- Dołączył: 2011-03-06
- Miasto: Wiesbaden
- Liczba postów: 2095
12 października 2012, 10:15
Zaczyna mi brakować pomysłów, wydaje mi się, że gotuję już strasznie monotonnie.. i właściwie codziennie mięso (bo jemy z chłopakiem tylko drugie danie, jest to właściwie kolacja). I dzisiaj tak się zastanawiam co przygotować na tą obiadokolację.. Ma wrażenie, że jemy ciągle ryż, makron, ziemniaki i to wszystko albo ze świeżymi warzywami na patelni lub surówką, i oczywiście mięso.. przeważnie kurczak lub indyk. Co ugotować dla odmiany? Staramy się jeść zdrowo, ale nie przesadzamy też jakoś.. Jakiś pomysł na inne danie? Dodam, że mieszkam w Niemczech i np. zrobiłabym pierogi, ale skąd wziąć biały ser? Nie mam tutaj w pobliżu polskiego sklepu..
12 października 2012, 10:16
Zupa jarzynowa i nalesniki ze szpinakiem i ricottą :) A bialy ser w Niemczech jest w ruskich sklepach :)) Tak samo jak ogorki i kapusta kiszona :) Pozdrowienia z Freiburga :)
Edytowany przez ladyofdarknesss 12 października 2012, 10:17
- Dołączył: 2011-02-28
- Miasto: Wieluń
- Liczba postów: 364
12 października 2012, 10:17
ryba ze szpinakiem
- Dołączył: 2011-03-14
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 8533
12 października 2012, 10:18
nie wiem czy Philadelphia by sie nie nadala do pierogow ? ja osobiscie pierowgow nie lubie i nei jadam , a dzis chyba upieke palki z kurczaka w piekarniku - bez dodawania tluszczu - nacieram przyprawami na i pod skorka pozniej do rozgrzanego piekarnika na temp 180 stopni i od czasu do czasu przewracam - kurczak pusci soki , a i tluszczyk sie wytopi , skorke pozniej zdejmuje ,ale jako ze smaruje przyprawami pod skorka to smak nadal jest .
- Dołączył: 2011-03-06
- Miasto: Wiesbaden
- Liczba postów: 2095
12 października 2012, 10:20
Jak się robi ten farsz do naleśników ze szpinakiem? Można z mrożonym?
12 października 2012, 10:21
Np.
Firmenname : Russische Delikatessen
Branche bzw Tätigkeitsfeld : Russische Spezialitäten.
Adresse :
Bundesland: Hessen
Landkreis : Kreisfreie Stadt Frankfurt am Main
Postleitzahl : 60437
Stadt : Frankfurt am Main-Ostend Main-Nieder-Eschbach
Strasse : Ben-Gurion-Ring
Edytowany przez ladyofdarknesss 12 października 2012, 10:23
12 października 2012, 10:22
Aldona1987 napisał(a):
Jak się robi ten farsz do naleśników ze szpinakiem? Można z mrożonym?
Ja najpierw podsmazam cebulkę na łyzeczce oliwy z oliwek, dodaje mrozony szpinak, czekam az woda odparuje , dodaje bialy ser ( ricotta jest idealna wg mnie) , do tego zabek czosnku, doprawiam solą i pieprzem i gotowe :) Mozna z nalesnikami, mozna z pelnoziarnistym makaronem.... Jak kto woli.
Edytowany przez ladyofdarknesss 12 października 2012, 10:24
- Dołączył: 2011-03-06
- Miasto: Wiesbaden
- Liczba postów: 2095
12 października 2012, 10:26
Dzięki dziewczyny, i to chyba dzisiaj zrobię.. ;-) Macie jeszcze jakiś ciekawy farsz do naleśników... bo mój facet nie znosi szpinaku, więc muszę kombinować coś również dla niego.