Temat: Soczewica

Zakupiłam soczewicę czerwoną i zieloną, bo ponoć jest dobra gdy się jest na diecie, ale kompletnie nie wiem jak ją się przyrządza i z czym to się je. Która lepsza??? Proszę o radę.
Ja jem czerwoną.
Robię z niej zupę,farsz do pierogów i krokietów.
Gdzie można dostać czerwoną? Jak już znajduję to tylko zielona jest... Zupa z soczewicy, soczewica z przecierem pomidorowym i makaronem - pycha ;)
Pasek wagi
ja też robiłam zupę ( na wywarze z warzyw, starłam marchew, do tego soczewica czerwona do smaku z przyprawiona łyżeczką curry i szczyptą papryki słodkiej :) ) dobra rozgrzewająca, gotuję też samą zamiast kaszy czy ryżu :)
wujek google ma mnóstwo przepisów
ja z czerwonej robie zupę, z zielonej burgery, i soczewicę w pomidorach no i do pierogów, zresztą zielona jest dla mnie bardziej wyrazista

barankowo1 napisał(a):

Gdzie można dostać czerwoną? Jak już znajduję to tylko zielona jest... Zupa z soczewicy, soczewica z przecierem pomidorowym i makaronem - pycha ;)



Jak kupuje w sklepach ze zdrową żywnością,tesco,Piotr i Paweł.

barankowo1 napisał(a):

Gdzie można dostać czerwoną? Jak już znajduję to tylko zielona jest... Zupa z soczewicy, soczewica z przecierem pomidorowym i makaronem - pycha ;)

Ja czerwona kupiłam w Inter Marche. Ale chyba coś zle przyprawiłam, bo to co mi wyszło było niejadalne. Były to papryki faszerowane soczewicą,wstrętne,jak sobie przypomnę to aż mnie mdli. No ale kucharka ze mnie raczej słaba
A jedliście może soczewicę żółtą?
Dziś właśnie takową widziałam.
http://na-talerzu.blogspot.com/2011/07/zupa-serowa-z-soczewica.html
obie są fajne, z tym że czerwona się krócej gotuje;))a co z niej ja robie np.
 soczewica + cebulka  podsmażona + majeranek i jako pasta do kanapek,  
dodaje do w/w pasty   twaróg + pomidor  + bazylie/pietruszke/koperek i jako nadzienie do omletów i naleśników, 
soczewica z pieczarkami- do pierogów/omletów/nalesników
soczewica  warzywami i czosnkiem - do pierogów 
pasztet z soczewicy i warzyw
kotleciki z soczewicy i pieczarek

pozdrawiam
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.