Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

 Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym

składniki:
paczka soczewicy czerwonej (2 szklanki)
mąka kukurydziana (ok 2 łyżek)
bułka tarta (na oko, tak aby była konsystencja kotletów mielonych)
łyżka sosu sojowego
posiekana podsmażona cebulka
jajko
sól
pieprz

sos:
pieczarki, 25 dkg
kostak bulionu warzywnego
natka
łyżka gęstej śmietany
mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki)
pieprz

uwaga: z podanych składników wychodzi kotletów na 2 obiady dla 4 osób, można więc zrobic z połowy. Ja robię tyle i połowę zamrażam.


Płuczemy soczewicę w zimnej wodzie a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min. Cebulkę szklimy. Studzimy jedno i drugie.W tym czasie robimy sos: pieczarki podsmażamy na maśle,solimy, następnie zalewamy wodą , dodajemy kostkę bulionową, dusimy, dodajemy natkę, zagęszczamy mąką wcześniej rozmieszaną z zimną wodą i jeszcze dusimy ok. 15 min. Pieprzymy, ewentualnie solimy. Na koniec dodajemy śmietanę.
Jak sos się dusi przygotowujemy dalej kotlety. Łączymy soczewicę i cebulkę, dodajemy mąkę, jajko, sos sojowy, pieprz, sól, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Kotlety podajemy z ziemniakami i polewamy sosem. Jako dodatek pasują ogórki kiszone.

Źródło: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9227 

SOS z SOCZEWICY z pieprzem ziołowym


  • 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy

  • 3 szklanki wody

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 duża cebula, posiekana

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 marchewka, starta

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól

Do garnka wsypać soczewicę, zalać wodą, po zagotowaniu gotować około 20 minut. Odcedzić.

Na patelni podsmażyć cebulę, po około7 minutach dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dorzucić marchewkę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory w puszce, przyprawy i soczewicę. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Uwagi

Używałam pieprzu ziołowego firmy Cykoria i węgierskiej słodkiej papryki.

Żródło: http://wiecejyofu.blox.pl/2010/04/SOS-z-SOCZEWICY-z-pieprzem-ziolowym.html 

diamandka same pyszności normalnie!!!
jutro zrobię kotleciki z pieczarek i sera
Pasek wagi
Tylko uważaj, są piekielnie dobre
SAMOSY

Ciasto:

-1/2 kostki masła
-3 łyżki jogurtu
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szkl. mąki
-olej do smażenia
-ewentualnie 2 łyżki śmietany

Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki. Z ciasta utocz wałek o średnicy 5 cm. Podziel go nożem na 7 krążków. Każdy z krążków spłaszcz pomiędzy dłońmi. Krążki rozwałkuj na okrągłe placki, nie grubsze niż 0,5 cm. Przekrój je nożem na pół. Każdą połówkę złóż na pół i zlep, tak aby powstało coś na kształt lejka, oczywiście bez dziurki na dole. W rożki nakładaj po dużej łyżce farszu i dokładnie je zalep (jeżeli potrafisz, robiąc ozdobny wzorek). Tradycyjnie samosy smaży się w głębokim oleju z obu stron na złotobrązowo, czyli około 4 minut z każdej strony. Ja wolę samosy w wersji pieczonej, są dużo zdrowsze, a równie smaczne. Samosy poukładaj na dużej blasze do pieczenia w równych rządkach. Po wierzchu posmaruj je pędzelkiem umoczonym w śmietanie (ładnie się przyrumienią). Piec trzeba w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 minut, aż zrumienią się całe na złoto. Samosy można podawać do zup, jako przekąskę na przyjęciach, z surówką na lunch. Są również ciekawą alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie. Wtedy najlepiej zrobić je dwa razy większe.

