Temat: A jakie są wasze pomysły na szpinak i brokuły? :)

W jakim wydaniu najbardziej je lubicie? Szczerze - nigdy jeszcze nie próbowałam żadnych dań z tymi składnikami, a chciałabym bardzo w końcu spróbowac :D Tylko boję się, że trafię na przepis, w którym zwyczajnie mi nie posmakują i się zrażę. Więc co możecie mi polecic ze szpinakiem lub brokułami? :D
pierogi ze szpinakiem sa super :)
szpinak - zacznij albo od świeżego w dowolnej sałatce którą lubisz, albo od makaronu a szynką, czosnkiem i serkiem mascarpone (pycha)
brokuły - najlepiej ugotowane na parze i:
- zmiksowane z bulionem na zupę krem
- po prostu jako dodatek do obiadu
- przestudzone w sałatce z fetą, papryką, płatkami migdałowymi, pestkami i suszonymi pomidorami
- jako dodatek do makaronu (u mnie raczej w wersji bez sosu smietanowego, chociaż raz takie jadłam i pycha)
pisała to wielbicielka brokułów i szpinaku 

edit: najgorsze, co możesz zrobić brokułowi, to rozgotować go - za tą zbrodnię powinno się karać obcięciem palca, bo wtedy jest brzydki i niedobry, powinien być al dente (na parze w moim wykonaniu zawsze taki jest) 
Szpinak z kurczakiem (i ewentualnie makaronem):
-szpinak mrożony z biedronki :D
- czosnek
- dużo pieprzu i trochę soli
- trochę serka topionego, fety lub śmietany
Wszytko podsmażuć, dodac kurczaka i się zajadać.

a z brokułów robię zupę krem :
ugotowac brokuły, dodać do nich troche rosołu(bulionu), czosnek + przyprawy jakie lubisz i wszytsko zmiksować blenderem

Pasek wagi
w żadnym . jedno i drugie mi przez usta nie przechodzi, próbowalam juz niby taki dobry szpinak ,dobrze przyprawiony i go zwymiotowałam , a szkoda bo podobno zdrowy ;)
szpinak z makaronem i czosnkiem pychota, ostatnio jadam zielony barszcz właśnie ze szpinakiem i innymi zielonymi rzeczami. tez by smaczny.
Pasek wagi
omlet ze szpinakiem mmmm a brokuły dodaje do ryżu/ makaronu
Pasek wagi

monika20monika napisał(a):

pierogi ze szpinakiem sa super :)
zgadzam się :)
brokuły - mniam! mój ulubiony przepis, to

brokuły - odkrajamy tzw "różyczki" (czyli koncówki) dość drobno, a trochę tych zielonych "łodyg" trzemy na tarce o średnich oczkach
dodajemy podsmażoną bez tłuszczu szynkę w plasterkach (na jednego brokuła jakieś 250g)
dodajemy podprażony na suchej patelni słonecznik
do tego kroimy drobno cebulkę i też dodajemy (najlepiej czerwona cebulka)

do tego trochę octu winnego (zwykły tez pasuje), ciut cukru (ja używam stevię), majonezu (ja zastępuję jogurtem, ale z majonezem 1000 razy lepsze;-) )

to wszystko mieszamy i mamy niebo w gębie !!

masdalena napisał(a):

Szpinak z kurczakiem (i ewentualnie makaronem):-szpinak mrożony z biedronki :D- czosnek- dużo pieprzu i trochę soli- trochę serka topionego, fety lub śmietanyWszytko podsmażuć, dodac kurczaka i się zajadać.a z brokułów robię zupę krem :ugotowac brokuły, dodać do nich troche rosołu(bulionu), czosnek + przyprawy jakie lubisz i wszytsko zmiksować blenderem


do tej zupy dodałabym odrobinę sera pleśniowego :-) najlepsze połączenie :-)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.