- Dołączył: 2012-01-08
- Miasto: Warka
- Liczba postów: 2017
16 listopada 2012, 22:52
Hej, kupiłam mrożony szpinak. Chciałabym cos z niego zrobic i pomyslałam o naleśnikach ze szpinakiem. Placki na nalesniki zrobię bez problemu ;D gorzej z farszem do środka...Macie jakies sprawdzone przepisy na ten farsz? Z góry dzięki za odp.
16 listopada 2012, 22:56
Oo, też bym się chętnie dowiedziała, więc dołączam się do pytania ! :)
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
16 listopada 2012, 23:08
Mieszałam szpinak z serkiem ogórkowo-fetowym Philadelphia. Podobno z samą fetą też jest dobry, ale tak nie próbowałam.
- Dołączył: 2012-01-08
- Miasto: Warka
- Liczba postów: 2017
16 listopada 2012, 23:10
A czy z serem białym półtłustym będzie dobrze smakować?
- Dołączył: 2011-09-14
- Miasto: Nietoperek
- Liczba postów: 396
16 listopada 2012, 23:13
vitalijczyka napisał(a):
A czy z serem białym półtłustym będzie dobrze smakować?
Masz na myśli twaróg? Wedlug mnie nie. Sprawdzi się feta, ser żółty.
- Dołączył: 2009-07-09
- Miasto: Hfj
- Liczba postów: 1222
16 listopada 2012, 23:14
wrzucasz szpinak na suchą patelnię teflonową (nie żeby się usmażył tylko odparował), potem dodajesz przeciśnięty przez praskę czosnek, fetę/twaróg/mozarellę/serek wiejski/cokolwiek serowatego co tam chcesz, doprawiasz do smaku solą i pieprzem i voila! ja uwielbiam dorzucić do tego jeszcze pół puszki kukurydzy konserwowej, ale nie wiem jak to się przedstawia z dietetycznego punktu widzenia.
- Dołączył: 2012-07-28
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 265
16 listopada 2012, 23:18
smażę cebulę z pieczarkami, dodaję szpinak, na koniec jak to trochę ostygnie serek feta - pycha (dodaję do tego troszkę czosnku)
--------
farsz często podjada mi moja mała dwulatka, której wszystko co daje to beeee
![]()
- Dołączył: 2009-11-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1520
16 listopada 2012, 23:18
Podsmażony czosnek (+ ew. cebulka) na patelni, do tego rozmrożona breja szpinakowa, pieprz, sól, gałka muszkatołowa + ew. śmietana / mleko. Taka podstawowa wersja, ale pyszna do przełożenia np. makaronu (i już są lasagne ;)
- Dołączył: 2012-07-11
- Miasto: Piotrków Trybunalski
- Liczba postów: 2326
16 listopada 2012, 23:51
dajesz na patelnię teflonową szpinak mrożony, potem czosnek, mieszasz, dodajesz przez praskę czosnek ewentualnie całość posypać fetą, w sensie farsz. cała filozofia ;]
- Dołączył: 2010-06-21
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 804
17 listopada 2012, 00:05
Na patelnię szpinak, czosnek, śmietana, czasem dają jajko. Do smaku sol i pieprz.