- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 czerwca 2012, 21:16
TARTA CEBULOWA
* ja robiłam z 1,5 porcji, użyłam formy do tarty o średnicy ok. 28-30 cm
Składniki spodu:
Składniki farszu:
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min. do lodówki. Rozwałkować, potem przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Spód można podpiec wcześniej nakłuwając go widelcem, by zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza na cieście.
Cebule pokroić
w talarki (nie za cienkie) i smażyć na maśle do osiągnięcia złotego koloru.
Odstawić na bok, przestudzić. Jajka połączyć ze śmietaną, posolić, popieprzyć,
+ reszta przypraw. Dodać usmażoną cebulkę i starty żółty ser. Rozłożyć masę na
spodzie i piec w piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni, tak by tarta
miała piękny złoty kolor.
28 czerwca 2012, 21:46
28 czerwca 2012, 21:53
Mi nigdy spód nie wychodzi. Zawsze mi urośnie :-/ Szkoda że to taki mało dietetyczny przepis, ale od czasu do czasu można. Ale mąkę można zastąpić razową i będzie git. Tylko jeszcze ta smietana...
28 czerwca 2012, 21:59
28 czerwca 2012, 22:22
a tą fasole to od razu na ciasto czy np. ciasto na to kawałek papieru do pieczenia i dopiero fasola?