- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
13 września 2012, 21:06
wiem ze temat był 200 razy poruszany ale również wiem ze gdybym napisała na widniejącym juz wątku nie dostałabym takiej odpowiedzi
a więc:
czy owsiankę robicie na mleku czy na wodzie?
co dodajecie żeby była apetyczna
ile gotujecie?
jakich płatków, otrbów używacie?
dziekuję za odpowiedzi
- Dołączył: 2009-03-18
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 256
13 września 2012, 21:09
gotuję na mleku tyle minut ile piszą na opakowaniu płatków, dodaję cynamon
- Dołączył: 2011-08-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2614
13 września 2012, 21:10
1.mleko
2.różnie - jest mnóstwo stron z milionem sposobów na owsiankę i dodatkami do niej
3. ze szklanki mleka - biorę ją do pracy
4.płatki owsiane błyskawiczne/górskie - 2 łyżki + 2 łyżki otrębów (w zależności od tego jakie mam w danej chwili - pszenne/żytnie/owsiane)
13 września 2012, 21:12
płatki górskie owsiane błyskawiczne, 70g + 5 gram siemia lnaniego, zalewam wrzątkiem - na oko i idę się ubierać. wracam, dolewam 40g mleka, daodaję cynamon i słodzik:)
13 września 2012, 21:13
1. Na mleku 1,5%.
2. Nic, jem w czystej postaci :D
3. Wrzucam namoknięte płatki owsiane do mleka, które dopiero wstawiłam na gaz i gotuję do momentu, wktórym normalnie mleko by kipiało.
4. Górskie.
13 września 2012, 21:15
Na mleku zwykłym lub sojowym.
Dodaję np. kawałki czekolady, płatki migdałów, pokruszone brownies, owoce suszone i świeże, orzechy, miód, twaróg, sos toffi, kakao, herbatniki.
Na co mam ochotę, śniadanie to jedyny posiłek w którym pozwalam sobie na słodycze i nie przejmuję się kaloriami.
Gotuję aż zgęstnieje. Najbardziej mi smakuje na płatkach owsianych błyskawicznych, ale pod względem wartości lepsze będą te zwykłe.
- Dołączył: 2008-05-08
- Miasto: Wyspyotyłe
- Liczba postów: 3625
13 września 2012, 21:15
Na wodzie, nie gotuję, tylko zakrywam, żeby nasiąkła (płatki górskie), dodaję j. naturalny i owoce, najczęściej banana.
3 płatki płatków
13 września 2012, 21:15
1. Zalewam wodą żeby lekko rozmiękły i dodaję jogurt. Dużo rzadziej podgotowuję z mlekiem.
2. Świeże owoce, słonecznik, orzechy, rodzynki, masło orzechowe, gorzkie kakao...
3. Na oko - zazwyczaj 5-10 minut .
4. Płatki owsiane górskie plus otręby granulowane ze śliwką/żurawiną albo "suche" otręby owsiane+pszenne.
13 września 2012, 21:24
Skoro temat sie powtórzył to ja się powtórzę z moim przepisem, może ktoś będzie chciał skorzystać....
Owsianka na budyniu
- Gotuję 4/5 łyżek płatków owsianych na szklance mleka 3,2%+ pół szklanki wody.
- Rozrabiam oddzielnie w odrobinie wody łyżkę proszku budyniowego z 2 łyżeczkami cukru.
- Gdy płatki są podgotowane wlewam miksturkę i gotuję jeszcze z minutę
- Po lekkim wystygnięciu owsianka jest gęsta i pachnie budyniem - Przepychota :)
Myślę, że około 350kcal a na śniadanie to minimum :)
Edytowany przez monia624 13 września 2012, 21:26
14 września 2012, 08:49
1. Tylko mleko :)2. Moje ulubione to a) z kawałkami gorzkiej czekolady i truskawkami(poza sezonem mrożone) b) z musem jagodowym i jagodami (traktuję je blenderem, dodaję odrobinkę jgourtu naturalnego i jest fajny mus) c) z kakao i bananem3. Aż namiękną4. Owsiane błyskawiczne, czasem górskie.