Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

Najlepszy szpinak  jaki jadłam- a eksperymentowałam już dużo i odkąd wpadłam na ta kombinację, już nie eksperymentuję (zdjęcia niestety nie robiłam); nie należy do dietetycznych, ale dobrze sprawdza się na przyjście gości lub np. z makaronem czy do lasagne:)

-opakowanie posiekanego już mrożonego szpinaku
-3 ząbki czosnku
-opakowanie sera feta
-opakowanie serka mascarpone
- pieprz

Czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy szpinak, dusimy. Kiedy szpinak jest już podduszony dodajemy pokrojoną drobno fetę, całość mieszamy bardzo dokładnie, tak, żeby się połączyły:) Ostatnim krokiem jest dodanie mascarpone i czarnego pieprzu. Polecam!


Dla wegetarian jedzących żółty ser - przepis mojego autorstwa na indyjską breję :D

ryż z czerwoną soczewicą (trapezowate opakowania)
nasiona słonecznika
tarty żółty ser
curry

Ryż z soczewicą ugotować, póki ciepłe dodać słonecznik, ser i curry. Bardzo sycące i nie jakoś tragicznie niezdrowe. :)
Pasek wagi
KRÓWKI wg przepisu Tienny :)

Przepis jest prosty - 100g masła, 2/3 szklanki cukru, pół szklanki mleka, cukier waniliowy, gotować, aż zgęstnieje i ciutkę ściemnieje, uważać, żeby się nie przypaliło. W trakcie można sprawdzać, czy już zastyga - kapnąć na talerzyk kropelkę i wystudzić (od razu jest okazja do degustacji). Jak to już będzie na twardo zastygało, to wylewa się całość na blaszkę, studzi, kroi, zawija w papier śniadaniowy. Potem dobrze, żeby poleżały w tym papierze, najlepiej w lodówce, ze dwie godziny, inaczej są bardzo tłuste - palce się brudzą. Voila!
SOS PIECZARKOWY W 5-CIU ODSŁONACH


1. Sos pieczarkowy

20dag pieczarek, ćwierć szklanki mleka, ćwierć szklanki bulionu warzywnego, 2łyżi masła, łyżka mąki, pieprz i sól do smaku

Pieczarki obrać, umyć i odsączyć. Następnie pokroić w cienki plastry i usmażyć na łyżce masła. Z drugiej łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać ja mlekiem i bulionem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut ciągle mieszając. Dodać usmażone pieczarki i gotować przez następne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

2. Sos pieczarkowy na maśle 

30dag pieczarek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, vegata, łyżka mąki, woda

Grzyby obrać, umyć i odsączyć. Pokroić w cienkie plastry i smażyć na maślę przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Wymieszać. Zalać wodą tak by były całkowicie przykryte. Dusić aż większość wody odparuje a grzyby zrobią się miękkie. Zaklepać mąką.

 

3. Sos pieczarkowy

30dag małych świeżych pieczarek, szklanka gęstej śmietany, 3 łyżki mleka, 2łyżki masła, łyżka mąki, sól i pieprz do smaku

Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć. Zrumienić z każdej strony na rozgrzanym maślę. Gdy grzyby uzyskają złocisty kolor, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 – 15 minut. Śmietanę lekko ubić mlekiem i mąką. Przygotowaną masę dodać do pieczarek.Całość wymieszać i gotować aż składniki się dobrze połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

4. Luksusowy sos pieczarkowy

20dag pieczarek, pół szklanki śmietany, szklanka bulionu warzywnego, 1żółtko, 2łyżki masła, łyżka mąki, pęczek świeżej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku

Pieczarki umyć i drobno pokroić. Usmażyć na patelni. Na oddzielnej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę. Przygotować zasmażkę, dodać do niej bulion i dokładnie wymieszać. Pozostawić na małym ogniu przez 15 minut często mieszając. Następnie dodać usmażone pieczarki i gotować jeszcze przez 10 minut. Śmietanę wymieszać z żółtkiem do uzyskania jednolitej masy, dodać do lekko przestudzonego sosu i dokładnie wymieszać trzepaczką. Pietruszkę drobno posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. 

 

5. Sos pieczarkowy

40 dag świeżych pieczarek, 3łyżki masła, szklanka bulionu warzywnego, szklanka gęstej śmietany, łyżka mąki, sól

Grzyby umyć i odsączyć. Następnie zrumienić je na maśle. Gdy pieczarki będą już usmażone dodać bulion i zaklepać mąką. Mieszać aż sos się zagotuje. Dodać śmietanę i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut cały czas mieszając.


