5 października 2012, 15:09
zrobiłam krem do ciasta ... wiem, wiem masa kalorii, ale okazja jest dość poważna :)
0,75 ml mleka + 12 łyżek manny + 3/4 szklanki cukru i za cholerę nie chce się to zrobić gęstą masą
![]()
żebym mogła dodać do tego masło ... co zrobiłam źle ?
5 października 2012, 15:30
mój mąż jak gotuje kaszę mannę to zawsze do mleka daje 2-3 łyżki masła :)
Więc nawet z masłem to nadal kasza na słodko.
serio ludzie tak ciasta przekładają? Też poproszę ten przepis. Zaintrygowało mnie
Edytowany przez agataq 5 października 2012, 15:31
5 października 2012, 15:31
3szkl mleka,8łyzek kaszy manny,3/4szkl cukru,cukier waniliowy,kostka masła :/
ja dałam 12 łyżek i mało więc może się nie sugeruj :)
poszukaj może innego przepisu na krem z kaszy manny, bo jak widzisz z tego wychodzi jakaś bliżej nie określona ciapa :)
5 października 2012, 15:33
agataq napisał(a):
mój mąż jak gotuje kaszę mannę to zawsze do mleka daje 2-3 łyżki masła :)Więc nawet z masłem to nadal kasza na słodko.serio ludzie tak ciasta przekładają? Też poproszę ten przepis. Zaintrygowało mnie
serio ? :)
ja znam wiele przepisów na ciasta z takim kremem ;)
- Dołączył: 2012-02-14
- Miasto: Kingston
- Liczba postów: 188
5 października 2012, 15:36
Szklanka (przynajmniej u mnie w domu ;)) ma 0,2 l, więc 3 to będzie 0,6 l ;) Tym bardziej 8 łyżek kaszy powinno wystarczyć do zagęszczenia masy. Ja robię tak: wlewam mleko do garnka, włączam ogień, wsypuję kaszę i od tego momentu cały czas mieszam, aż do wystąpienia pierwszych bąbelków powietrza (zagotowania). Wyłączam, wlewam do miski i już wtedy widać, że masa jest gęsta, a jak postoi to jeszcze trochę gęstnieje.