodaję pieprz(czasami sól w zależności jak słoną zrobię vegetę) ,skrapiam cytryną,obkładam cebulą.Wkładam rybę szczenie zapakowaną do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na całą noc.
Później ściągam cebulę.Rybę panieruję w mące (czasami w mące i jajku - w zależności jak mnie tam najdzie).I smarze na sklarowanym maśle.
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 5563
24 grudnia 2012, 09:57
http://www.wielkiezarcie.com/recipe57458.html
u mnie gości ten przepis :)
- Dołączył: 2008-07-20
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3281
24 grudnia 2012, 10:03
Karp jest fajny w smaku i dużo mu nie potrzeba.
Ja ostatnio przyrządzałam na dwa sposoby:
1) Podsmażony na patelni. Obsypałam przyprawą do ryb, zapanierowałam w jajku i mące kukurydzianej i usmażyłam na oleju kokosowym (każdy inny będzie dobry...).
2) W galarecie, robiłam w sobotę. 20 minut gotujesz karpia w bulionie warzywnym (może być z kostki z dodatkiem ulubionych przypraw - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz), a potem dodajesz do tego żelatynę, zalewasz karpia i warzywka (możesz razem z karpiem gotować np. marchewkę) miksturą i jest naprawdę super.
Inny fajny sposób to posmarowanie filetów musztardą - dobrze jak jest słodka i pikantna, zapanierować płatkami owsianymi (ale inne otręby, płatki są na miejscu - a jak nie to i mąka) i smażyć NA MAŚLE. Pycha.
Edytowany przez devoted08 24 grudnia 2012, 10:04
- Dołączył: 2012-05-17
- Miasto: Wkfld
- Liczba postów: 659
24 grudnia 2012, 10:09
najlepszy bez zadnych dodatkow. oproszony sola, do maki i po sprawie
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
24 grudnia 2012, 10:26
u mnie mama robi tak: soli, obtacza w mące i smaży i koniec i wg mnie najlepszy :)
- Dołączył: 2012-12-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 42
24 grudnia 2012, 14:53
Ja robię po żydowsku z
tego przepisu. Jest świetny, staram się go robić co roku, bo wszystkim smakuje. Mama nigdy nie potrafiła robić ryb, więc musiałam sama wziąć sprawy w swoje ręce. Przepis znalazłam kiedyś i do tej pory do niego wracam. Polecam.