Temat: odchudzone naleśniki ?

Macie może jakiś sprawdzony przepis na jakieś "odchudzone" naleśniki ?:) 
Bo od dawna już chodzą za mną...
Jeśli tak, to podzielcie się:)
Z góry dziękuję :)
Pasek wagi

Nicoole napisał(a):

amarsoaador napisał(a):

Nicoole napisał(a):

amarsoaador napisał(a):

Nicoole napisał(a):

nie wiem czy to odchudzone, ale ja robię naleśniki w wersji dukana :p moizena , jajko, gesty jogurt naturalny i odrobine mleka :p slodze slodzikiem odrobine i wychodza pyszne :)
A nie mazeina ;d?Też robię dukana, ale w proporcjach :2 łyżki mazeinypół szklanki mleka2 jajka - jedno jajko na jedną łyżkę mazeiny+ do tego czasem odrobina serka homo/ jogurtu nat.troszkę soli do smakuCzasem robię też z mleka w proszku, pyszne ;)
haha, mozliwe, ze zle napisalam :p nie bylam pewna jak sie pisze :) a kupuje ja w realu :P 
Pierwsze słyszę ;)W realu to bardziej mąka kukurydziana, niż skrobia, chociaż mogłam coś przeoczyć..
 No mi się zdarzyło właśnie dostać w realu :) Chociaż najczęściej przywoziła mi ją mama z Niemiec. Ale można też zamienić to na otręby i też wychodzą, ale już mniej smaczne wg mnie 

Mazeinę na otręby ; o?
Przecież to wyjdą placuszki otrębowe, nie naleśniki..


ja robię tak : 
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko 

jak jest za rzadkie to dodaję jeszcze trochę mąki. Jest to masa na 2-3 naleśniki. zależy od wielkości i grubości. To wedle uznania;) i robię je bez tłuszczu na patelni teflonowej

Hani90 napisał(a):

ja robię tak : 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej1/3 szklanki mleka1/3 szklanki wody gazowanejjajko jak jest za rzadkie to dodaję jeszcze trochę mąki. Jest to masa na 2-3 naleśniki. zależy od wielkości i grubości. To wedle uznania;) i robię je bez tłuszczu na patelni teflonowej

Brzmi fajnie, muszę spróbować ! ;)

Mnie smakuję też z mąki orkiszowej :
Pełnoziarniste naleśniki z mąki orkiszowej /10 dużych/
2 jajka
1,5 szklanki mleka (użyłam sojowego)
imbiru na czubku noża
szczypta soli
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki ciepłej wody
kurkumy na czubeczku noża (odrobinkę)
2 łyżki oleju roślinnego

Mikserem: wszystkie składniki zmiksować, w podanej kolejności, na gładka masę.

Trzepaczką balonową: jajka roztrzepać z mlekiem i wciąż mieszając dodać imbir i sól. Mąkę dosypywać partiami. Dodawać resztę składników w podanej kolejności i mieszać, aż ciasto będzie gładkie.

Ciasto odstawić na 20-30 minut (opcjonalnie).
Smażyć cienkie naleśniki, podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis z  : Przepisoweinspiracje

Czym sie rozni skrobia ziemniaczana od kukurydzianej? To chyba to samo, po prostu ziemniaczna jest praktycznie nieznana w krajach zachodnich.

Lekkie nalesniki: jajko + maka + woda - jesli zrobisz je cieniutkie i usmazysz bez tluszczu to beda mialy malo kcal. Na upartego mozesz nawet zrobic bez jajka. Ja czesto zastepuje make zmielonymi migdalami, zeby ograniczyc wegle, sa pyszne, choc latwo sie lamia.

mysz57 napisał(a):

Czym sie rozni skrobia ziemniaczana od kukurydzianej? To chyba to samo, po prostu ziemniaczna jest praktycznie nieznana w krajach zachodnich. Lekkie nalesniki: jajko + maka + woda - jesli zrobisz je cieniutkie i usmazysz bez tluszczu to beda mialy malo kcal. Na upartego mozesz nawet zrobic bez jajka. Ja czesto zastepuje make zmielonymi migdalami, zeby ograniczyc wegle, sa pyszne, choc latwo sie lamia.

Ale szklanka zwykłej mąki to 446kcal, czyli dietetycznie to to nie jest ;)
z otreabmi tez mozna i wychodza  fajne , ale kiedys zrobilam z samego bialka i dodalam troche slodziku do tego - smazylam bez tluszczu jak dodasz do tego pozniej serek czy cos to smakowalo jak nalesnik :) uzywalam tez maki kukurydzianej do robienia krokietow - czyli ciasto jak nalesnikowe - wychodza takie cieniutkie jak papirus ,ale mozna sie dac oszukac :)


2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  - a jedna szklanka to jakies 416 kcal - tez jakos dietetyczne nie jest .
Ja nie lubie i nie jem nalesnikow - slodkie obiady jakos mnie nie satysfakcjonuja , ale mysle ,ze maka kukurydziana i generalnie przepis dukanowy bedzie mial najmniej kalorii.
Moje ulubione naleśniki: 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka mąki pszennej białej, 1 łyżka mąki skrobiowej (ja używam z tapioki). Miksujesz razem z mlekiem sojowym aż do konsystencji ciasta naleśnikowego. Wychodzą z tego 2 lub 3 naleśniki, w zależności od tego, jak dużą masz patelnię.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.