Temat: cukinia

Cześć:)
Mam cukinię, ale nie mam pomysłu jak ją przyrządzić w formie dietetycznej... Macie jakieś własne dobre przepisy? :)
Zupa z cukinii.
Na dno garnka wlewam łyżkę oliwy, dodaję posiekany czosnek (1-2 ząbki) i duża cukinię pokrojoną w półplasterki. Jak się podsmaży dodaję wodę lub bulion i gotuję chwilę. Zaprawiam śmietaną 12% (spokojnie, 100 ml śmietany na garnek zupy nie zmieni znacznie kaloryczności a odrobina tłuszczu jest potrzebna do wchłonięcia się witamin:). Dodaję pół pęczka świeżego koperku, drobno posiekanego, sól, pieprz... Jest pyszna:)
dziękuję:) szybkie danie jak widzę. A pomysł na coś w formie drugiego dania?;p
Jeśli cukinia młoda, to myję, odkrawam końce, kroję w pół plasterki (bez obierania ze skóry  i pestkowania). Filet z kurczaka lub indyka kroję w kostkę lub wąskie paski, podsmażam na patelni teflonowej z odrobiną oliwy, zdejmuję, wrzucam 1/2 cebuli, ząbek czosnku, przesmażam (już bez dodawania tłuszczu), wrzucam cukinię i ewentualnie paprykę, można podlać odrobiną wody i dusić na pół twardo, doprawiam odrobiną pieprzu, tymiankiem i rozmarynem, dodaję mięso, chwilę duszę,  można dodać trochę koncentratu lub przecieru albo sosu pomidorowego jak ktoś lubi. Wychodzą warzywa z wkładką mięsną. Pycha. 
cukinia z grilla jest super

albo duszona z cebulką i czosnkiem i ziołami

albo placki z cukinii
Ja często robię lasagne z cukinii zamiast makaronu <3
Dobre są też placuszki z cukinii (nie podam przepisu bo zawsze robię na oko z głowy).
No i jeszcze cukinia faszerowana np. mielonym mięsem z indyka i pomidorami.
Uwielbiam leczo z cukinii - na oliwie podsmażam pokrojone w kostkę warzywa - papryka, cukinia / bez tych ziarenek w środku /, pomidory, cebula i czosnek do tego można dołożyć filet z kurczaka, pycha.
ZAPIEKANKA:) 

przekroić cukinie na pół (wzdłuż) poołóz pomidor, (jeśli jesz to może być chuda szynka lub jakieś mięso), odrobina ketchupu lub przecieru, mozarella i pozypać ziołami i do pieca na około 15-20 min:)
serio smakuje jak zapiekanka:) uwielbiam ją:)

albo faktycznie placki z cukini: zetrzeć ją dodać startego ziemniaka jajka, łyżeczke mąki, zioła, wymieszać o na patelnie jak placki ziemniaczane- ale bez tłuszczu:)
Pasek wagi
Mięso mielone (wybieram sama w sklepie i proszę o zmielenie, więc nie jest tłuste), wysmażam bez dodawania tłuszczu, dodaję czosnek, może być trochę posiekanej cebuli, przyprawy, chwilę duszę, dodaję znowu ten sos (najczęściej pomidorowy z lidla, mięso uduszone z tym sosem jest miękkie i soczyste), faszeruję wydrążone połówki cukinii, piekę w piekarniku ok 20 minut, tak, żeby cukinia była jędrna, nie rozciapana. Można posypać odrobiną sera żółtego lub mozzarelli. 

Bigos z cukinii: wysmażam na suchej patelni jak najchudszą cienką kiełbasę, młodą cukinię szatkuję na tarce jarzynowej, można dodać też marchewkę startą, lekko podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać do kiełbasy, zaprawić koncentratem lub dodać pomidory pokrojone w kostkę. Przyprawić oczywiście według uznania. 
chloe. na oko możesz podać przepis, bo ja też zawsze na oko robię :)
Grillowaną bym zjadła, ale mieszkam w bloku :D jedynie piekarnik albo patelnia teflonowa.

Jak robicie placuszki kobiety? 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.