- Dołączył: 2011-09-03
- Miasto: Pustkowie
- Liczba postów: 973
9 grudnia 2012, 16:00
Witajcie, pierwszy raz chciałabym zrobić świąteczne pierniki, trochę o nich poczytałam ale za każdym razem jest napisane coś innego. Raz mówią żeby ciasto robić z dużym wyprzedzeniem i włożyć do lodowki a piec kilka dni przed świętami, drugi sposób to upiec od razu i zapakować w pojemniki i czekać aż zmiękną... pomocy :P
- Dołączył: 2007-07-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4855
9 grudnia 2012, 16:02
ja już zrobiłam dwa tygodnie temu!
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Zabrze
- Liczba postów: 1689
9 grudnia 2012, 16:02
Juz dawno powinnaś raczej.
- Dołączył: 2011-09-03
- Miasto: Pustkowie
- Liczba postów: 973
9 grudnia 2012, 16:09
chciałam robić jutro... myślicie, że nie wyjdą dobre ?
- Dołączył: 2012-08-31
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2809
9 grudnia 2012, 16:10
ja piekłąm tydzień temu :) właśnie sobie leżakują
- Dołączył: 2007-07-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4855
9 grudnia 2012, 16:12
najwyżej połamiesz sobie zęby :P
a tak szczerze mówiąc, to moja babcia robi właśnie jakoś 7-8 grudnia i też są dobre :)
Edytowany przez werka1468 9 grudnia 2012, 16:13
- Dołączył: 2012-07-17
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 994
9 grudnia 2012, 16:19
zrób teraz, włóż kawałek jabłka do pudełka, powinny ładnie od niego zmięknąć :)
- Dołączył: 2009-03-30
- Miasto: Meszna
- Liczba postów: 7074
9 grudnia 2012, 16:48
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12480
Z tego przepisu wystarczy 2 tyg wczesniej upiec i wlozyc do pudelka.Tylko ja robie z polowy skladnikow i 2 torebek przyprawy piernikowej:)
9 grudnia 2012, 16:50
ja też dopiero jutro się za nie zabiorę :)
9 grudnia 2012, 16:55
To zależy od przepisu.
Niektóre przepisy są takie, że pierniki należy zrobić dużo wcześniej, bo musza długo leżeć żeby zmiękły.
Ja akurat mam przepis, że pierniki wychodzą od razu miękkie i robię je sobie około 20 grudnia czasem później.