- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
13 września 2012, 21:06
wiem ze temat był 200 razy poruszany ale również wiem ze gdybym napisała na widniejącym juz wątku nie dostałabym takiej odpowiedzi
a więc:
czy owsiankę robicie na mleku czy na wodzie?
co dodajecie żeby była apetyczna
ile gotujecie?
jakich płatków, otrbów używacie?
dziekuję za odpowiedzi
16 września 2012, 22:44
ja robie tylko i wylacznie na mleku. zeby byla zjadliwa daje slodkie kakao albo daje chociaz slodzik/cukier
i musza byc obowiazkowo owoce - przynajmniej banan (smakuja mi owsianki jesli oprocz banana sa : jagody, truskawki, kiwi - troche, ananas, ostatnio wkroilam swieza sliwke)
uzywam tez sliwek suszonych albo rodzynek
sype tak 5 lyzek kopiastych platkow na szklanke mleka. otrebow nie mam, mam platki orkiszowe - daje ok 1-2 lyzki.
platki uzywam blyskawiczne i nie gotuje - zalewam goraco-cieplym mlekiem ( z kakao/cukrem)
- Dołączył: 2011-05-27
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 12
16 września 2012, 23:25
mleko chude=-))) + truskawki banan albo jagódki =-)))
17 września 2012, 08:56
ja robię tak : szklanka mleka 2%, wlewam do garnka na gaz, wsypuję 3 łyżki płatków owsianych górskich i łyżka otrębów owsianych. jak się zagotuje, dodaję różności. rodzynki, banany, orzechy, kakao, truskawki, jagody, sok z cytryny.. różnie :) na co mam ochotę, to dodaję
- Dołączył: 2011-08-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2614
17 września 2012, 09:06
monia624 napisał(a):
Skoro temat sie powtórzył to ja się powtórzę z moim przepisem, może ktoś będzie chciał skorzystać.... Owsianka na budyniu - Gotuję 4/5 łyżek płatków owsianych na szklance mleka 3,2%+ pół szklanki wody.- Rozrabiam oddzielnie w odrobinie wody łyżkę proszku budyniowego z 2 łyżeczkami cukru.- Gdy płatki są podgotowane wlewam miksturkę i gotuję jeszcze z minutę- Po lekkim wystygnięciu owsianka jest gęsta i pachnie budyniem - Przepychota :)Myślę, że około 350kcal a na śniadanie to minimum :)
zrobiłam wg.Twojego przepisu - wyszła pyszna :). Dzięki - na pewno jeszcze nie raz skorzystam :)
- Dołączył: 2011-11-29
- Miasto:
- Liczba postów: 2
17 września 2012, 13:55
Juz chyba wszyscy wyczerpujaco odpowiedzieli. Ale ja robie tak:)
Platki owsiane gotuje z odtluszczonym mlekiem, az zgestnieje. Z iloscia platkow owsianych (otrebow) trzeba poeksperymentowac kazdy lubie inna gestosc. Ja zawsze wsypuje na oko jesli jest za zadkie zawsze mozna doddac jeszcze platkow i pogotowac. Skladniki takie jak orzechy czy inne suche produkty albo suszone owoce dodaje przed gotowaniem, a swieze owoce czy czekolade zaraz przed sciagnieciem z palnika.
Mozna takze zrobic owsianke w mikrofalowce, Ja zalewam kilka lyzek platkow owsianych mlekiem i podgrzewam przez 2-3 minut na wysokim ustawieniu. Zatrzymuje podgrzewanie co pol do jednej minute i mieszam. Po wyciagnieciu dodaje dodatki - jest to duzo szybszy sposob ale na poczatku moze nie wyjsc. Trzeba poeksperymentowac ze swoja mikrofalowka i gestoscia owsianki.
Powodzenia:)
- Dołączył: 2009-03-11
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 1257
17 września 2012, 15:25
owsiankę gotuję na wodzie
1 jabłko obrane ze skóry i starte
4łyzki płatków owsianych górskich
1 łyżka rodzynek
1łyzka (wymieszanych migdałów i orzechów różnych)
wszystko wymieszać i zalać wodą zimną około 0,5szkl.
Gotować 10min , dodać cynamon, otręby 2 łyżki , wymieszać
Powstanie bardzo gęsta masa, do tego wszystkiego dodaję 0,25-0,5szkl mleka i łyżkę oliwy i wszystko mieszam i jest pyszna i sycąca.
- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
17 września 2012, 16:21
czyli na samej wodzie nikt nie robi
![]()
a wszystkie moje znajome mówią "jak chcesz schudnąć skoro owsiankę robisz na mleku?"
ta na wodzie jest mega ohydna! ale skoro wszystkie robią na mleku i chudną, to zrobię drugie podejście do owsianki
- Dołączył: 2011-10-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 133
18 września 2012, 12:38
Ja również gotuję owsiankę na mleku. Do tego dodaję jagody goji, czasem banan. Ogólnie na słodko, smacznie i zdrowo.
- Dołączył: 2012-06-24
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 980
20 września 2012, 13:17
ja robię z 5 kopiatych łyżek płatków górskich i łyżki otrębów owsianych, gotuję na niecałej szklance mleka 1,5% az mocno zgęstnieje. dosypuję wiórki kokosowe/żurawinę/rodzynki/pestki dyni/słonecznik/migdały, dodaję jakiś owoc i posypuję cynamonem :) czasem dodaje masło orzechowe, rozpuszcza się w gorących płatkach i mleku, palce lizać :)