- Dołączył: 2010-04-30
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 2506
29 czerwca 2012, 13:22
Macie jakies pomysły na dobry obiad z piersią kurczaka? Bo mam akurat w lodówce jedną i obawiam się że niedługo będzie do wyrzucenia dlatego planuje zjeśc ją dzisiaj na obiad, ale właśnie.....pomysłu brak. Zwykle takie mięsko poprostu gotowałam w wodzie z odrobiną "kucharka" i jadłam z ziemniakami, ale akurat nie mam ziemniaków a nie chce mi się isć do sklepu
![]()
Macie jakieś fajne przepisy? Ugotować? Upiec? Tylko jak? I z czym zjeść?
29 czerwca 2012, 13:37
Ja katuje od trzech dni w różnych wersjach . Najcześciej po prostu nacieram najróżniejszymi przyprawami, podsmażam na teflonie , aby się ładnie zrumieniła, a potem zawijam w folie i piekę w piekarniku. Wychodzi pyszna i soczysta. Jak mi się nudzi taka wersja, wyjmuję blender, "mielę" mięso i robię kotleciki , też dobrze przyprawione. Do tego najczesciej góra warzyw
- Dołączył: 2010-08-13
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1209
30 czerwca 2012, 17:13
bardzo proste a jakie pyszne: pierś z kurczaka kroisz na kotlety, panierujesz w otrębach, smażysz. Do tego robisz talerz warzyw: kroisz marchewę, rzodkiewki, pomidorki z cebulą i jogurtem, kapustę z kukurydzą i jogurtem aa i oczywiście mizeria. Wychodzi pełny, pysznie kolorowy talerz jedzonka :D
- Dołączył: 2012-07-25
- Miasto: Łózki
- Liczba postów: 24
8 sierpnia 2012, 10:23
Ja stosuje różne
przepisy na kurczaka , ale ten na flaczki jest dla mnie absolutną nowością. A smak jest taki, że chyba będę się nim jeszcze zajadać przez długi czas. Aż do znudzenia :)
Flaczki drobiowe
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1 kg)
- włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, por, seler)
- 1 łyżka Majeranku 2 łyżki Przyprawy do flaków
- 2 łyżki Przyprawy do flaków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Pociętego
na pół kurczaka ugotować w wywarze z włoszczyzną. Gdy mięso będzie
miękkie, wyjąć z wywaru i ostudzić. Po ostygnięciu mięso oddzielić od
kości i pokroić wzdłuż włókien. Wywar przecedzić, ugotowaną marchewkę
pokroić w cienkie paski. Następnie mięso i marchewkę włożyć do wywaru.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawą do flaków.
Wsypać Majeranek i gotować ok. 10 min. Podawać ze świeżą bagietką.
Polecam.
Edytowany przez fajowa2323 8 sierpnia 2012, 10:24