Samosy po indyjsku

-1 duży ziemniak
-kawałek kalafiora wielkości pięści
-1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
-1 łyżka kwaśnej śmietany
-1 pomidor
-1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka masła
-1 szkl. oleju do smażenia

Ziemniak obierz i pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm). Kalafior podziel na malutkie różyczki, niewiele większe od ziemniaczanych kostek. Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź. Pomidor sparz, obierz i drobno posiekaj. Olej rozgrzej w małym rondelku i usmaż w nim partiami ziemniaczane kostki i kalafiorowe różyczki do złotego koloru. Odsącz na papierowych ręcznikach. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj przyprawy, zamieszaj, wrzuć posiekany pomidor i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp usmażone warzywa, dodaj 1/2 łyżeczki soli i śmietanę. Wymieszaj i gotuj, aż farsz będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.

Samosy po włosku

-1 litr mleka (3,2 proc. tłuszczu, nie może być UHT)
-1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
-1 łyżka oliwy z oliwek
-2 pomidory
-1/2 szkl. zielonych oliwek
-1/2 żółtej papryki
-1/3 szkl. świeżo startego parmezanu
-1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i natychmiast wsyp kwasek cytrynowy. Lekko zamieszaj i poczekaj chwilę, aż mleko zetnie się i od serwatki oddzieli się twardy biały ser, nazywany panirem. Jeżeli tak się nie dzieje, dodaj jeszcze odrobinę kwasku i podgrzej mleko jeszcze raz. Wyjmij ser łyżką cedzakową na sitko i poczekaj przynajmniej 2 godziny, aż odcieknie.
Pomidory sparz, obierz i posiekaj. Oliwki pokrój w cienkie plasterki, paprykę w malutką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp do niej paprykę i oliwki, smaż 3 minuty. Dodaj pomidory i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Wkrusz panir, dodaj 1 łyżeczkę soli i parmezan. Zamieszaj. Jeżeli farsz jest rzadki, gotuj, aż się zagęści. Pozostaw na patelni do ostygnięcia.

Samosy po polsku

-1/4 główki białej kapusty (około 600 g)
-2 łyżki masła
-2 suszone śliwki
-2 suszone prawdziwki
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 liść laurowy
-2 ziarenka ziela angielskiego

Prawdziwki umyj, mocz w wodzie przez godzinę, a potem w tej samej wodzie pogotuj przez 5 minut. Posiekaj w drobne paseczki.Śliwki pokrój w drobną kostkę. Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. W garnku o grubym dnie roztop masło, wrzuć kapustę, wymieszaj i dolej odrobinę wody. Przykryj i gotuj co najmniej 40 minut, co jakiś czas dolewając wody. Kapusta powinna się w połowie gotować, a w połowie prażyć. W efekcie powinna być miękka i lekko brązowa jak bigos. W połowie duszenia dodaj do kapusty grzyby i suszone śliwki, a pod koniec koncentrat pomidorowy i jedną łyżeczkę soli. Ostudź i napełniaj rożki z ciasta. Samosy z kapustą najlepiej smakują pieczone, podawane z klarownym barszczem.

Samosy po angielsku

-1 kg kwaskowych jabłek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżeczka kaszy manny
-2 łyżki cukru
-szczypta cynamonu, szczypta imbiru
-2 łyżki rodzynek
-3 łyżki cukru pudru

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć do rondla, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Duś jabłka, mieszając co jakiś czas. Gdy powstanie jednolity mus, dodaj cukier, kaszę mannę, cynamon, imbir i rodzynki. Pogotuj jeszcze, aż otrzymasz gęsty przecier, który nie będzie wyciekał z samosów. Jeżeli farsz cały czas będzie za rzadki, dodaj więcej kaszy manny. Pozostaw do ostygnięcia.
Samosy z farszem jabłkowym podawaj posypane obficie cukrem pudrem.

* Przepisy na ok. 15 sztuk.

