Temat: szpinak! help

Hej, kupiłam mrożony szpinak. Chciałabym cos z niego zrobic i pomyslałam o naleśnikach ze szpinakiem. Placki na nalesniki zrobię bez problemu ;D gorzej z farszem do środka...Macie jakies sprawdzone przepisy na ten farsz? Z góry dzięki za odp.
Oo, też bym się chętnie dowiedziała, więc dołączam się do pytania ! :)
Mieszałam szpinak z serkiem ogórkowo-fetowym Philadelphia. Podobno z samą fetą też jest dobry, ale tak nie próbowałam.
A czy z serem białym półtłustym  będzie dobrze smakować?

vitalijczyka napisał(a):

A czy z serem białym półtłustym  będzie dobrze smakować?

Masz na myśli twaróg? Wedlug mnie nie. Sprawdzi się feta, ser żółty.
wrzucasz szpinak na suchą patelnię teflonową (nie żeby się usmażył tylko odparował), potem dodajesz przeciśnięty przez praskę czosnek,   fetę/twaróg/mozarellę/serek wiejski/cokolwiek serowatego co tam chcesz, doprawiasz do smaku solą i pieprzem i voila! ja uwielbiam dorzucić do tego jeszcze pół puszki kukurydzy konserwowej, ale nie wiem jak to się przedstawia z dietetycznego punktu widzenia.
smażę cebulę z pieczarkami, dodaję szpinak, na koniec jak to trochę ostygnie serek feta - pycha (dodaję do tego troszkę czosnku)
--------
farsz często podjada mi moja mała dwulatka, której wszystko co daje to beeee 
Podsmażony czosnek (+ ew. cebulka) na patelni, do tego rozmrożona breja szpinakowa, pieprz, sól, gałka muszkatołowa + ew. śmietana / mleko. Taka podstawowa wersja, ale pyszna do przełożenia np. makaronu (i już są lasagne ;)
Pasek wagi
dajesz na patelnię teflonową szpinak mrożony, potem czosnek, mieszasz, dodajesz przez praskę czosnek ewentualnie całość posypać fetą, w sensie farsz. cała filozofia ;]
Na patelnię szpinak, czosnek, śmietana, czasem dają jajko. Do smaku sol i pieprz.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.