Temat: owsianka

wiem ze temat był 200 razy poruszany ale również wiem ze gdybym napisała na widniejącym juz wątku nie dostałabym takiej odpowiedzi

a więc:

czy owsiankę robicie na mleku czy na wodzie?
co dodajecie żeby była apetyczna
ile gotujecie?
jakich płatków, otrbów używacie?

dziekuję za odpowiedzi
gotuję na mleku tyle minut ile piszą na opakowaniu płatków, dodaję cynamon
1.mleko
2.różnie - jest mnóstwo stron z milionem sposobów na owsiankę i dodatkami do niej
3. ze szklanki mleka - biorę ją do pracy
4.płatki owsiane błyskawiczne/górskie - 2 łyżki + 2 łyżki otrębów (w zależności od tego jakie mam w danej chwili - pszenne/żytnie/owsiane)
płatki górskie owsiane błyskawiczne, 70g + 5 gram siemia lnaniego, zalewam wrzątkiem - na oko i idę się ubierać. wracam, dolewam 40g mleka, daodaję cynamon i słodzik:)

1. Na mleku 1,5%.

2. Nic, jem w czystej postaci :D

3. Wrzucam namoknięte płatki owsiane do mleka, które dopiero wstawiłam na gaz i gotuję do momentu, wktórym normalnie mleko by kipiało.

4. Górskie. 

Na mleku zwykłym lub sojowym.
Dodaję np. kawałki czekolady, płatki migdałów, pokruszone brownies, owoce suszone i świeże, orzechy, miód, twaróg, sos toffi, kakao, herbatniki.
Na co mam ochotę, śniadanie to jedyny posiłek w którym pozwalam sobie na słodycze i nie przejmuję się kaloriami.
Gotuję aż zgęstnieje. Najbardziej mi smakuje na płatkach owsianych błyskawicznych, ale pod względem wartości lepsze będą te zwykłe.
Na wodzie, nie gotuję, tylko zakrywam, żeby nasiąkła (płatki górskie), dodaję j. naturalny i owoce, najczęściej banana.
3 płatki płatków
1. Zalewam wodą żeby lekko rozmiękły i dodaję jogurt. Dużo rzadziej podgotowuję z mlekiem.
2. Świeże owoce, słonecznik, orzechy, rodzynki, masło orzechowe, gorzkie kakao...
3. Na oko - zazwyczaj 5-10 minut .
4. Płatki owsiane górskie plus otręby granulowane ze śliwką/żurawiną albo "suche" otręby owsiane+pszenne.
Skoro temat sie powtórzył to ja się powtórzę z moim przepisem, może ktoś będzie chciał skorzystać....

Owsianka na budyniu
- Gotuję 4/5 łyżek płatków owsianych na szklance mleka 3,2%+ pół szklanki wody.
-  Rozrabiam oddzielnie w odrobinie wody łyżkę proszku budyniowego z 2 łyżeczkami cukru.
- Gdy płatki są podgotowane wlewam miksturkę i gotuję jeszcze z minutę
- Po lekkim wystygnięciu owsianka jest gęsta i pachnie budyniem - Przepychota :)

Myślę, że około 350kcal a na śniadanie to minimum :)
1. Tylko mleko :)
2. Moje ulubione to a) z kawałkami gorzkiej czekolady i truskawkami(poza sezonem mrożone) b) z musem jagodowym i jagodami (traktuję je blenderem, dodaję odrobinkę jgourtu naturalnego i jest fajny mus) c) z kakao i bananem
3. Aż namiękną
4. Owsiane błyskawiczne, czasem górskie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.