7 listopada 2012, 12:47
hej. Poszukuję sprawdzonego przepisu na ciasto na pizzę ,takiego żeby zębów nie połamać na nim i żeby ciasto nie pływało w blaszce ;) ciasto na drozdzach ;)) Jesli ktoś ma niech poda będę wdzięczna ;) ok 14:30 planuję zrobić ;p mam w planie 2 prostokątne blachy zrobic
7 listopada 2012, 12:53
O Kochana ja mam ekstra przepis
![]()
z mężem wpadliśmy przez ten przepis w pizzomanię i jedliśmy ją bardzo często. Ciasto wychodzi normalnie jak w pizzeri!
http://www.youtube.com/watch?v=c7Zw7nm6jJg&feature=plcp
Robiłam z normalnych drożdży, nie tych instant, dodałam kaszę manną i mąkę tortową tak jak radzi
Ciasto generalnie powinno rosnąć dwie godziny ale jak położysz je przy kaloryferze to możesz sobie ten czas skrócić
Edytowany przez brunette6 7 listopada 2012, 12:54
7 listopada 2012, 12:55
1/4 szklanki mleka podgrzewasz, dodajesz łyżeczkę cukru i 3/4 kostki drożdży ( właściwie trochę więcej niż pół) rozpuszczasz drożdzę, mleko nie może być zbyt ciepłe tylko letnie
w misce 2 szklanki mąki, szczyptę soli, 2 łyżeczki oregano, 1 jajko, dodajesz ten zaczyn z mleka i drożdży, mieszasz i do uzyskania dobrej konsystencji dodajesz trochę oleju
odstawić na ponad 30 min
pieczesz w 180 ok, 20 -25 min, musisz kontrolować kolor ciasta, ewentualnie trochę dłużej lub wyższa temperatura.
co do składników na pizzę, musi być rozłożone na płasko, nie wkładaj wszystkiego co masz, bo nie wyrośnie, i raczej zrezygnuj z rzeczy które puszczają sok, jak np pomidor,
ja daje zawsze najpierw koncentrat, później pieczarki, szynkę np drobiową, trochę salami i boczek, na to ser.
- Dołączył: 2012-08-26
- Miasto: Gdzieś Tam
- Liczba postów: 3805
7 listopada 2012, 12:56
Hmm, nie robiłam jeszcze pizzy, ale mogę polecić Ci świetną stronę, z której wykonywałam różne ciasta i muszę przyznać że zawsze wychodziły :)
Podam linki:
Klik1 Klik2 Może się przyda..:)
7 listopada 2012, 12:57
oregano, jajko i mleko do ciasta na pizzę?!
![]()
no i ser
zawsze dajesz pod składniki i na sos pomidorowy....
Edytowany przez brunette6 7 listopada 2012, 12:58
7 listopada 2012, 12:58
dzieki, naprawdę którys z tych przepisów wyprobuję ;))) ! mam chęc na to ciasto od brunette6 ..składniki mam oczywiscie zwykłe drozdze,kaloryfery ciepłe więc do dzieła! dzieki dzieki ;)
zapisze sobie wasze przepisy i z czasem wyprobuję wszystkie i wybiorę najlepszy, ja mam taki że po upieczeniu piłę trzeba odpalać by tą pizze pokroić ;)
Edytowany przez minusczternascie 7 listopada 2012, 12:59
7 listopada 2012, 13:00
minusczternascie napisał(a):
dzieki, naprawdę którys z tych przepisów wyprobuję ;))) ! mam chęc na to ciasto od brunette6 ..składniki mam oczywiscie zwykłe drozdze,kaloryfery ciepłe więc do dzieła! dzieki dzieki ;)
![]()
na 100% będziesz zadowolona! ciasto jest mega.
No i co do tego pieczenia to musisz kontrolować bo kurczę dużo zależy od piekarnika, nam się piekła dłużej niż 10 minut bo mamy starego dziada
![]()
i pamiętaj, nie smaruj żadnym tłuszczem blachy!!
7 listopada 2012, 13:02
brunette6 napisał(a):
oregano, jajko i mleko do ciasta na pizzę?! no i ser zawsze dajesz pod składniki i na sos pomidorowy....
to jest przepis sprawdzony, wielokrotnie robiłam tą pizzę tak jak napisałam i nie tylko ja,
ostatnio postawiłam ją moim wybrednym rodzicom i byli zachwyceni, tata do dzisiaj ją wspomina,
oregano dodajesz do ciasta by było bardziej aromatyczne, a drożdże w mleku wyrabiasz tak jak na placek drożdżowy, widzę, że masz małe pojęcia.
nie widziałam jeszcze pizzy czy to w restauracji czy mrożoną w sklepie która nie miała by sera na wierzchu!
7 listopada 2012, 13:05
aster1987 napisał(a):
brunette6 napisał(a):
oregano, jajko i mleko do ciasta na pizzę?! no i ser zawsze dajesz pod składniki i na sos pomidorowy....
to jest przepis sprawdzony, wielokrotnie robiłam tą pizzę tak jak napisałam i nie tylko ja, ostatnio postawiłam ją moim wybrednym rodzicom i byli zachwyceni, tata do dzisiaj ją wspomina,oregano dodajesz do ciasta by było bardziej aromatyczne, a drożdże w mleku wyrabiasz tak jak na placek drożdżowy, widzę, że masz małe pojęcia. nie widziałam jeszcze pizzy czy to w restauracji czy mrożoną w sklepie która nie miała by sera na wierzchu!
Twój przepis jest najwyraźniej taki typowo domowy
![]()
dobrany metodą prób i błędów.
Mam dość spore pojęcie akurat. W żadnej szanującej się restauracji serwującej pizzę nie znajdziesz składników pod serem.
A aromat oregano w cieście nie jest potrzebny, za to potrzebny jest w dobrym sosie którym ciasto smarujesz bo na pewno nie samym koncentratem.
Oczywiście nie chcę się tu wdawać w jakieś dyskusje na temat ciasta ale po prostu dziwią mnie niektóre pomysły
![]()
Grunt że Tobie i Twojej rodzinie smakuję, nie twierdzę że wychodzi niedobra
Edytowany przez brunette6 7 listopada 2012, 13:06
- Dołączył: 2012-10-18
- Miasto: Lugar Feliz
- Liczba postów: 2537
7 listopada 2012, 13:05