22 listopada 2012, 10:43
jak zrobić biszkopt, by po upieczeniu byl lekki i puszysty ? chce zrobić kakaowy, niestety zawsze wychodzi, cienki, twardy i nie nadaje się do niczego :/ macie jakieś triki na puszystego biszkopta kakaowego ?
22 listopada 2012, 12:02
ja zrobilam biszkopt z tego przepisu
http://www.wielkiezarcie.com/recipe356.html (dalam 1 szkl maki ziemniaczanej i 1/2 szk pszennej)
mam duzo mniejsza blaszke jak standardowa i wyszedl placek na 2 czesci
po upieczeniu okroilam nozem biszkopt i odrazu go przewrocilam i nie opadl
22 listopada 2012, 12:09
Ja moj mieszam do końca mikserem... ale tu dużo zalezy od przepisu ;)
akurat tenmój jest taki wygodny... większość biszkoptów w ogóle się
ręcznie ubija... i tego się nie rpzewraca do góry nogami, bo rośnie z górką na środku a nie równo, więc jak chcesz mieć paski, to trzeba ją obciąć ;)
Edytowany przez ff67e016c22f93b8366f7d7578d6046e 22 listopada 2012, 12:10
- Dołączył: 2009-02-15
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 159
22 listopada 2012, 12:19
http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-kakaowy,-najlepszy
ten jest "rzucany" - wychodzi za kazdym razem :)
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 2811
22 listopada 2012, 12:20
rzucany najlepszy ! tez zawsze robie taki :)