- Dołączył: 2011-06-06
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 924
18 grudnia 2012, 20:55
Chciałabym zrobić barszczyk czerwony:-) Jako że nigdy nie gotowałam, poprawcie mnie, jeśli źle składam:D
Zależy mi na tym, żeby był lekki, najlepiej nie na mięsie, bo zaraz potem serwujemy rybę.
Na zdrowy chłopski rozum głownie potrzebuję buraków i zakwasu (kupię gotowy w butelce).
A obmyśliłam to sobie tak: obieram buraki, kroję w kostkę. Dodaję włoszczyzny. Zalewam wodą i zagotowywuję. Dodaję czosnek, przpprawy (listek laurowy, ziele angielskie, majeranek). Dolewam zakwasu i ponownie zagotowywuję. Dosalam, dopieprzam i włala? wyjdzie coś z tego?:D
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
18 grudnia 2012, 22:03
to barsz na wigile gotuje sie na miesie?
- Dołączył: 2011-07-12
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 5751
18 grudnia 2012, 22:03
Renesamee napisał(a):
Jak chcesz domowy to bez zakwasu. Po prostu na początku jak wrzucisz buraczki to dodaj octu lub kwasku to nie stracą koloru, a z zakwasem będzie taki sztucznawy, chyba że zależy ci na bardzo intensywnym odcieniu. Reszta bez zarzutów!!!!
dokladnie, :) lyzeczka octu, troche cukru.. i bedzie pyszny, kolor tez ladny wyjdzie, a ja bym buraczki starla na tartce (mozesz pierwszo zagtotowac, potem wyjac, jak ostygna zetrzec na tartce - bedzie miekko szlo, potem wrzucic zwnou do wody w ktorej sie gotowaly, ja zawsze trze na surowo) no i mozna dodac troche smietanki :) a reszta ok, ja zawsze robie na gotowanej piersi kurczaka ^^ bo tylko ja jem barszcz (maz nie lubi burakow) wiec bardzo chudo robie.. i wychodzi pysznie
- Dołączył: 2011-06-06
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 924
18 grudnia 2012, 22:11
Okey dziewczyny! Dziękuję Wam bardzo;)
lola7777 rzeczywiście na Wigilię się na mięsie nie gotuje
![]()
Ja akurat nie robię na Wigilię, ale też zależy mi żeby było bezmięsnie
18 grudnia 2012, 22:51
żeby był gęsty na koniec zblenduj buraki i włoszczyznę i dodaj do barszczyku. Albo jak chcesz gęstszy to gotuj w ogromnym garnku pod przykryciem tyle czasu aż straci połowę objętości a sam stanie się gęstszy :)
19 grudnia 2012, 00:19
lola7777 napisał(a):
to barsz na wigile gotuje sie na miesie?
ja gotowalam od tak. no i teraz w weekend (jesli plany dojda do skutku) to tak samo
- Dołączył: 2012-10-12
- Miasto: Wioska
- Liczba postów: 19355
19 grudnia 2012, 09:49
Ja też robię bez zakwasu, trochę octu, jeszcze kawałek grzyba przy gotowaniu, czosnek i na koniec koperek.
- Dołączył: 2012-10-12
- Miasto: Wioska
- Liczba postów: 19355
19 grudnia 2012, 12:02
A tak wogóle to na jakim mięsie?Wołowina może być?