Temat: co jest z nim nie tak?

zrobiłam krem do ciasta ... wiem, wiem masa kalorii, ale okazja jest dość poważna :)

0,75 ml mleka + 12 łyżek manny + 3/4 szklanki cukru i za cholerę nie chce się to zrobić gęstą masą żebym mogła dodać do tego masło ... co zrobiłam źle ?

.morena napisał(a):

a to mleko gotujesz czy zimne jest :P?


jasne, że wszystko razem zagotowałam :) i po wystygnięciu masa nadal jest rzadka

może dodam do tego przestudzoną żelatynę ???
12 łyżek manny na 0,7 mleka i cukier - to po prostu zwykła ugotowana kasza manna na słodko
A dzięki jakiemu składnikowi to zmienia się w krem? może o czymś zapomniałaś?


Bo jakoś nie mieści mi się w głowie przekładać ciasto samą słodką kaszą

moze taka ma byc?
Tylko zagotowałaś razem czy gotowałaś cały czas mieszając? Przy tych proporcjach mleka i kaszy powinno to być gęste. Postaw na małym ogniu i gotuj mieszając, ewentualnie dodaj jeszcze trochę kaszy, na początek łyżkę.
Dodaj tłuszcz. Zejdzie się.
Gotuj tak dlugo, az zgestnieje. Tylko mieszaj, bo sie przypali. Albo dodaj troszke wiecej kaszy. Ale to jest krem? Zwyczajna kasza manna na slodko...

agataq napisał(a):

12 łyżek manny na 0,7 mleka i cukier - to po prostu zwykła ugotowana kasza manna na słodkoA dzięki jakiemu składnikowi to zmienia się w krem? może o czymś zapomniałaś?Bo jakoś nie mieści mi się w głowie przekładać ciasto samą słodką kaszą


dodaje się masło to chyba jasne tylko najpierw to musi ostygnąć, prawda ? :)

poza tym w przepisie było żeby dać 8 łyżek co wydało mi się za mało i dałam 12 ... jak widać też za mało

nie mam zamiaru przekładać ciasta samą kaszą , bez przesady

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.