5 października 2012, 15:09
zrobiłam krem do ciasta ... wiem, wiem masa kalorii, ale okazja jest dość poważna :)
0,75 ml mleka + 12 łyżek manny + 3/4 szklanki cukru i za cholerę nie chce się to zrobić gęstą masą
![]()
żebym mogła dodać do tego masło ... co zrobiłam źle ?
5 października 2012, 15:16
.morena napisał(a):
a to mleko gotujesz czy zimne jest :P?
jasne, że wszystko razem zagotowałam :) i po wystygnięciu masa nadal jest rzadka
może dodam do tego przestudzoną żelatynę ???
Edytowany przez marrons 5 października 2012, 15:18
5 października 2012, 15:20
12 łyżek manny na 0,7 mleka i cukier - to po prostu zwykła ugotowana kasza manna na słodko
A dzięki jakiemu składnikowi to zmienia się w krem? może o czymś zapomniałaś?
Bo jakoś nie mieści mi się w głowie przekładać ciasto samą słodką kaszą
Edytowany przez agataq 5 października 2012, 15:21
5 października 2012, 15:21
moze taka ma byc?
- Dołączył: 2012-02-14
- Miasto: Kingston
- Liczba postów: 188
5 października 2012, 15:22
Tylko zagotowałaś razem czy gotowałaś cały czas mieszając? Przy tych proporcjach mleka i kaszy powinno to być gęste. Postaw na małym ogniu i gotuj mieszając, ewentualnie dodaj jeszcze trochę kaszy, na początek łyżkę.
5 października 2012, 15:22
Dodaj tłuszcz. Zejdzie się.
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
5 października 2012, 15:22
Gotuj tak dlugo, az zgestnieje. Tylko mieszaj, bo sie przypali. Albo dodaj troszke wiecej kaszy. Ale to jest krem? Zwyczajna kasza manna na slodko...
Edytowany przez nanuska6778 5 października 2012, 15:23
5 października 2012, 15:24
agataq napisał(a):
12 łyżek manny na 0,7 mleka i cukier - to po prostu zwykła ugotowana kasza manna na słodkoA dzięki jakiemu składnikowi to zmienia się w krem? może o czymś zapomniałaś?Bo jakoś nie mieści mi się w głowie przekładać ciasto samą słodką kaszą
dodaje się masło to chyba jasne tylko najpierw to musi ostygnąć, prawda ? :)
poza tym w przepisie było żeby dać 8 łyżek co wydało mi się za mało i dałam 12 ... jak widać też za mało
nie mam zamiaru przekładać ciasta samą kaszą , bez przesady