Źródło: sospieczarkowy.com.pl
KOTLETY Z FASOLI



Fasolę namoczyć na noc, na drugi dzień ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, starty żółty ser, posiekaną natkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem, dodać bułki tartej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto na oleju.

Można użyć białej lub czerwonej fasolki, jak się komuś nie chce gotować to z puszki. Fasolę można zastąpić soczewicą, soją, cieciorką, grochem.

Źródło: Anielska Kuchnia :):):)
http://www.onet.tv/kotlety-z-fasoli-anielska-kuchnia-ii-odc-20,4626342,3,klip.html# 

SMAŻONY SER

ser smażony


Składniki

dla 2-4 osób

jajka, 1 sztk.
Bułka tarta, mały talerz
ser, paczka
olej, 5 łyżki

czas przygotowania:

1. najpierw potnij ser w kostki / prostokąty.

2. bułkę tartą wysypać na talerz a jajko ubić na innym talerzu.

3. wstawić patelnie na gaz, potem wlać ok. 5 łyżki oleju na patelnie.

4. ser obłożyć ubitym jajkiem , potem obłożyć bułką tartą i prosto na patelnie.

5. czekać aż jedna strona się przesmaży, potem przewrócić na druga stronę. jak już ser jest obsmażony, serwuj na talerz z czymś.

Źródło: smaker.pl

Placki ziemniaczane z warzywami


Składniki

dla 2-4 osób
ziemniaki,

cebula,
papryka,
groszek,
marchew,

Opis przygotowania

czas przygotowania:

1. Kiedy robię masę na placki ziemniaczane zawsze zetrę więcej ziemniaków, niż potrzebuję na jeden obiad. Porcję, która zostaje można przyrządzić w smaczny, kolorowy sposób.

Masa ziemniaczana: ziemniaki, jajko, mąka, vegeta, cebula. Do tego dodałam mrożony zielony groszek, startą marchewkę i drobno pokrojoną czerwoną paprykę.

Smażyłam jak zwykłe placki, czyli na rumiano z obu stron.

Źródło: smaker.pl

Por i brukselka zapiekana pod beszamelem

Por i brukselka zapiekana pod beszamelem



Składniki

dla 4-6 osób

por, 2
Bukselka, 0.5
mleko, 1 l
maslo, 100g
maka, 100g
GALKA MUSZKATOLOWA, do smaku
ser zolty, zalezy ile kto chce
czosnek posiekany, 2 ząbki

Opis przygotowania

czas przygotowania:

1. Do zagotowanej wody wrzucamy por pokrojony w okolo 1.5 cm kawalki. Blanszujemy okolo 3 minuty, wyciagamy i wrzucamy do zimnej wody. To samo robimy z brukselka

2. Schlodzona brukselke mieszamy razem z porem dodajemy czosnek sol pieprz i wykladamy do naczynia do zapiekania

3. Przygotowujemy beszamel. Na malym ogniu roztapiamy maslo, gdy roztopione dodajemy make, gdy skladniki polacza sie na gladka jednolita mase, dolewamy mleko , sol pieprz i galke muszkatolowa i caly czas mieszamy do zagotowania. Mieszamy mieszamy mieszamy, beszamel lubi sie przypalic

4. Polewamy beszamelem warzywa, ser na wierzch i do piekarnika na okolo 40 minut 180 stopni

Źródło: smaker.pl

SAŁATKA Z PORA Z ANANASEM

-1/2 pora - umyć i pokroić w piórka
-1 puszka kukurydzy
-2 słoiczki selera sałatkowego - porządnie odcedzić
-pół puszki ananasa - pokroić na małe kawałeczki
-doprawić solą, pieprzem i czosnkiem wg uznania
-"zalepić" jogurtem i łyżką majonezu
SAŁATKA BROKUŁOWA Z KIEŁKAMI

-brokuł - podzielić na różyczki i ugotować na parze
-ogórek zielony - pokroić w kostkę
-żółty ser - zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach
-dwie garście mieszanych kiełków (rzodkiewka, mung itp.)
-garść siemienia lnu (opcjonalnie)
-jogurt naturalny
-sól i pieprz świeżo mielony - do smaku

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.