Źródło: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html 

te kotlety z pieczarek są rewelacyjne!!!
Pasek wagi
No baaaaa
Właśnie wyciągnęłam z pieca pasztet soczewicowo-pieczarkowy własnego pomysłu. Posmakuję i dam przepis, a jak da radę to i fotkę :)
PASZTET SOCZEWICOWO-PIECZARKOWY

Składniki:

-0,5 kg pieczarek (ja dałam takie z własnej hodowli z grzybni więc smak jest o wiele bardziej pieczarowy)
-2 cebule (ja dałam czosnkowe, bo innych w sklepiku akurat nie było)
-1 szklanka soczewicy (dałam zieloną)
-przyprawy wszelkiej maści wedle uznania i upodobania
-bułka tarta - ja dałam 4 łyzki kpiaste ale trzeba dobrać na oko
-2 jaja - oddzielić żółtka od białka

Soczewicę przemyc bieżącą wodą, zalać świeżą i gotować ok. 20 minut od wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aż do stanu al dente. pieczarki umyć, pokroić i z pokrojoną cebulą podsmażyć, odparować. Wszystko po ostudzeniu wrzucić do miski, dodać bułkę tartą, przyprawy (sól, świeżo zmielony pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioło prowansalskie, wg uznania inne), 4 ząbki czosnku. Wszystko potraktować blenderm do uzyskania jednolitej masy. Dodać dwa żółtka i pianę ubitą z białek z dodatkiem soli (sól dodawać pod koniec bicia piany w celu jej usztywnienia). Wszystkie skladniki wymieszać delikatnie. Ja jeszcze dodałam do całości 3 łyżki ziaren słonecznika i 1 łyżkę siemienia lnu. Nasiona te uprzednio namoczyłam w kubku wody (najlepiej zalać zanim przystąpi się do pieczenia pasztetu lub dzień wcześńiej, ponieważ nasiona wchłaniają wodę i ni namoczone spowodowałyby wyschnięcie pasztetu, analogicznie jak podczas wypiekania chleba).
Przełożyć całą masę do korytka (takie standardowe korytko do wypieku babki, chleba) wysmarowanego masłem lub olejem i wysypanego (obficie) bułką tartą). Postukać korytkiem o blat stołu w celu usunięcia pęcherzyków powietrza (po upieczeniu pasztet łatwiej odchodzi od formy). Piec ok. 1h15 min w temp. 200C.

Doświadczenia zebrane z innych przepisów m. in. z pieczenia chleba. Konsystencję i przyprawianie zostawiam do ropatzrenia indywidualnego :) Każdy ma swój gust i smak :)

Źródło: Pomysł własny :D


Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem






Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.4)

trudność: łatwe

Składniki
500 g świeżych płatów makaronu, pokrojonych na paski o szerokości 2 cm (lub 250 g suchego, szerokiego chińskiego makaronu, ugotowanego al dente)
¼ filiżanki oleju roślinnego (1 filiżanka = 250 ml)
2 małe czerwone cebulki, pokrojone na cząstki
2 dymki, pokrojone na kawałki o długości 5 cm
1 łyżka imbiru, posiekanego „na zapałkę”
¼ filiżanki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
½ filiżanki posiekanej kapusty pekińskiej
1 filiżanka kiełków sojowych
1 łyżka podprażonych ziaren sezamu

Przygotowanie
Makaron podzielić na kawałki. Do gorącego woka wlać olej, rozgrzać i smażyć cebulki, dymkę i imbir przez 3 minuty, mieszając. Dodać makaron i smażyć, mieszając energicznie przez 4 minuty. Dodać oba rodzaje sosu sojowego i smażyć, również cały czas mieszając przez 2 minuty.
Na koniec dodać kapustę i kiełki sojowe, smażyć kolejną minutę. Ułożyć na półmisku, posypać ziarnami sezamu.

Sałatka z kiełkami sojowymi




Autor: Barcelona (1560 pkt.)

Kiełki sojowe można kupić zarówno świeże, jak i w puszce.

Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 200 g kiełków sojowych

  • 100 g czerwonej papryki

  • 100 g zielonej papryki

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 1 łyżka japońskiego sosu sojowego

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżeczka miodu

  • szczypta soli

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Kiełki sojowe przepłukać. Oczysz­czoną paprykę pokroić w cienkie paski i zblanszować w 2 l wrzącej wody, przełożyć na sito i przepłu­kać zimną wodą.
4 łyżki wody z blanszowania papryki wymieszać z pozostałymi przypra­wami i doprawić do smaku. Dodać paprykę, kiełki i siekaną natkę pie­truszki, na krótko odstawić.

Źródło: http://przepisy.net/salatka-z-kielkami-sojowymi/ 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.