Temat: pierś z kurczaka

Macie jakies pomysły na dobry obiad z piersią kurczaka? Bo mam akurat w lodówce jedną i obawiam się że niedługo będzie do wyrzucenia dlatego planuje zjeśc ją dzisiaj na obiad, ale właśnie.....pomysłu brak. Zwykle takie mięsko poprostu gotowałam w wodzie z odrobiną "kucharka" i jadłam z ziemniakami, ale akurat nie mam ziemniaków a nie chce mi się isć do sklepu Macie jakieś fajne przepisy? Ugotować? Upiec? Tylko jak? I z czym zjeść?
Pasek wagi
Ja katuje od trzech dni w różnych wersjach . Najcześciej po prostu nacieram najróżniejszymi przyprawami, podsmażam na teflonie , aby się ładnie zrumieniła, a potem zawijam w folie i piekę w piekarniku. Wychodzi pyszna i soczysta. Jak mi się nudzi taka wersja, wyjmuję blender, "mielę" mięso i robię kotleciki , też dobrze przyprawione. Do tego najczesciej góra warzyw
ja bym ugotowała
bardzo proste a jakie pyszne: pierś z kurczaka kroisz na kotlety, panierujesz w otrębach, smażysz. Do tego robisz talerz warzyw: kroisz marchewę, rzodkiewki, pomidorki z cebulą i jogurtem, kapustę z kukurydzą i jogurtem aa i oczywiście mizeria. Wychodzi pełny, pysznie kolorowy talerz jedzonka :D
Ja stosuje różne przepisy na kurczaka , ale ten na flaczki jest dla mnie absolutną nowością. A smak jest taki, że chyba będę się nim jeszcze zajadać przez długi czas. Aż do znudzenia :)

Flaczki drobiowe

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1 kg)
  • włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, por, seler)
  • 1 łyżka Majeranku 2 łyżki Przyprawy do flaków
  • 2 łyżki Przyprawy do flaków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Pociętego na pół kurczaka ugotować w wywarze z włoszczyzną. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z wywaru i ostudzić. Po ostygnięciu mięso oddzielić od kości i pokroić wzdłuż włókien. Wywar przecedzić, ugotowaną marchewkę pokroić w cienkie paski. Następnie mięso i marchewkę włożyć do wywaru. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawą do flaków. Wsypać Majeranek i gotować ok. 10 min. Podawać ze świeżą bagietką.

Polecam.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.