Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.
SPIS TREŚCI:
Tarta ze szpinakiem - 1 Kalafior w bułce tartej - 1 Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1 Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1 Placki owsiane - 2 Placki z cukinii - 2 Kotlety z czerwonej fasoli - 2 Curry z soczewicą - 2 Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2 Omlety Ecopsycholki - 2 Maca z dynią i pieczarkami - 3 Boskie szpinakhetti - 3 Kulki serowo-szpinakowe - 3 Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3 Pasztet z selera - 3 Pasta z czerwonej fasoli - 3 Majonez bezjajkowy - 4 Majonez sojowy - 4 Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4 Zielona sałatka - 5 Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5 Zupa cebulowa - 5 Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5 Sałatka z zupek chińskich - 6 Bambusotto - 6 Papryka faszerowana - 6 Pasta chrzanowa - 6 Naleśniki z płatków owsianych - 7 Zupa-krem z soczewicy - 8 Pasta z żółtego sera - 9 Humus - 11 Sałatka brokułowa - 11 Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11 Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11 Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12 Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12 Gryczana z serem feta - 13 Bigosik wegetariański - 13 Portabello zapiekane z serem - 14 Tortilla z kotletami sojowymi - 14 Mini-pizze - 14 Granola - 15 Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15 Warzywka na grilla - 15 Ziemniaczki z grilla - 15 Masło czosnkowe - 15 Przepisy twinsy - 15 Langosz - 15 Razowe naleśniki z jagodami - 16 Zapiekane owoce tropikalne - 16 Razowe gnocchi z pesto - 16 Placki bananowe - 16 Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16 Ryż z warzywami i jajkiem - 16 Pita z warzywami i humusem - 17 Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17 Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17 Placuchy - 17 Sałatka na gorąco - 17 Kulki czekoladowo-ryżowe - 17 Bigos jak prawdziwy - 18 Zupa z soczewicy z kokosem - 19 Kisiel domowy - 20 Pizza - 20 Panna cota - 20 Leniwe - 20 Kasza jaglana ze szpinakiem- 20 Czerwona sałatka - 21 Kotlety selerowe - 21 Muffinki - 21 Hreczniaki - 21 Warzywne placuszki - 21 Czipsy z krążków cebulowych - 22 Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22 Placki z brokułów - 22 Ananas w cieście - 22 Paluszki cebulowe - 23 Zupa kminkowa - 23 Gulasz sojowy Orico - 23 Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P Zielony omlecik - 24 Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24 Sałatka kalafiorowa - 24 Amerykany - 24 Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24 Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24 Sałatka pyrkowa - 25 Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25 Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25 Bób smażony z miętą - 26 Bób duszony z warzywami - 26 Kotlety z jajek - 26 Kotleciki z cukinii - 27 Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27 Koktajl kawowo-bananowy - 27 Chińszczyzna - 27 Kotleciki z soczewicy - 27 Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27 Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28 Różyczki szpinakowe - 28 Ulubione przepisy falivrin69 - 29 Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29 Zupa kapuściana - 29 Suflety ze śliwek - 29 Sałatka AuxCoquillettes - 30 Sałatka makaronowa - 30 Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30 Ryż z pomidorami - 30 Ryż, warzywa i sałatka - 30 Tofucznica - 30 Kasza gryczana z warzywami - 31 Ciecierzyca z morelami - 31 Zupa z soczewicy pani chce56 - 31 Makaron ryżowy z warzywami - 31 Frittata ze szpinakiem - 31 Gorące warzywa z tofu - 32 Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32 Pasztet sojowy - 32 Sałatka brokułowa - 32 Kalafior z cebulą - 32 Ratatouille - 32 Leczo z cukinii i marchewki - 32 Frytki z selera - 32 Sałatka z selera naciowego i awokado - 32 Sałatka z pora i ziemniaków - 33 Sałatka z pora i ryżu - 33 Rokpol w zalewie - 33 Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33 Sałatka z tofu - 33 Zapiekane serniki - 33 Sałatka z kiełkami - 33 Zapiekanka z makaronu żytniego - 33 Placuszki z cukini z miętą - 33 Pizza ziemniaczana - 34 Danie nibychińskie - 34 Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34 Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34 