Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami





  • 250 g ryżu basmati

  • 200 g wędzonego tofu

  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku

  • garść ulubionych kiełków, np. fasolki mung, brokuła, rzodkiewki

  • kilka pieczarek

  • kilka ząbków czosnku

  • szczypior

  • sos sojowy

  • papryczka chili


Mrożony groszek wyłóż do naczynia i rozmroź go. Przepłucz dokładnie ryż i ugotuj go w proporcji 1 miarka ryżu i 2 miarki wody. Na rozgrzany olej rzepakowy z dodatkiem odrobiny oleju arachidowego wrzuć ząbki czosnku oraz papryczkę chilli. Kiedy czosnek się zarumieni wrzuć na wok (albo patelnię) pokrojone w drobną kostkę tofu i pokrojone na małe cząstki pieczarki. Po 3 minutach dorzuć zielony groszek i ugotowany ryż. Po kolejnych 3 minutach dorzuć kiełki i szczypior. Przypraw sosem sojowym. Smacznego

Źródło: http://www.przepisnazdrowie.pl/?p=288 

Curry z soczewicy i cukinii



Dzisiaj połączenie białka soczewicy z lekkim warzywem jakim jest cukinia. Cukinia jest odmianą dyni, lekkostrawną, niskokaloryczną i odkwaszającą układ pokarmowy. Polecam cukinie młode, mające około 10-25 cm, mają wtedy miękką skórkę i nie trzeba ich obierać ani wybierać pestek.


Składniki:

  • 2 małe cukinie

  • 200g soczewicy (zielonej albo brązowej)

  • 1 marchewka

  • 2 ziemniaki ugotowane (opcja)

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • kilka pomidorów koktajlowych

  • kiełki

  • papryczka chili (może być sproszkowana)

  • kmin rzymski

  • kurkuma

  • pieprz czarny


Soczewicę przepłucz i ugotuj (około 30-40 minut), dodając sól pod koniec. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć przyprawy z przepisu lub swoje ulubione na 1-2 minuty, żeby wydobyć z nich aromat. Uważaj żeby się nie spaliły! Dodaj pokrojoną cebulę i zrumień ją. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchew i pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Smaż około 7-10 minut aż cukinia zmięknie i będzie wyglądała na grillowaną. Spróbuj cukinię czy się nadaje do jedzenie jeśli nie to poczekaj jeszcze kilka minut (w zależności od tego jak grube są plastry cukinii). Pod koniec dodaj zmiażdżony i posiekany czosnek. Jeśli chcesz możesz dodać pokrojone 1-2 ugotowane ziemniaki. Na koniec dodaj soczewicę i wymieszaj wszystko pozostawiając na małym ogniu na kilka minut. Podawaj z kiełkami, pomidorami i sokiem z cytryny. Smacznego!

Źródło: http://www.przepisnazdrowie.pl/?cat=55 

Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi

składniki:

pół kilograma młodych ziemniaków
spora garść kiełków sojowych
1 czerwona cebula

sos:

cztery łyżki oliwy
łyżeczka łagodnej musztardy
świeżo zmielony czarny pieprz
sok z połowy cytryny
pół garści posiekanego koperku
szczypta soli

natka pietruszki do dekoracji

sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie szoruję pod bieżącą wodą. Wkładam do garnka i gotuję do średniej miękkości. W tym czasie przygotowuje sos: po prostu wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Ziemniaki odcedzam je i zalewam zimną wodą , by wystygły. Kiedy już zimne, kroję je na niezbyt cienkie plastry. Do miski wrzucam ziemniaki, dodaję kiełki. Całość zalewam sosem mieszam delikatnie i posypuję natką pietruszki.

Źródło: mniammniam.com

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z NIEBIESKIM SEREM

750g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
1 czerwona cebula,
80g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur, rokpol itp.)
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka pestek dyni,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
5 łyżek oliwy,
1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
1 łyżka miodu,
1 łyżka octu winnego,
kilka kropel octu balsamicznego,
sól, pieprz

Sporządzić sos: wymieszać razem musztardę, miód, ocet winny i balsamiczny oraz natkę, a następnie stopniowo dodawać 3 łyżki oliwy, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć razem z orzechami włoskimi na pozostałej oliwie. Dodać do sałatki, doprawić solą i pieprzem i ostrożnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni oraz pokruszonym lub drobno pokrojonym serem. Odstawić na kilka godzin (ale nie do lodówki), żeby sałatka się "przegryzła".

Źródło: http://mirabelkowy.blog.pl/archiwum/?tag=cebula 
SZPINAK Z MAKARONEM

500g szpinaku mrożonego
200-250g makaronu lubelskiego /np.uszka, muszle/
100-150g sera rokpol
2 łyżki tłuszczu
łyżka mąki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier
ocet winny
sól

PRZYRZĄDZANIE

1) Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, dodać rozmrożony szpinak i śmietanę doprawić wg gustu czosnkiem, cukrem octem i solą...
2) Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente...
3) Ser utrzeć na tarce lub rozkruszyć...
4) W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ser, szpinak, makaron, szpinak, makaron, ser...
5) Zapiec w gorącym piekarniku 200 st.C około 20-30 min...

