Temat: Rośnięcie drożdży

Cześć!

Naszła mnie ochota, aby zrobić sobie na jutrzejsze śniadanie racuchy drożdżowe. Jednak ciasto na nie potrzebuje trochę czasu do wyrośnięcia, a ja zazwyczaj rano chcę jak najszybciej coś zjeść. :D Stąd moje pytanie - ile może rosnąć ciasto drożdżowe? Czy mogłabym przygotować je wieczorem, wstawić do lodówki i rano po prostu przygotować placki? Czy może nie powinno tyle czasu rosnąć i nie wyjdzie?
Wiem, że w podobny sposób robi się zakwas do chleba, ale czy z racuchami zadziała to na takiej samej zasadzie?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. (;
z tego co się orientuje ciasto drożdżowe, żeby wyrosło musi mieć ciepło
tak, jeżeli ma rosnąć krótko, a zakwas na chleb robi się w trochę inny sposób. (;
ciasto może wyrastać w lodówce i wpływa to na nie korzystnie w przypadku pieczywa, jednak racuchy z takiego lodowkowego ciasta nie będą smaczne. Wyraźny będzie smak drożdży. Kiedyś przygotowałam je w ten sposób i wg mnie- nie warto
drożdże muszą mieć ciepło, żeby urosły. Średnio potrzeba im tak 30 minut do godziny, żeby ładnie urosły. CO prawda dokładnie się nie znam, ale moim zdaniem wstawieni drożdży do lodówki na noc jest kiepskim pomysłem. : )
Pasek wagi
dzięki, plumkaa, za odpowiedź. (; w końcu usmażyłam je teraz i jutro rano tylko podgrzeję.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.