Temat: sałatka na obiad bądź na kolacje

bardzo często przyrządzam sobie na obiad bądź kolację sałatkę z tuńczykiem, a mianowicie: sałata, pomidor, jajko na twardo, ser feta - oczywiście kilka kostek :-) papryka, tuńczyk z puszki - w socie własnym bądź w oleju, kto jak lubi - krążki cebuli, sos winegret oraz kiełki rzodkiewki...czasami jako zamiennik tuńczyka uzywam podsmażoną pierś z kurczaka... uwielbiam tą sałatkę.. ale czy ktoś poleciłby coś innego?
Pasek wagi
kiedyś robiłam sałatkę z tuńczyka, pomidorów, ryżu i cebulki-też dobra:)
na nadmiar kasy na pewno nie będę narzekać moja aktywność fizyczna nie jest najgorsza - jeżdżę rowerem - po dworze i w domu - często śmigam na kijki - trasa 8 km, słodyczy dużo nie jem - sporadycznie...ogólnie staram się zwracać uwagę na to co jem, tym bardziej, że mam problemy z żołądkiem...niby wszystko wskazuje na to, że powinnam chudnąć a tak nie jest...i bądź tu człowieku mądrym
Pasek wagi
A ja wczoraj robiłam leczo. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyłam cebule i 2 papryki. Do tego dodałam garść bobu świeżego i pokrojonego kabaczka i na końcu zalałam puszką pomidorów. Wiadomo przyprawy kto jakie chce: troche soli, pieprzu, czerwonej papryki czy chili.Pychota i wyszło tego na kilka obiadów.

agapoziomka super przepis :)

agapoziomka ja w sezonie często robie leczo z cukini i dodaje jeszcze dużo marchewy i mięska - typu kiełbaska czy też coś drobiowego..masz rację, że pychota....
Pasek wagi
Moje szybkie obiady?
Makaron razowy + chudy, biały serek + łyżeczka cukru trzcinowego
Razowe spaghetti + sos z tuńczykiem (przysmażam na teflonie cebulę i czosnek. Dodaję do tego tomaterę lub pomidory z puszki <zmiksowane lub nie, jak kto lubi>. Doprawiam bazylią lub oregano, pieprzem i solą. Odsączam tuńczyka w sosie własnym i dodaję. 5 min jeszcze niech bulgocze wszystko razem i gotowe. ;p)
Naleśniki razowe z http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/10/razowe-nalesniki-z-gruszka.html - pycha, choć tu troszkę więcej pracy ze smażeniem...
Ja robię też taką sałatkę, z tuńczykiem, kocham ją nad życie : woreczek brązowego ryżu, trochę kukurydzy, puszka tuńczyka w sosie własnym. Do tego oczywiście jogurt naturalny, przyprawiam go pieprzem, solą, odrobiną przyprawy do gyrosa. I ewentualnie dodaję łyżeczkę majonezu light.

agapoziomka napisał(a):

A ja wczoraj robiłam leczo. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyłam cebule i 2 papryki. Do tego dodałam garść bobu świeżego i pokrojonego kabaczka i na końcu zalałam puszką pomidorów. Wiadomo przyprawy kto jakie chce: troche soli, pieprzu, czerwonej papryki czy chili.Pychota i wyszło tego na kilka obiadów.
Robię coś podobnego, tylko dodaję do tego drobiowo-sojowe pulpeciki z piekarnika, wiadomo: cebula, czosnek, papryka, kabaczek albo mieszanka brokuły/kalafior, czasem pieczarki, do tego puszka zmiksowanych pomidorów. Też mi wyszło na kilka obiadów, lubię takie 'gulasze' :)
Golonka, Tobie polecam jeszcze moje danie na kolację: puszka tuńczyka z serkiem wiejskim i odrobiną kukurydzy konserwowej, wymieszać, przyprawić i zawijać w liście sałaty lodowej, wychodzą takie cygara ;) Pycha- świeże, chrupiące i zdrowe :) 
Pasek wagi

dziękuję za pomysł na kolację  swego czasu sałatą zastępowałam chleb ....

Pasek wagi
mam to samo,a  wczoraj zrobiłam mega pyszne lenczo ;D

Mój przepis na lenczo z kurczakiem i cukinią - 1 porcja ( I faza SB )

cukinia (dałam prawie całą )
kurczak ( dałam na oko )
2 pomidory
cebula
cybuchy
papryka
oliwa z oliwek
natka pietruszki
maga ogrodowa
przyprawy (bazylia, oregano, kminek, papryka chili)

1.Kurczaka pokroić w kostkę i udusić na oliwie z oliwek.
2.Dodać pokrojoną w kostkę cukinie i dusić, aż zmięknie.( dodać trochę wody )
3.Dodać cebulkę i  paprykę, a po chwili cybuchy (gotować na małym ogniu ok. 5-7 min)
4.Dodać pomidory i przyprawić (dusić ok. 3 min. )
5.Nałożyć na talerz.
SMACZNEGO ;-)

*wszystkie warzywa pokroić w kostkę
*lenczo podczas duszenia trzeba co jakiś czas mieszać



Jak dla mnie wyszedł cudowny smak lata ;) a do tego jeszcze dietetycznie ;)
obecnie jestem w I fazie SB i myślę, że takie danie jak najbardziej można wcinać

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.