Temat: Macie może pomysł na przepis...szpinak

Kupiłam szpinak mrożony ale nie wiem co mogę z nim zrobić doradzicie ??
Pasek wagi
bardzo wszystkim dziękuję
Pasek wagi
A ja robię prosto - odparowuję, dodaję masełka, soli, czosnku i używam jako dodatek do jajka sadzonego i mięsiwka.
Ja zazwyczaj robię omlet ze szpinakiem, pyyyszka. Albo naleśniki ;)
mrrr najlepszy szpinak jest świeży. w listkach. wtedy wystarczy polać oliwą z oliwek, odrobina soli i gotowe. lepsze niż każda inna przekąska (np. przed ekran tv). ja potrafię zjeść całą miskę - liść po liściu.
odkryłam też cudny przepis na pastę (np do pieczywa, tortilli, pit etc, ale można tez użyć jako farsz do naleźników, albo wymieszać z makaronem).
a przygotowuje się to tak:
marchew ugotuj al dente, następnie wrzuć na patelnię i obsmaż w przyprawach i oliwie (lub maśle -smakuje lepiej, ale wiadomo ;) do momentu aż się podrumieni, podbrązowi i nabierze aromatu - zioła i przyprawy wedlug uznania - ja dodaje chilli z limonką, sól, pieprz i odrobinę sosu sojowego. przerzucamy marchew do miski, razem ze świeżymi listkami szpinaku i blendujemy wszystko :) można dodać czosnek - jeśli mam to dodaję ;]
jeśli chodzi o proporcje - 3 spore marchewki, plus 4  garście szpinaku. choć dowolność tutaj jest absolutna :D

U mnie furorę robi pełnoziarniste spaghetti z sosem szpinakowo-serowym.
Zamrożony siekany szpinak w kulkach wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody i tak sobie pyrczy aż się zrobi papka. Wrzucam kostkę rosołową, odrobinę! czosnku granulowanego (ma być sos szpinakowy, a nie czosnkowy, więc uczulam - odrobina dla wydobycia, a nie zabicia smaku), pieprz i warzywko. Na paczkę 450 g szpinaku wrzucam dwa pokrojone w kostkę serki topione, raz na jakiś czas mieszam aż się wszystko ładnie połączy i zgęstnieje i gotowe. Można też na koniec dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Trzeba tylko uważać żeby się nie przypaliło, ale nie za duży płomień i mieszanie wystarczą. Wychodzi tego z milion porcji, ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby na następny dzień coś zostało. Mój mężczyzna łyżkami pochłania, w słoiku sobie zanosi do pracy i na zimno wyjada bezpośrednio z niego suchym chlebem, szaleństwo 
Inny sposób na szpinak, który niestety pamiętam jak przez mgłę to zupa szpinakowa - a szkoda, bo była pyszna i dietetyczna. Tarło się włoszczyznę na dużych oczkach, podsmażało i tyle pamiętam  Chyba się to wrzucało do garnka z rozmrożonym szpinakiem w ilości połowy włoszczyzny i zalewało niewielką ilością wody, doprawiało i gotowało razem, ale głowy nie dam. Jak ktoś spróbuje to może dać znać co mu wyszło 
ja smażę (bez oleju i panierki) piers z kurczaka i obok trochę szpinaku doprawionego solą, wegetą i czosnkiem :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.