Temat: zapiekanka makaronowa z ,,winiary''

Robil ktos? Na opakowaniu pisze aby zapiec surowy makaron. Mi sie wydaje,ze to kiepski pomysl i po 30minutach w piekarniku dalej bedzie twardy. Robil ktos? Wyszlo?
Ja robiłam, i faktycznie był za twardy. Lepiej go wcześniej trochę podgotować;)

.

Ja dodaję twardy makaron, nie podgotowuje go wcześniej i zapiekanka jest spoko, makaron nie chrupie w zębach, jest miękki. Trzeba po prostu dodać tyle makaronu, żeby był dokładnie "zanurzony" w sosie.
jak dlugo go gotowac ;D?
Moja mama jak pierwszy raz robiła to dała surowy i był strasznie twardy. Teraz jak robi to wcześniej gotuje, wtedy jest miękki :) Zrobiłaś mi smaka, uwielbiam tą zapiekankę :)
nie robiłam ale kiedyś postanowiłam zrobić gołąbki bez zawijania i tam także było napisane, żeby dać surowy ryż to wyszedł za twardy tak więc teraz prędzej go gotuje a później dodaje 
Pasek wagi
ja dodaję tyle makaronu żeby byl zanurzony i wtedy jest miekki
Pasek wagi
nie gotowac ....najwyzej dluzej zostaw w piekarniku
Pasek wagi
A jak zrobic taka zapiekanke samemu ? co to za ,,wywar'' w ktorym powinien plywac makaron??

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.