Imbirowe tofu w sosie różanym - 34 Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35 Pasztet z soczewicy - 35 Krem z pomidorów i papryki - 35 Pieczone placki ziemniaczane -36 Placki z cukinii i szpinaku - 36 Pieczone pierożki z boczniakami - 36 Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37 Kotlety z soczewicy - 37 Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37 GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37 Tofurnik - sernik z tofu - 38 Racuszki z jabłkami i otrębami - 38 Frytki z batatów - 39 Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39 Kotlety z pieczarek - 39 Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39 Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39 Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39 Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40 Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40 Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40 Sałatka z kiełkami sojowymi - 40 Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40 Curry z soczewicy i cukinii - 40 Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40 Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40 Szpinak z makaronem - 41 Szpinak z ryżem - 41 Szpinak, ryż i fasola - 41 Lazania ze szpinakiem - 41 Szpinak z ciecierzycą - 41 Zapiekanka ze szpinaku - 41 Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42 Żółta sałatka - 43 a'la pizza na spodzie tortilli - 43 Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43 Sos beszamelowy - 44 Sałatka z selera naciowego - 44 Lody owocowe - 44 Zapiekanka warzywna - 44 Ciasteczka owsiane - 44 Brokuły w sosie pomidorowym - 44 Domowy chleb razowy - 44 Krem z pomidorów - 45 Tagiatelle z pomidorami - 45 Zupa kalafiorowa - 45 Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45 Ratatuja - 45 Rurki z rukolą i serem feta - 45 Ciasto cytrynowe - 45 Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45 Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45 Spaghetti z cukinii - 45 Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46 Pyszna surowa zupa dyniowa - 46 Krem z nerkowca - 46 Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46 Zapiekanka z bakłażanem - 46 Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46 Wakacyjne ratatouille - 46 Curry z bakłażanem - 46 Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46 Sernik z bakłażanem - 46
Najlepszy szpinak jaki jadłam- a eksperymentowałam już dużo i odkąd wpadłam na ta kombinację, już nie eksperymentuję (zdjęcia niestety nie robiłam); nie należy do dietetycznych, ale dobrze sprawdza się na przyjście gości lub np. z makaronem czy do lasagne:)
-opakowanie posiekanego już mrożonego szpinaku -3 ząbki czosnku -opakowanie sera feta -opakowanie serka mascarpone - pieprz
Czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy szpinak, dusimy. Kiedy szpinak jest już podduszony dodajemy pokrojoną drobno fetę, całość mieszamy bardzo dokładnie, tak, żeby się połączyły:) Ostatnim krokiem jest dodanie mascarpone i czarnego pieprzu. Polecam!
Przepis jest prosty - 100g masła, 2/3 szklanki cukru, pół szklanki
mleka, cukier waniliowy, gotować, aż zgęstnieje i ciutkę ściemnieje,
uważać, żeby się nie przypaliło. W trakcie można sprawdzać, czy już
zastyga - kapnąć na talerzyk kropelkę i wystudzić (od razu jest okazja
do degustacji). Jak to już będzie na twardo zastygało, to wylewa się
całość na blaszkę, studzi, kroi, zawija w papier śniadaniowy. Potem
dobrze, żeby poleżały w tym papierze, najlepiej w lodówce, ze dwie
godziny, inaczej są bardzo tłuste - palce się brudzą. Voila!
20dag pieczarek, ćwierć szklanki mleka, ćwierć szklanki bulionu warzywnego, 2łyżi masła, łyżka mąki, pieprz i sól do smaku
Pieczarki
obrać, umyć i odsączyć. Następnie pokroić w cienki plastry i usmażyć na
łyżce masła. Z drugiej łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać ja
mlekiem i bulionem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut ciągle
mieszając. Dodać usmażone pieczarki i gotować przez następne 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Grzyby
obrać, umyć i odsączyć. Pokroić w cienkie plastry i smażyć na maślę
przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Wymieszać. Zalać wodą
tak by były całkowicie przykryte. Dusić aż większość wody odparuje a
grzyby zrobią się miękkie. Zaklepać mąką.
