Temat: sprawdzony przepis na...prośba

hej. Poszukuję sprawdzonego przepisu na ciasto na pizzę ,takiego żeby zębów nie połamać na nim i żeby ciasto nie pływało w blaszce ;)  ciasto na drozdzach ;)) Jesli ktoś ma niech poda będę wdzięczna ;) ok 14:30 planuję zrobić ;p mam w planie 2 prostokątne blachy zrobic
ja robilam to, tylko bez ziemniakow. podwoilam porcje, mam troche mniejsza blaszke od standardowej i mialam grube ciasto, miekkie

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=389   
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza.html  najlepsze przepisy ;)
tylko to co podała brunette to jest przepis godny polecenia. pizza smakuje jak z prawdziwej pizzerii a nie jak u mamy w domu ;p
przepis na jedna blache:
lyzeczka cukru +pol kostki drozdzy + 2lyzki maki +3/4szklanki mleka/wody - rozczyn zostawiasz w cieple do wyrosniecia.

 ja zazwyczaj kladlam rozczyn do wyrosniecia kolo kuchenki gdzie sie robil sos pomidorowy - usmazyc cebule,wrzucic puszke pomdorow, dodac ziola,sol pieprz,ewent cukier i sol i ewent zblendowac.

potem dodajesz do rozczynu mąke 2-3szklanki, 2-3lyzki oleju, ewent ziola , ugniatasz i czekasz chwile az wyrosnie

walkujesz ciasto na blasze, na to sos, ser i skladniki na sam wierzch. piec az bedzie gotowe;]


Pasek wagi
dzieki Wam wielkie....:)

aster1987 napisał(a):

brunette6 napisał(a):

oregano, jajko i mleko do ciasta na pizzę?! no i ser zawsze dajesz pod składniki i na sos pomidorowy....
to jest przepis sprawdzony, wielokrotnie robiłam tą pizzę tak jak napisałam i nie tylko ja, ostatnio postawiłam ją moim wybrednym rodzicom i byli zachwyceni, tata do dzisiaj ją wspomina,oregano dodajesz do ciasta by było bardziej aromatyczne, a drożdże w mleku wyrabiasz tak jak na placek drożdżowy, widzę, że masz małe pojęcia. nie widziałam jeszcze pizzy czy to w restauracji czy mrożoną w sklepie która nie miała by sera na wierzchu!

ja też zawsze daje ser na spód i raczej żadna pizzeria nie daje sera na wierzch... podejrzewam, że jeśli posypiesz serem wszystkie składniki to one się po prostu pod nim ugotują a nie upieką :)
zrobiłam z przepisu od brunette i całkiem całkiem;) urosło w pieczeniu dosc sporo ;) pojadłam idę płakać do pamietnika jaka jestem beznadziejna ze tyle jem ;pp .

minusczternascie napisał(a):

zrobiłam z przepisu od brunette i całkiem całkiem;) urosło w pieczeniu dosc sporo ;) pojadłam idę płakać do pamietnika jaka jestem beznadziejna ze tyle jem ;pp .


no to się cieszę że wyszło następnym razem dodaj mniej drożdży jeśli chcesz mieć cienkie ja drożdże dodawałam "na oko" i tak tyciu tyciu bo nie lubię grubego ciasta i wyszło cieniutkie

a od jednej pizzy jeszcze nikomu dupa nie urosła, daj spokój

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.