Temat: POMOCY!!:)

Hej dziewczęta może i zaśmiecam forum jeśli tak to wybaczcie ale mam pytanko.. mianowicie... macie może jakiś przepis na lightowe, odchudzone spaghetti bolonese?? Jeśli tak to po proszę.. 

jak sie samemu je to latwiej jest policzyc kcal, jak sie gotuje gar to latwo przesadzic. wszystko zalezy od zapotrzebowania i rozkladu posilkow na kalorie.

ja mysle ze porcja, jak sama robie to:

zamiast miesa wieprzowego-mieszanego dac czyste wolowe albo z kurczaka. mysle ze 120-50 g powinno starczyc

na sos dac pomidory, ktore sie udusza z miesem. (ja osobiscie preferuje rozrzedzony sos z keczupu albo pol na pol z pomidorami)

ugotowac odpowiednia porcje makaronu - nie wiem jak jesz. no mnie by starczylo z 50-80 g przed gotowaniem

do tego mozna sobie ugotowac warzywa np kalafior albo zrobic salatke/surowke. spaghetti bolognese sie zjadloi nie jest sie glodnym za sprawa warzyw, bo mozna przesadzic z nalozeniem makaronu, jak sie gotuje duzo.

generalnie zrób tak jak masz w przepisie tylko go odchudź
- chude mięso (sama zmiel najlepiej to będziesz wiedziała co masz, albo niech ci zmielą w sklepie)
- mniej oliwy
- makaron pełnoziarnisty zamiast zwykłego i maksymalnie 100g tego makaronu (ja jem 50g) a nie pół paczki
Jesteś nowa, radzę zapoznać się z regulaminem forum.
Są tu działy, w których zakłada się tematy.
Rozbudowa serwisu, nie ma nic wspólnego ze spaghetti.
Zwracaj na to uwagę.

Druga sprawa, nie krzyczymy na forum.
Usuń capslok z tytułu, plus dostosuj go do treści,
samo pomocy i wykrzykniki nikomu nic nie mówi
Możesz to zrobić poprzez edycję pierwszego postu.

i pzdr dla Gubina :D

cancri napisał(a):

Jesteś nowa, radzę zapoznać się z regulaminem forum.Są tu działy, w których zakłada się tematy.Rozbudowa serwisu, nie ma nic wspólnego ze spaghetti.Zwracaj na to uwagę.Druga sprawa, nie krzyczymy na forum.Usuń capslok z tytułu, plus dostosuj go do treści,samo pomocy i wykrzykniki nikomu nic nie mówiMożesz to zrobić poprzez edycję pierwszego postu.i pzdr dla Gubina :D

Kurczę bardzo przepraszam. Zabijesz mnie pewnie ale nie wiem gdzie się to robi... A pro po Gubina ta emotka sprawia, że podejrzewam iż coś z Gubinem masz wspólnego:) ale może się mylę.. 
Zamiast mięsa mielonego, zmiel mięso sama (lub niech to zrobią w sklepie, są takie), weź chudą wołowinę lub drób. Sosu nie bierz ze słoika tylko zrób sama, oprócz pomidorów można dać wiele fajnych warzyw - cebulę, paprykę, marchew, czosnek, pora. Makaron koniecznie al dente, pełnoziarnisty lub durum. Zrezygnuj z sera i daj dużo ziół. Dodatkowo możesz zrobić sałatę - pasuje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.