Temat: Tarta cebulowa- niebo w gębie !

TARTA CEBULOWA

 

* ja robiłam z 1,5 porcji, użyłam formy do tarty o średnicy ok. 28-30 cm

 Składniki spodu:

  • 250 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  • odrobinka wody

 

 Składniki farszu:

  • 5 cebul   * można też dodać 1 dorodnego pora do cebuli, niebo w gębie!
  • 20 ml gęstej śmietany 30% (crème fraîche) (użyłam kremówki)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • starty ser
  • zioła plus czerwona słodka papryka ( plus deczko ostrej papryki)


Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min. do lodówki. Rozwałkować, potem przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Spód można podpiec wcześniej nakłuwając go widelcem, by zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza na cieście.

Cebule pokroić w talarki (nie za cienkie) i smażyć na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić na bok, przestudzić. Jajka połączyć ze śmietaną, posolić, popieprzyć, + reszta przypraw. Dodać usmażoną cebulkę i starty żółty ser. Rozłożyć masę na spodzie i piec w piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni, tak by tarta miała piękny złoty kolor.





Pasek wagi
Mi nigdy spód nie wychodzi. Zawsze mi urośnie :-/ Szkoda że to taki mało dietetyczny przepis, ale od czasu do czasu można. Ale mąkę można zastąpić razową i będzie git. Tylko jeszcze ta smietana...

Celebrytka napisał(a):

Mi nigdy spód nie wychodzi. Zawsze mi urośnie :-/ Szkoda że to taki mało dietetyczny przepis, ale od czasu do czasu można. Ale mąkę można zastąpić razową i będzie git. Tylko jeszcze ta smietana...


Na spód trzeba przed włożeniem do pieca wysypać trochę nieugotowanej fasoli albo coś innego, co obciąży ciasto:) i po problemie. Można też zrobić nakłucia widelcem, ale to mniej pewna metoda.
Polecam też wylepioną ciastem formę do tarty przed pieczeniem jeszcze schłodzić trochę, wtedy ciacho jest bardzo kruche.
a tą fasole to od razu na ciasto czy np. ciasto na to kawałek papieru do pieczenia i dopiero fasola?

Celebrytka napisał(a):

a tą fasole to od razu na ciasto czy np. ciasto na to kawałek papieru do pieczenia i dopiero fasola?


Ja kładę na kawałku papieru do pieczenia:) ale raczej nic by się nie stało, gdybym tego nie robiła.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.