Źródło: szpinak.prv.pl
SZPINAK Z RYŻEM

Paczka szpinaku mrożonego,
3 cebule pokrojone w krążki,
1 szklanka ryżu,
1 pęczek posiekanego koperku
5 łyżek oliwy,
sól, pieprz,
sok z cytryny


PRZYRZĄDZANIE

Szpinak rozmrażamy w rondlu na średnim ogniu. Cebulę smażymy na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Cebulę z koperkiem dodajemy do szpinaku. Jeśli ze szpinaku odparowała woda należy dolać około 2 szklanek. Wsypujemy opłukany ryż i dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając co kilka minut aż do momentu kiedy ryż będzie miekki. Szpinak z ryżem podajemy polany obficie sokiem z cytryny...

Źródło: szpinak.prv.pl

SZPINAK, RYŻ I FASOLA

4 porcje:

2 łyżki oliwy
1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona
1 papryki, zielona, posiekana bez gniazd nasiennych
175 g grzybów, opłukanych i pokrojonych na połowy
3 ząbki czosnku, obrane i roztarte
400 g pomidorów konserwowych, rozdrobnionych
225 g białego ryżu długoziarnistego
570 ml wywaru z warzyw
1 łyżka świeżego majeranku, posiekanego
1/2 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
225 g szpinaku, obranego, wypłukanego i poszatkowanego
225 zielonego groszku, mrożonego
450 g czerwonej fasoli, gotowanej; opłukanej i odsączonej z wody (uważajcie na na czerwoną fasolę konserwową, trafiłem ostatnio na puszkę tak słonej, że pomimo jej starannego wypłukania, potrawa do której paskudztwo dodałem stała się niejadalna)


PRZYRZĄDZANIE

Szpinak i zielony groszek decydują o świeżym smaku tej zdrowej wiejskiej potrawy. Przepis inspirowany jest tradycjami kuchni Luizjany, a szczególnie recepturami gęstych gulaszów ryżowo - fasolowych.

Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym lub na ciężkiej patelni i podsmażyć na niej cebulę, zieloną paprykę, grzyby i czosnek przez 5 minut. Dodać ryż, pomidory, majeranek sól, odrobinę pieprzu i podlać wszystko wywarem z warzyw. Dokładnie wymieszać i zagotować. Zredukować temperaturę, przykryć i wolno dusić około 20 minut. Dodać jarmuż lub szpinak, zielony groszek i fasolę i dusić pod przykryciem 5-10 minut, do czasu wchłonięcia całego wywaru przez ryż i warzywa. Gotową potrawę przełożyć na podgrzany talerz i podawać z bułką francuską...

Źródło: szpinak.prv.pl

LAZANIA ZE SZPINAKIEM


- Pół opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego
ciasta, które można kupić w wielu sklepach spożywczych).

FARSZ:

- 1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku,
- cebula,
- łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
- 1 łyżka mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka płynnej przyprawy do zup,
- kilka łyżek mleka,
- 3 jaja,
- 5 dag parmezanu,
- łyżka
- zmielonych nasion słonecznika,
- łyżka oliwy,
- biały mielony pieprz, sól.

SOS BESZAMELOWY:

- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki masła,
- 3 szklanki mleka,
- gałka muszkatołowa,
- biały pieprz, sól


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinaczek ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko, pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć, aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać około 30 min. Takiego samego farszu można użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki...

Źródło: szpinak.prv.pl

SZPINAK Z CIECIERZYCĄ

- 500 g ciecierzycy,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- 500 g szpinaku,
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki,
- 1 duża cebula,
- 1 lisc laurowy,
- 4 goździki,
- olej.


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Ciecierzycę opłukać zalać zimną, przegotowaną wodą i moczyć 12 godz. W dużym garnku zagotować wodę. Osaczyc ciecierzycę na sicie i wsypać do wrzącej wody. Zieloną pietruszkę oplukać pod bieżacą wodą. Cebulę obrać i opłukać. Do garnka z ciecierzycą wlożyć cebulę naszpikowaną goździkami, nie obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy i zieloną pietruszkę. Osolić i gotować około 4 godzin. Gdy woda wyparuje dolać wrzątku. Szpinaczek dokładnie umyć (kilka razy zmieniając wodę) i pokroić. Po 3 godzinach gotowania ciecierzycy dodać szpinaczek i gotować jeszcze 1 godzinę. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić. Wyjać ząbki czosnku, cebulę i liść laurowy. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać łyzeczkę papryki, dodać ciecierzycę i smażyć 3 do 4 minut. Podawać od razu...


Źródło: szpinak.prv.pl
ZAPIEKANKA ZE SZPINAKU

-
1 kg szpinaku,
- 4 łyżki oleju,
- 50 dag pieczarek lub boczniaków,
- starta gałka muszkatołowa,
- 2 cebule,
- tymianek,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz,
- 20 dag żółtego sera,
- sól.


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Szpinaczek umyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i przyprawy, dusić pod przykryciem około 7 min. Grzyby oczyścić, pokroić w ósemki, przesmażyć na pozostałym oleju, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą. Szpinaczek i grzyby ułożyć warstwami w formie do zapiekanek, obłożyć plastrami sera. Zapiekać 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C. Do zapiekanki można podać ziemniaki piure bądź pieczone...

Źródło: szpinak.prv.pl

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.