Temat: jak zrobić lekkie ciasto?

jak zrobić biszkopt, by po upieczeniu byl lekki i puszysty ? chce zrobić kakaowy, niestety zawsze wychodzi, cienki, twardy i nie nadaje się do niczego :/ macie jakieś triki na puszystego biszkopta kakaowego ?
ja zrobilam biszkopt z tego przepisu

http://www.wielkiezarcie.com/recipe356.html  (dalam 1 szkl maki ziemniaczanej i 1/2 szk pszennej)

mam duzo mniejsza blaszke jak standardowa i wyszedl placek na 2 czesci

po upieczeniu okroilam nozem biszkopt i odrazu go przewrocilam i nie opadl

Ja moj mieszam do końca mikserem... ale tu dużo zalezy od przepisu ;) akurat tenmój jest taki wygodny... większość biszkoptów w ogóle się ręcznie ubija... i tego się nie rpzewraca do góry nogami, bo rośnie z górką na środku a nie równo, więc jak chcesz mieć paski, to trzeba ją obciąć ;)
http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-kakaowy,-najlepszy

ten jest "rzucany" - wychodzi za kazdym razem :)
rzucany najlepszy ! tez zawsze robie taki :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.