- Dołączył: 2012-02-19
- Miasto:
- Liczba postów: 956
6 października 2012, 18:22
Cześć!
Naszła mnie ochota, aby zrobić sobie na jutrzejsze śniadanie racuchy drożdżowe. Jednak ciasto na nie potrzebuje trochę czasu do wyrośnięcia, a ja zazwyczaj rano chcę jak najszybciej coś zjeść. :D Stąd moje pytanie - ile może rosnąć ciasto drożdżowe? Czy mogłabym przygotować je wieczorem, wstawić do lodówki i rano po prostu przygotować placki? Czy może nie powinno tyle czasu rosnąć i nie wyjdzie?
Wiem, że w podobny sposób robi się zakwas do chleba, ale czy z racuchami zadziała to na takiej samej zasadzie?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. (;
- Dołączył: 2012-08-09
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 5208
6 października 2012, 18:48
z tego co się orientuje ciasto drożdżowe, żeby wyrosło musi mieć ciepło
- Dołączył: 2012-02-19
- Miasto:
- Liczba postów: 956
6 października 2012, 18:57
tak, jeżeli ma rosnąć krótko, a zakwas na chleb robi się w trochę inny sposób. (;
- Dołączył: 2011-09-14
- Miasto: Nietoperek
- Liczba postów: 396
6 października 2012, 19:01
ciasto może wyrastać w lodówce i wpływa to na nie korzystnie w przypadku pieczywa, jednak racuchy z takiego lodowkowego ciasta nie będą smaczne. Wyraźny będzie smak drożdży. Kiedyś przygotowałam je w ten sposób i wg mnie- nie warto
- Dołączył: 2011-02-26
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 294
6 października 2012, 19:01
drożdże muszą mieć ciepło, żeby urosły. Średnio potrzeba im tak 30 minut do godziny, żeby ładnie urosły. CO prawda dokładnie się nie znam, ale moim zdaniem wstawieni drożdży do lodówki na noc jest kiepskim pomysłem. : )
- Dołączył: 2012-02-19
- Miasto:
- Liczba postów: 956
6 października 2012, 21:46
dzięki, plumkaa, za odpowiedź. (; w końcu usmażyłam je teraz i jutro rano tylko podgrzeję.