- Dołączył: 2011-06-06
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 924
17 października 2012, 22:22
Witam Szanownych Forumowiczów:)
Czy ktoś z Was może poddać mi przepis, na to jak ugotować zupę z mrożonych warzyw? W zamrażalce kwitnie u mnie jedna paczka tego cudeńka i pomyślałam sobie, że była by to świetna alternatywa na jutrzejsze drugie śniadanie.
Rozum podpowiada mi, że warzywa gotujemy (no tak
![]()
) ale co potem?
Czym mogę ją zagęścić, dodać koniecznie bulion?
PS.
Wiem wiem- taka kucharka ze mnie jak z koziej ... trąbka
![]()
- Dołączył: 2012-08-31
- Miasto:
- Liczba postów: 315
17 października 2012, 22:27
no wiec ja gotowałam na np wedzonej piersi bez skory lub wedzonych nozkach bez skory. Najpier gotowałam własnie miesko pokrojone w kostke z dodatkiem ziela angielskiego, liscia laurowego swiezego pora zebuli potem dawalam paczke mrozonych warzyw jak sie ugotowaly doprawialam np swiezym czosnkiem magi szafranem chili ulubionymi pryprawami :P staralam sie zeby zupka byla gesta :) naprawde syci :) a jak masz ochote to mozesz do talerza dodac jogurtu naturalnego :)
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
17 października 2012, 22:29
raczej do bulionu dodać te warzywa, gotować, doprawić i ew. można dodać trochę śmietany.
- Dołączył: 2011-06-06
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 924
17 października 2012, 22:41
Dzięks! Jeśli ktoś ma jeszcze inne przepisy, chętnie poczytam, choć tutaj nie ma pewnie zbyt wielkiej filozofii w prezygotowaniu tego dania
17 października 2012, 22:45
gotujesz żeberko kośc :P tzn kawałek mięsa może być , gdy się juz ugotuje wrzucasz na wrzatek warzywa, czekasz aż zmiękną, zaprawiasz zupę smietania, doprawiasz i gotowe:))
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
17 października 2012, 23:54
Ja czasem gotuje je w malej ilosci wody i jem widelcem.
Przewaznie jednak gotuje najpierw mieso pokrojone w male kawalki, potem dorzucam warzywa i na koncu przyprawy. Nie zageszczam ani nie zabielam, bo nie lubie, ale jesli ty preferujesz tak robic, to czemu nie?
Mozna tez ugotowac je w malej ilosci wody (z miesem lub bez), dodac przecieru pomidorowego i przypraw i zmielic w blenderze (ja miele krotko, tak ze pozostaje troche kawaleczkow warzyw), wychodzi wtedy pyszna, gesta zupa, swietna na zimowe wieczory.
- Dołączył: 2010-03-30
- Miasto: Hondarribia
- Liczba postów: 691
18 października 2012, 00:31
minusczternascie napisał(a):
gotujesz żeberko kośc :P
O ja tez polecam zeberka do zupy :) Wrzucasz zeberka, warzywa, dodaj troche cebuli i czosnku, gotuj az warzywa i mieso zmiekna. Mysle, ze dodanie kostki rosolowej nie ma sensu. Zeby zupa byla bardziej syta mozesz wrzucic troche chleba "wczorajszego" i wszystko zblenderowac i masz krem :)
18 października 2012, 01:36
Ja gotuje na piersi z kury, wkladam cala.do tego ziele angielskie i lisc , czekam az sie zagotuje sciagam piane z gory ktora sie utworzyla od miecha , pozniej wrzocam warzywa i doprawiam na sam koniec warzywkiem. Uwielbiam warzywna , jeszcze kapuche wkrajam i caly groszek daje, nie zabielam bo nie lubie zabielanej warzywnej.
- Dołączył: 2011-05-02
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 1171
18 października 2012, 07:13
Można ugotować na filecie z kurczaka :) Wędzonka nie zawsze pasuje, zależy jaką masz mrożonkę.
Zagęścić można kaszką manną.
18 października 2012, 09:23
ja gotuje na skrzydelkach albo na korpusie
wrzucam przyprawy dokrawam surowe warzywa, jak beda takie pol miekie to wrzucam mrozonke
oczywiscie zupy na wieprzowinie sienie gotuje