3. Sos pieczarkowy
30dag małych świeżych pieczarek, szklanka gęstej śmietany, 3 łyżki mleka, 2łyżki masła, łyżka mąki, sól i pieprz do smaku
Pieczarki
dokładnie umyć i osuszyć. Zrumienić z każdej strony na rozgrzanym
maślę. Gdy grzyby uzyskają złocisty kolor, przykryć i dusić na małym
ogniu przez 10 – 15 minut. Śmietanę lekko ubić mlekiem i mąką.
Przygotowaną masę dodać do pieczarek.Całość wymieszać i gotować aż
składniki się dobrze połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Luksusowy sos pieczarkowy
20dag
pieczarek, pół szklanki śmietany, szklanka bulionu warzywnego, 1żółtko,
2łyżki masła, łyżka mąki, pęczek świeżej natki pietruszki, sól i pieprz
do smaku
Pieczarki umyć i drobno pokroić. Usmażyć na patelni. Na
oddzielnej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę. Przygotować
zasmażkę, dodać do niej bulion i dokładnie wymieszać. Pozostawić na
małym ogniu przez 15 minut często mieszając. Następnie dodać usmażone
pieczarki i gotować jeszcze przez 10 minut. Śmietanę wymieszać z
żółtkiem do uzyskania jednolitej masy, dodać do lekko przestudzonego
sosu i dokładnie wymieszać trzepaczką. Pietruszkę drobno posiekać i
dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Grzyby
umyć i odsączyć. Następnie zrumienić je na maśle. Gdy pieczarki będą
już usmażone dodać bulion i zaklepać mąką. Mieszać aż sos się zagotuje.
Dodać śmietanę i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut
cały czas mieszając.
Fasolę namoczyć na noc, na drugi dzień ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, starty żółty ser, posiekaną natkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem, dodać bułki tartej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto na oleju.
Można użyć białej lub czerwonej fasolki, jak się komuś nie chce gotować to z puszki. Fasolę można zastąpić soczewicą, soją, cieciorką, grochem.
dla 2-4 osób ziemniaki, cebula, papryka, groszek, marchew,
Opis przygotowania
czas przygotowania:
1.
Kiedy robię masę na placki ziemniaczane zawsze zetrę więcej ziemniaków,
niż potrzebuję na jeden obiad. Porcję, która zostaje można przyrządzić w
smaczny, kolorowy sposób.
Masa ziemniaczana: ziemniaki, jajko, mąka, vegeta, cebula. Do tego
dodałam mrożony zielony groszek, startą marchewkę i drobno pokrojoną
czerwoną paprykę.
Smażyłam jak zwykłe placki, czyli na rumiano z obu stron.
por, 2 Bukselka, 0.5 mleko, 1 l maslo, 100g maka, 100g GALKA MUSZKATOLOWA, do smaku ser zolty, zalezy ile kto chce czosnek posiekany, 2 ząbki
Opis przygotowania
czas przygotowania:
1.
Do zagotowanej wody wrzucamy por pokrojony w okolo 1.5 cm kawalki.
Blanszujemy okolo 3 minuty, wyciagamy i wrzucamy do zimnej wody. To samo
robimy z brukselka
2. Schlodzona brukselke mieszamy razem z porem dodajemy czosnek sol pieprz i wykladamy do naczynia do zapiekania
3. Przygotowujemy beszamel. Na malym ogniu roztapiamy maslo, gdy
roztopione dodajemy make, gdy skladniki polacza sie na gladka jednolita
mase, dolewamy mleko , sol pieprz i galke muszkatolowa i caly czas
mieszamy do zagotowania. Mieszamy mieszamy mieszamy, beszamel lubi sie
przypalic
4. Polewamy beszamelem warzywa, ser na wierzch i do piekarnika na okolo 40 minut 180 stopni
-1/2 pora - umyć i pokroić w piórka -1 puszka kukurydzy -2 słoiczki selera sałatkowego - porządnie odcedzić -pół puszki ananasa - pokroić na małe kawałeczki -doprawić solą, pieprzem i czosnkiem wg uznania -"zalepić" jogurtem i łyżką majonezu
-brokuł - podzielić na różyczki i ugotować na parze -ogórek zielony - pokroić w kostkę -żółty ser - zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach -dwie garście mieszanych kiełków (rzodkiewka, mung itp.) -garść siemienia lnu (opcjonalnie) -jogurt naturalny -sól i pieprz świeżo mielony - do smaku