10 lipca 2012, 20:17
Zakupiłam soczewicę czerwoną i zieloną, bo ponoć jest dobra gdy się jest na diecie, ale kompletnie nie wiem jak ją się przyrządza i z czym to się je. Która lepsza??? Proszę o radę.
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
10 lipca 2012, 20:18
Ja jem czerwoną.
Robię z niej zupę,farsz do pierogów i krokietów.
- Dołączył: 2012-05-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1531
10 lipca 2012, 20:32
Gdzie można dostać czerwoną? Jak już znajduję to tylko zielona jest... Zupa z soczewicy, soczewica z przecierem pomidorowym i makaronem - pycha ;)
- Dołączył: 2009-02-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 20623
10 lipca 2012, 20:37
ja też robiłam zupę ( na wywarze z warzyw, starłam marchew, do tego soczewica czerwona do smaku z przyprawiona łyżeczką curry i szczyptą papryki słodkiej :) ) dobra rozgrzewająca, gotuję też samą zamiast kaszy czy ryżu :)
wujek google ma mnóstwo przepisów
- Dołączył: 2007-04-27
- Miasto: Moje
- Liczba postów: 3983
10 lipca 2012, 20:39
ja z czerwonej robie zupę, z zielonej burgery, i soczewicę w pomidorach no i do pierogów, zresztą zielona jest dla mnie bardziej wyrazista
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
11 lipca 2012, 13:38
barankowo1 napisał(a):
Gdzie można dostać czerwoną? Jak już znajduję to tylko zielona jest... Zupa z soczewicy, soczewica z przecierem pomidorowym i makaronem - pycha ;)
Jak kupuje w sklepach ze zdrową żywnością,tesco,Piotr i Paweł.
11 lipca 2012, 20:07
barankowo1 napisał(a):
Gdzie można dostać czerwoną? Jak już znajduję to tylko zielona jest... Zupa z soczewicy, soczewica z przecierem pomidorowym i makaronem - pycha ;)
Ja czerwona kupiłam w Inter Marche. Ale chyba coś zle przyprawiłam, bo to co mi wyszło było niejadalne. Były to papryki faszerowane soczewicą,wstrętne,jak sobie przypomnę to aż mnie mdli. No ale kucharka ze mnie raczej słaba
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
12 lipca 2012, 14:49
A jedliście może soczewicę żółtą?
Dziś właśnie takową widziałam.
- Dołączył: 2012-07-07
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1044
5 sierpnia 2012, 23:34
obie są fajne, z tym że czerwona się krócej gotuje;))a co z niej ja robie np.
soczewica + cebulka podsmażona + majeranek i jako pasta do kanapek,
dodaje do w/w pasty twaróg + pomidor + bazylie/pietruszke/koperek i jako nadzienie do omletów i naleśników,
soczewica z pieczarkami- do pierogów/omletów/nalesników
soczewica warzywami i czosnkiem - do pierogów
pasztet z soczewicy i warzyw
kotleciki z soczewicy i pieczarek
pozdrawiam