22 listopada 2012, 10:43
jak zrobić biszkopt, by po upieczeniu byl lekki i puszysty ? chce zrobić kakaowy, niestety zawsze wychodzi, cienki, twardy i nie nadaje się do niczego :/ macie jakieś triki na puszystego biszkopta kakaowego ?
22 listopada 2012, 10:48
Zależy do czego - jak ma być na tort, to mam fajny przepis, jak na roladę, to trochę gorzej... Tylko, cholibka, nie pamiętam rpzepisu dokładnie, a w domu nie będę miała jak sprawdzić...
22 listopada 2012, 10:51
tienna napisał(a):
Zależy do czego - jak ma być na tort, to mam fajny przepis, jak na roladę, to trochę gorzej... Tylko, cholibka, nie pamiętam rpzepisu dokładnie, a w domu nie będę miała jak sprawdzić...
własnie na tort:)
na rolade to i tak musi byc cienkie to chyba nawet nie widać jak nie wyjdzie
![]()
ale na tort jak zrobię to swoje to nawet nie bedzie z czego przekroić
22 listopada 2012, 11:04
Sprawdze na szybko w domu, ale to było chyba tak:
6 jaj
1,5szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
Jak kakaowy, to częśc mąki pszennej zamieniasz na kakao (tak ze 3 łyżki)
Całe jajka ubijasz robotem z cukrem, im dłużej tym lepiej. Potem dodajesz mąke pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i mieszasz na najwolniejszych obrotach. To wylewasz do wysmarowanej i wysypanej tortownicy i pieczesz w 180C do "suchego patyka" - wychodzi koło 40-50 minut. Wyrasta bardzo ładnie, prawie dwukrotnie i prawie potem nie siada. Nie może nie wyjść ;)
22 listopada 2012, 11:07
tienna napisał(a):
Sprawdze na szybko w domu, ale to było chyba tak:6 jaj1,5szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej3/4 szkl mąki ziemniaczanejJak kakaowy, to częśc mąki pszennej zamieniasz na kakao (tak ze 3 łyżki)Całe jajka ubijasz robotem z cukrem, im dłużej tym lepiej. Potem dodajesz mąke pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i mieszasz na najwolniejszych obrotach. To wylewasz do wysmarowanej i wysypanej tortownicy i pieczesz w 180C do "suchego patyka" - wychodzi koło 40-50 minut. Wyrasta bardzo ładnie, prawie dwukrotnie i prawie potem nie siada. Nie może nie wyjść ;)
dzięki :)
piec będę dopiero jutro:)
tak się zastanawiam, może za dużo dodaję kakao ..
poza tym zawsze mi siada jak mieszam z mąką :/ może za długo i za intensywnie mieszam
22 listopada 2012, 11:18
Jeśli o przepis chodzi, mój sprawdzony to:
4 jajka
szklanka cukru
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
2/3 szkl. mąki zwykłej (do kakaowego - 1 łyżkę odsypać, zastąpić łyżką ciemnego kakao)
1 cukier waniliowy
"Sekret" puszystości - sposób wykonywania. Mąki (i kakao) przesiać przez sito, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Białka ubić, stopniowo dodawać cukier.
Do ubitej piany dodać żółtka i jeszcze chwilkę poubijać.
Powoli dodać do jajek mąkę, bardzo delikatnie (!) mieszając (najlepiej drewnianą łyżką).
Zawsze wychodzi mi puszysty, wyrośnięty.
22 listopada 2012, 11:29
Przy biszkopcie jak dodajesz kakao, to zawsze w zamian za mąkę, a nigdy dodatkowo. Inaczej właśnie ciasto jest za ciężkie.
22 listopada 2012, 11:39
tienna napisał(a):
Przy biszkopcie jak dodajesz kakao, to zawsze w zamian za mąkę, a nigdy dodatkowo. Inaczej właśnie ciasto jest za ciężkie.
no to juz mam odpowiedź, bo ja dodaję ok 4 łyżki plus mąka , bo chciałam zeby było mocno kakaowe hehe i mieszam mikserem
więc zrobię tak jak radzicie, mniej mąki a w zamian kakao + mieszanie łyżką zamiast miksera ... mam nadzieje, że ladnie sie polaczy i nie bedzie grudek :)
dziękuję :)
- Dołączył: 2012-10-29
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 68
22 listopada 2012, 11:55
żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu do ciasta należy dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, oczywiście pod koniec mieszania :)
wypróbowane, polecam