Temat: tanie jedzenie studenta

Hej, mam 17 lat, uczę się w liceum w innym mieście i niedługo mam zamiar iść na stancję, co równa się z obcięciem budżetu ;) Im więcej zaoszczędzę - tym lepiej, chodzi o to żeby odciążyć rodziców. Ciężko jest mi kupować tanio, bo po prostu nie umiem. Lubię urozmaicone obiady i oczywiście zdrowe. Czy macie jakieś pomysły na baaaardzo tanie i smaczne jedzenie? śniadania, obiady, kolacje, przekąski? Wiem, że mogę kupić sobie ryż i wcinać go z cynamonem, ale ani to zdrowe, ani ile tak można. Co wy na to, jesteście studentami, jak sobie radzicie z "menu"? :D

edit. no i żeby nie było mocno kalorycznie :)
Można zrobić tanie a smaczne dania, sama jestem studentką i mam ograniczony budżet ;) Świetne są jajka, można jeść je na wiele sposobów - jajecznica, makaron z jajkiem, omlet z jajek i warzyw, jajko sadzone z kaszą gryczaną... Tyle, że ja wszelkie produkty białe zastąpiłam brązowymi ;) czyli np. makaron gotuję pełnoziarnisty. Możesz też kupować sobie mrożone paczki warzyw - mieszanki na patelnię albo zupy. Szybko i łatwo ;)
dużo można zaoszczędzić kupując np. w biedronce czy lidlu zamiast w osiedlowych sklepikach. Tanio wychodzą np. naleśniki, placki czy inne potrawy z mąki, na śniadanie to owsianka, wychodzi bardzo tanio. Owoce sezonowe też są bardzo tanie, jeśli chodzi o obiad to często kupowałam z biedronki warzywa na patelnie za 3,95zł za 750 gram( na dwa razy) i do tego kawałki kurczaka.
bazuj na sezonowych warzywach, np. o tej porze roku rób leczo, zupę pomidorową, faszerowane warzywa. Do farszu używaj kaszy lub ryżu lub kaszy, pieczarek i dowolnych warzyw.
Tania a zdrowa jest wątróbka. 
Z resztek rób zapiekanki. Pizza z resztek też wychodzi dość tanio, żeby była zdrowsza wystarczy zrobić ciasto z mąki pełnoziarnistej i dodać niedużo sera. 
Makaron z różnymi dodatkami - serem białym, szpinakiem, jajkiem lub zrobionym samodzielnie pesto.
Zdrowe i dość tanie są kasze. Najprościej - kasza gryczana, do tego podsmażone na teflonie pieczarki z cebulą i pokrojone 2 plasterki szynki.

trelemoreleczeresnie napisał(a):

Najprościej - kasza gryczana, do tego podsmażone na teflonie pieczarki z cebulą i pokrojone 2 plasterki szynki.

Ojej, ale mi smaka narobiłaś :P Ja jeszcze jajko sadzone do tego zrobię :)
zrób zakupy np w biedronce kasze,ryż  it wystarczy Ci 1 opakowanie na kilka obiadów łacz to z warzywami. Mieso możez poporcjować i zamrozić i do obiadu zużyć. jajka to tez dobra opcja;p płatki z mlekiem, owsianka:)
cukinia (kilkadziesiąt groszy w biedronce) , pomidory w puszcze (ok2zl) przyprawy, mozna jeszcze jak masz wiecej kasy papryke, pieczarki, kurczak, kukurydza, co tylko chcesz i masz super sosik. do tego troszke makaronu, kaszy czy ryzu, a nawet bulka i masz obiadek ;)
makaron z twarogiem i dżemem/owocami, 
owsianka + owoce, kasza z warzywami/owocami, 
wątróbka, 
udko kurze pieczone (po 6-8zł za kg, czyli ok 2zł za szt.) + ziemniaczki + surówka, np świeży ogórek/kiszona kapustka z biedry
zupy-krem z warzyw sezonowych
nie tylko zupy krem mozna ugotowac, ale kazda - pomidorowka, rosol, jarzynowa

ja raz zrobilam rosol to byl na 2 dni, a  3 dnia zrobilam z tego pomidorowke. i jeszcze by sie zostalo na 4 dzien - i taki gar starczyl dla nas dla 2 osob

ja do jarzynowej kupuje gotowa paczke z marketu + dokrawam ziemniaczki i np marchewke.
na wywar kupilam korpus z porcji rosolowej i dalam 86 gr (poniewaz zadne z nas nie jada gotowanego miesa)

widac albo watrobke albo kurczaka. ale mozna zjesc inne mieso

jak sie kupi lopatke albo inne paczkowane/na wage mieso bez kosci,  to mozna sobie ugotowac na tym wywar i dokroic go do zupy i do makaronu/ryzu albo dolozyc do II dania i polac jakims sosem np chrzanowym

z takiej lopatki mozna zrobic sos do makaronu/kaszy/ryzu

jak wspomniane tansze sa teraz pomidory i papryki i cukinia i leczo gotowe

marchewka + jablko jest surowka
albo pomidorki i ogorki malosolne/kiszone
mizeria/salata z jogurtem

jesli masz do dyspozycji zamrazalnik to mozna pomrozic sobie golabki, sosy, nalesniki, resztki miesa - kupic kurczaka i poporcjowac. albo schab - gotowy w paczkach w plastrach albo na plastry, rozmrozic do obiadu itd itp

na obiad mozna tez dac jajko sadzone - wielokrotnie robie do ziemniaczkow i kalafiora/kefiru

akurat nie kupuje fiiletow z ryb bo dla mnie psuja smak ryb
jesli juz kupuje to tuszke ryby albo kawalki w promocjach raz na jakis czas
mnie sie w lidlu trafily lososie w jakis przyprawach 8 zl za 250 g - piekne kawalki ryby. wzielam 2 i zjedlismy na kolacje.

jak bedze sezon na karpia to pokroic na dzwonki i zamrozic

jak było już wyżej wspomniane- kupuj w supermarketach
Ja idę do biedrony i tam zaopatruję się w serek wiejski 500g i litrową maślankę (naturalną rzecz jasna ), warzywa na patelnię, mieszanki do zup jarzynowych, herbatki ziołowe, tuńczyka itd. 
Gotuję większe porcje zup i jeszcze gorące wlewam do słoików, zakręcam i przez noc stoją do góry dnem. Rano wkładam do lodówki.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.