Temat: Zupa z mrożonek

Witam Szanownych Forumowiczów:)

Czy ktoś z Was może poddać mi przepis, na to jak ugotować zupę z mrożonych warzyw? W zamrażalce kwitnie u mnie jedna paczka tego cudeńka i pomyślałam sobie, że była by to świetna alternatywa na jutrzejsze drugie śniadanie.

Rozum podpowiada mi, że warzywa gotujemy (no tak ) ale co potem? 

Czym mogę ją zagęścić, dodać koniecznie bulion? 

PS.
Wiem wiem- taka kucharka ze mnie jak z koziej ... trąbka 
no wiec ja gotowałam na np wedzonej piersi bez skory lub wedzonych nozkach bez skory. Najpier gotowałam własnie miesko pokrojone w kostke z dodatkiem ziela angielskiego, liscia laurowego swiezego pora zebuli potem dawalam paczke mrozonych warzyw jak sie ugotowaly doprawialam np swiezym czosnkiem magi szafranem chili ulubionymi pryprawami :P staralam sie zeby zupka byla gesta :) naprawde syci :) a jak masz ochote to mozesz do talerza dodac jogurtu naturalnego :)
raczej do bulionu dodać te warzywa, gotować, doprawić i ew. można dodać trochę śmietany.
Dzięks! Jeśli ktoś ma jeszcze inne przepisy, chętnie poczytam, choć tutaj nie ma pewnie zbyt wielkiej filozofii w prezygotowaniu tego dania 
gotujesz żeberko kośc :P tzn kawałek mięsa może być , gdy się juz ugotuje wrzucasz na wrzatek warzywa, czekasz aż zmiękną, zaprawiasz zupę smietania, doprawiasz i gotowe:))
Ja czasem gotuje je w malej ilosci wody i jem widelcem.
Przewaznie jednak gotuje najpierw mieso pokrojone w male kawalki, potem dorzucam warzywa i na koncu przyprawy. Nie zageszczam ani nie zabielam, bo nie lubie, ale jesli ty preferujesz tak robic, to czemu nie?
Mozna tez ugotowac je w malej ilosci wody (z miesem lub bez), dodac przecieru pomidorowego i przypraw i zmielic w blenderze (ja miele krotko, tak ze pozostaje troche kawaleczkow warzyw), wychodzi wtedy pyszna, gesta zupa, swietna na zimowe wieczory.

minusczternascie napisał(a):

gotujesz żeberko kośc :P

O ja tez polecam zeberka do zupy :) Wrzucasz zeberka, warzywa, dodaj troche cebuli i czosnku, gotuj az warzywa i mieso zmiekna. Mysle, ze dodanie kostki rosolowej nie ma sensu. Zeby zupa byla bardziej syta mozesz wrzucic troche chleba "wczorajszego" i wszystko zblenderowac i masz krem :)
Ja gotuje na piersi z kury, wkladam cala.do tego ziele angielskie i lisc , czekam az sie zagotuje sciagam piane z gory ktora sie utworzyla od miecha , pozniej wrzocam warzywa i doprawiam na sam koniec warzywkiem. Uwielbiam warzywna , jeszcze kapuche wkrajam i caly groszek daje, nie zabielam bo nie lubie zabielanej warzywnej.
Można ugotować na filecie z kurczaka :) Wędzonka nie zawsze pasuje, zależy jaką masz mrożonkę. 
Zagęścić można kaszką manną.


ja gotuje na skrzydelkach albo na korpusie
wrzucam przyprawy dokrawam surowe warzywa, jak beda takie pol miekie to wrzucam mrozonke

oczywiscie zupy na wieprzowinie sienie gotuje

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.